Πέμπτη, 25/04/2024 | 10:50

Κύριε Περιφερειάρχα, Να σώσουμε το Όρραον

424 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/05/2023, 9:15 πμ | 0 σχόλια

Κύριε Περιφερειάρχα

Το Όρραον είναι μία εντυπωσιακή αρχαία πόλη των Μολοσσών, χτισμένη σε λόφο στη νοτιοδυτική πλευρά του Ξηροβουνίου , στην Τ.Κ. Γοργομύλου. Την αρχαία εποχή συνόρευε με την Αμβρακία και τον Χάραδρο.
Ιδρύθηκε από τον βασιλιά των Μολοσσών Αλκέτα τον Α’ κατά τα έτη 385-370 π.Χ.
Ο Αλκέτας είχε δύο γιους, τον Αρρύβα, παππού του Βασιλιά Πύρρου και τον Νεποπτόλεμο τον Β’, παππού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ήταν μία από τις τέσσερις Ηπειρωτικές πόλεις που αντιστάθηκαν στις Ρωμαϊκές λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου. Μετά απο πολιορκία οι Ορραΐτες ηττήθηκαν το 168-167 και οι Ρωμαίοι ισοπέδωσαν τα διπλά τείχη της πόλης χωρίς να πειράξουν τις κατοικίες.
Το 31 π.Χ. μετά την νίκη του εναντίον της Κλεοπάτρας, της τελευταίας Μακεδόνισσας Βασίλισσας της Αιγύπτου και του Μάρκου Αντώνιου στην ναυμαχία του Ακτίου , ο Οκταβιανός Αύγουστος ίδρυσε την Νικόπολη και ανάγκασε τους κατοίκους των Ηπειρωτικών πόλεων να συνοικιστούν στην νέα πόλη. Έτσι το Όρραον ερημώνεται οριστικά.
Στο Όρραον, από εκείνη την εποχή, έχουν μείνει όρθιες και μάλιστα σε καλή κατάσταση, διώροφα δημόσια κτήρια και ιδιωτική κατοικία.
Όλοι οι τάφοι έχουν είτε συληθεί, είτε έχουν καταστραφεί από κατοίκους της περιοχής , που τους άνοιγαν και έσπαγαν τους αμφορείς με τα κτερίσματα , για να βρουν λίρες και χρυσό.
Η αρχαιολογική υπηρεσία πραγματοποίησε ανασκαφές από το 1972 και εντεύθεν, από την Βοκοτοπούλου αρχικά , μετά με τον Σωτήρη Δάκαρη το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Γερμανικό Πανεπιστήμιο.
Τα τελευταία χρόνια , δυστυχώς, ίσως από έλλειψη πόρων και προσωπικού, παρόλο το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής υπηρεσίας Πρέβεζας, ο αρχαιολογικός χώρος έχει μετατραπεί σε δάσος , κυρίως από τα πουρνάρια που φύτρωσαν παντού.
Το 2021-22 επίσης Γερμανικό Πανεπιστήμιο, έκαμε επιτόπιες μελέτες, για την γνώση του φωτισμού των κτιρίων εκείνης της εποχής.
Τότε κόπηκαν μερικά δέντρα στα κτήρια Β’, Γ’ και Δ’ , αλλά έβγαλαν καινούργιους βλαστούς και εκεί ξαναέγινε δάσος.
Τα δημόσια κτήρια αλλά και η κατοικία Α’ , εκεί που έμεινε ο Αλκέτας, ο Πύρρος, η Ολυμπιάδα με τον γιο της τον Αλέξανδρο, κτήρια που άντεξαν 2.400 χρόνια, αν δεν παρθούν μέτρα προστασίας, από την δική μας αδιαφορία θα καταρρεύσουν από τις ρίζες και τους κορμούς των δέντρων που έχουν φυτρώσει στα τείχη , στα θεμέλια , ανάμεσα στις πέτρες και μέσα στα κτήρια.

Δεν μας τιμάει ως χώρα, να επισκέπτονται το Όρραον περιηγητές, κυρίως ξένοι και φοιτητές και να μην μπορούν, λόγω της πυκνής βλάστησης, να προσεγγίσουν τα κτήρια της αρχαίας πόλης.
Την κατοικία Α’ σήμερα με δυσκολία θα την εντοπίσει ο περιηγητής.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Σας παρακαλώ, να επισκεφθείτε το Όρραον για να διαπιστώσετε προσωπικά τον κίνδυνο κατάρρευσης των κτηρίων και με την ευαισθησία που σας διακρίνει, να φροντίστε για τον καθαρισμό και την προστασία του μνημείου.
Επίσης κάνω έκκληση σε όλους, όσοι έχουν κάποια θέση ευθύνης, να επισκεφθούν το Όρραον, να αποκομίσουν προσωπική άποψη και να βοηθήσουν για την σωτηρία του μνημείου.
Θα τολμήσω μια πρόταση: Φορείς που προσλαμβάνουν προσωπικό με οχταμηνες συμβάσεις,να διαθέσουν μερικούς στην αρχαιολογία Πρέβεζας, ίσως εδώ να βοηθήσουν και εθελοντές, που με την επίβλεψη των αρχαιολόγων, να αρχίσει ο καθαρισμός του μνημείου , για το οποίο νιώθουμε υπερήφανοι, ότι είναι ο μοναδικός αρχαίος οικισμός, το δικό μας Όρραον, με διώροφα κτήρια , από τον τέταρτο π. Χ. αιώνα.

Με εκτίμηση
Χρήστος Αποστόλου

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα