Παρασκευή, 19/04/2024 | 10:46

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς ελέγχους την αγορά των αμνοεριφίων για το Πάσχα

395 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/04/2023, 6:10 μμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς ελέγχους την αγορά των αμνοεριφίων για το Πάσχα, με ζημιωμένους κτηνοτρόφους και καταναλωτές

 

Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αμνοεριφίων εν όψει Πάσχα, με κύριο χαρακτηριστικό την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι σε παραγωγούς και καταναλωτές, προς όφελος των καρτέλ των σουπερμάρκετ και των εισαγωγέων, ενημερώθηκε ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, σε συνάντηση που είχε στην Τύρια του Δήμου Ζηρού με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Πρέβεζας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι κλάδων του Πρωτογενούς Τομέα παραγωγής από την ευρύτερη περιοχή αναδείχθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, με αποτέλεσμα σε μια εποχή πρωτόγνωρης αύξησης του κόστους παραγωγής οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να πιέζονται και να καλούνται να πουλήσουν σε τιμή ουσιαστικά κάτω του κόστους. Την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές πληρώνουν αυξημένες τιμές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι το αντίτιμο που θα πληρώσει ο καταναλωτής για την αγορά κρέατος θα αφορά ελληνικό προϊόν ή ότι αυτό το αντίτιμο θα πάει σε παραγωγούς της Ελληνικής υπαίθρου. Παράλληλα, η εμφανής στήριξη της κυβέρνησης απέναντι στα σούπερ μάρκετ, με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, περί «αρνιών porsche», ουσιαστικά στοχοποιεί τους κρεοπώλες της γειτονιάς και τους μικροεπιχειρηματίες, διαμορφώνοντας ουσιαστικά όρους ασυδοσίας και νόθευσης του ανταγωνισμού προς όφελος των σούπερ μάρκετ. 

Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε ζητήματα που αφορούν τους όρους παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, όπως το ενεργειακό κόστος, η στήριξη των νέων αγροτών, οι επιδοτήσεις και ο τρόπος διάθεσής τους υπό τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η διαχείριση των βοσκοτόπων. 

Ο κ. Μπάρκας από την πλευρά του επισήμανε ότι βασικά επίδικα για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ως προς την αγροτική παραγωγή, είναι η βιωσιμότητα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, καθώς και εκείνων με φυσικά μειονεκτήματα και περιορισμούς, όπως ορεινότητα/ νησιωτικότητα. Δεύτερον, η θωράκιση της εγχώριας παραγωγής έναντι των πολλαπλών κρίσεων. Τρίτον, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με την παραγωγή ποιοτικότερων και υγιεινότερων προϊόντων, χωρίς εξάντληση των φυσικών πόρων, με επάρκεια και τιμές προσιτές για όλους. 

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, στις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω μη καταβολής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, στήριξης στην αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων, με μηδενισμό του ΦΠΑ, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, επίλυση του ζητήματος των εργατών γης και αφορολόγητο 10 χιλιάδων ευρώ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 

       

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα