Πέμπτη, 18/04/2024 | 16:23

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Πρέβεζας στο πλευρό των κατοίκων της Καμαρίνας

278 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/05/2023, 3:09 μμ | 0 σχόλια

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ. Πρέβεζας στο πλευρό των κατοίκων της Καμαρίνας ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη περιοχή. 

 

Η προσπάθεια επέκτασης των ενεργειακών κολοσσών δεν έχει καμία σχέση με τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού. Όλα γίνονται για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Τα συμφέροντά τους υπερασπίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Την ώρα που η ηλεκτροδότηση είναι απολύτως αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή,  οι αυξήσεις την έχουν μετατρέψει σε είδος πολυτελείας. Την ώρα που τα αρπακτικά των ενεργειακών εταιριών θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό πάρκο σε τεράστια έκταση στη περιοχή, η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει το  ένα τρίτο  των νοικοκυριών, το 23% δεν έχει θέρμανση, οι νεκροί που προσπαθούσαν να ζεσταθούν με μαγκάλια κάθε χειμώνα αυξάνονται και η κυβέρνηση αύξησε κατά 50% το κόστος του αγροτικού τιμολογίου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Νόμος για τη κυβέρνηση είναι το δίκαιο των επενδυτών και μοναδικό μέλημά της είναι η υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας,  η στήριξη και ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η θρασύτατη  αυτή προσπάθεια «επένδυσης» είναι ενδεικτική για το χαρακτήρα και την εφαρμογή του επερχόμενου ταμείου ανάκαμψης και του νέου «αναπτυξιακού» νόμου που έχει ψηφίσει  η κυβέρνηση. 

Στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης δεν διστάζουν να καταστρέφουν με τον πιο βάρβαρο τρόπο το φυσικό περιβάλλον απαλλάσσοντας τους «επενδυτές» από τις σκοτούρες των «περιβαλλοντικών επιπτώσεων»….

Η λεγόμενη πράσινη συμφωνία της ΕΕ και η «απολιγνιτοποίηση» δεν είναι παρά μια αδρά επιδοτούμενη μεταστροφή σε πηγές ενέργειας που η καπιταλιστική τους χρήση τις καθιστά το ίδιο καταστροφικές για το περιβάλλον. 

ΕΕ, κυβερνήσεις και τοπικό κράτος (Περιφέρεια και δήμοι) ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο ληστρικής εκμετάλλευσης της φύσης, στο όνομα μάλιστα της προστασίας του περιβάλλοντος, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια. 

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μην πατήσουν τη μπανανόφλουδα των ενεργειακών κοινοτήτων που θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά συμβάλλουν στην παραπέρα επιβάρυνση της κατάστασης τους, αφού και αυτοί θα πληρώνουν τις επιδοτήσεις των επενδύσεων, αυτοί θα πληρώνουν το ρεύμα που υποχρεώνεται να αγοράζει η ΔΕΗ σε τιμή πολλαπλάσια του κόστους για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδύσεων, αυτοί θα πληρώσουν και  τις φοροαπαλλαγές τους. Με αυτό τον τρόπο έχει γίνει το «φωτοβολταϊκό» πάρτι στη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Στηρίζουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις κι αγώνες, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για την ενέργεια, την καταστροφή βουνών και δασών, τους αγώνες για φτηνή, οικολογική, ασφαλή, αποκλειστικά δημόσια ενέργεια  για τους εργαζόμενους και τον λαό. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να είναι σε επιφυλακή. Να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα. Να γυρίσουν τη πλάτη σε αυτούς που τους βαράνε τη πλάτη. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί η περιοχή έχει μπει στο μάτι και των εξορυκτικών εταιρειών. Να ξεκουμπιστούν ΟΛΕΣ οι ενεργειακές εταιρείες (και αιολικές) από την περιοχή. 

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Όχι στην ενεργειακή φτώχεια. Ρεύμα φτηνό για το λαό,  τον εργάτη, τον αγρότη. Δωρεάν παροχή για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους. Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση της ενέργειας με εργατικό και λαϊκό έλεγχο με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τη προστασία του περιβάλλοντος.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

τοπική επιτροπή Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα