Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:04

Στο έθιμο του “Καγκελάρη” στις Παπαδάτες του Δήμου Ζηρού ο Στέργιος Γιαννάκης

593 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/04/2023, 9:15 πμ | 0 σχόλια

 

Το έθιμο του “Καγκελάρη” στο χωριό Παπαδάτες του Δήμου τίμησε με την παρουσία και ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης την Παρασκευή 21 Απριλίου ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας Ζωοδόχου Πηγής.

Ο “Καγκελάρης” είναι τοπικός παραδοσιακός πολυφωνικός χορός, που το χορεύουν οι Παπαδιώτες. Τους στίχους των τραγουδιών τραγουδούν οι πρώτοι μισοί και στην συνέχεια τους επαναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Ο βηματισμός είναι ίδιος σε όλα τα τραγούδια, και κάποιες φορές δύο χορευτές που προηγούνται του χορού κάνουν διάφορες χορευτικές φιγούρες. Σε περιπτώσεις που η συμμετοχή του κόσμου είναι πάρα πολύ μεγάλη, σχηματίζεται ξεχωριστός εσωτερικός κύκλος από τις γυναίκες.

Τα τραγούδια αναφέρονται στην εκκλησία μας, εξυμνούν την πίστη μας, την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο. Αναφέρονται επίσης στην αγάπη, στην ξενιτιά, στον πόλεμο των Σουλιωτών με τους Τούρκους και την προσδοκία για την απελευθέρωση του γένους από τον Τουρκικό ζυγό, στην τοπική παράδοση και σε διάφορα άλλα γεγονότα.

Στις Παπαδάτες βρέθηκαν ακόμα ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο πρώην δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, ο αντιδήμαρχος Ζηρού Ρεμπής Ζήκος κ.α.

Ο Στέργιος Γιαννάκης σχολίασε σχετικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Όπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα έτσι και φέτος, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής στις Παπαδάτες για το εντυπωσιακό και καθιερωμένο μας «Καγκελάρη », στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Και πάλι του χρόνου, με υγεία!

Ένα σώμα και μια φωνή έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες των Παπαδατών Πρέβεζας συμμετέχοντας στον παραδοσιακό καγκελάρη που χορεύεται ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής.
Χωρίς όργανα και κρατώντας ο ένας τον άλλον οι χορευτές και οι χορεύτριες τραγουδούν στίχους που μιλούν για τον έρωτα,την πασχαλιά,τους αγώνες για την ελευθερία και η προέλευση τους χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας πρώτα οι μεγαλύτεροι, ύστερα οι νεώτεροι,οι γυναίκες και τα παιδιά “περικυκλώνουν” την πλατεία του χωριού και συνεχίζουν ένα ξεχωριστό έθιμο που έχει κάνει “διάσημη” την περιοχή.
Φέτος μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων και υγειονομικών περιορισμών ο εορτασμός ήταν λαμπρός.”Κρίκοι” της ανθρώπινης αλυσίδας έγιναν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Στέργιος Γιαννάκης και Κώστας Μπάρκας,ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής,περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος φορέων , κάτοικοι των Παπαδατών και πολλοί απόδημοι που κάνουν τα πάντα για να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αυτή τη μέρα.
Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής εξέφρασε την ικανοποίηση και τη χαρά του για την επιτυχία του χορού και την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο και σίγουρα το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή.
Τον κόσμο και τους φορείς ευχαρίστησε και η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παπαδατών Φωτεινή Αυγέρη, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου με ακόμη περισσότερα “καγκελίσματα”.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα