Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:33

Ανδρέας Κτενάς: Χαραγμένη ανεξίτηλα η μοναδική στιγμή της εισόδου στον Άγιο Σπυρίδωνα

245 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/05/2023, 3:55 μμ | 0 σχόλια

Με αφορμή την τέλεση του Αγιασμού στο εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδας & Ιθάκης, κ.κ. Θεόφιλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, δήλωσε:

 

«Ιδιαίτερη ικανοποίηση και βαθιά συγκίνηση, μου προκάλεσε η πρόσφατη τέλεση του Αγιασμού στο εσωτερικό του Αγίου Σπυρίδωνα της Λευκάδας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.

 

Αισθάνομαι δικαιωμένος για τις πρωτοβουλίες που πήρα ως Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας τον Οκτώβριο του 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, για να λειτουργήσει ξανά αυτός ο ιστορικός για τη Λευκάδα ναός. 

 

Παρά το ότι παθογένειες, αγκυλώσεις του χθες και διάφορα συμφέροντα, ξένα με το καλό του νησιού μας και της Εκκλησίας μας, με απέτρεπαν από το να ασχοληθώ με το θέμα, πετύχαμε με την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη της Υπουργού Πολιτισμού κας Μενδώνη, της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Κράτσα, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Θεόφιλου και με την προτροπή των κατοίκων της Λευκάδας, να ξεκινήσει μια προσπάθεια που είχε αίσια κατάληξη.

 

Θα σταθώ ενδεικτικά στις κομβικής σημασίας διαδοχικές συναντήσεις μου με την κα Μενδώνη στο Μεσολόγγι την 10.10.2019 και έπειτα από πρόσκληση της ίδιας της Υπουργού την 25.10.2019 στην Κέρκυρα.

 

Εκεί σε συνάντηση εργασίας που έλαβε χώρα, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής, ανέπτυξα τα νομικά δεδομένα ως προς το ιδιοκτησιακό του ναού και την αναγκαιότητα επιτέλους ν’ αποκατασταθεί το μνημείο. Τότε ήταν που λήφθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις για ένταξη 6 μνημείων της Λευκάδας στο ΕΣΠΑ της ΠΙΝ, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Σπυρίδωνας! Χαρακτηριστική η τότε δήλωση της κας Υπουργού για τον Αγ. Σπυρίδωνα. (https://www.youtube.com/watch?v=N7nEXUfXek4&list=PL_2mPNUW8A76VX2ORpnM4eqRnIrUs8soE)

 

Τα αποτελέσματα γνωστά, η παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη και σε αυτή την περίπτωση απέδωσε “καρπούς”. Το έργο πλέον εκτελείται και το παλαιότερο μνημείο της πόλης της Λευκάδας, σύντομα θα ανήκει στους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες.

 

Γι’ αυτό άλλωστε, με υπογραφή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδης Κράτσα, εντάξαμε τον Ιούλιο του 2020, την μελέτη και το έργο της αποκατάστασης του μνημείου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το χρηματοδοτούμε με 910.000 ευρώ!

 

Αισθάνομαι απολύτως ικανοποιημένος που σε αυτό το νήμα της συλλογικής προσπάθειας για τη διάσωση του μνημείου και την απόδοσή του ξανά στην κοινωνία της Λευκάδας, μπόρεσα να συμβάλλω και εγώ από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, όπως το απαιτούσαν οι περιστάσεις.

 

Χαραγμένη ανεξίτηλα θα παραμείνει μέσα μου η μοναδική στιγμή της εισόδου στον Άγιο Σπυρίδωνα μετά από δεκαετίες, ενώ η σκέψη μου, όπως όλων των Λευκαδίων, είναι πλέον στην ολοκλήρωση του έργου και τη στιγμή που θα τελεσθούν τα πανηγυρικά θυρανοίξια του ναού από τον Μητροπολίτη μας».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα