Σάββατο, 20/04/2024 | 01:37

1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Πρέβεζας : Επιτυχημένη εκδήλωση μνήμηςγια τα 100 χρόνια ξεριζωμού από τη Μικρά Ασία

868 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/03/2023, 10:55 πμ | 0 σχόλια
Μια ξεχωριστή εκδήλωση μας χάρισαν οι μαθητές του ομίλου ιστορίας του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας με τίτλο “Όταν οι Ρίζες μεγαλώνουν…ενώνουν!” που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Πρέβεζας και με προσκεκλημένη την σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό Μιμή Ντενίση.
Μέσα από επιλεγμένα κείμενα και μαρτυρίες παρουσιάστηκε το χρονικό της καταστροφής, του ξεριζωμού, της ένταξης των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα και της προσφοράς τους στην ελληνική κοινωνία, ενώ πριν την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Οι μαθητές συνέλεξαν πλούσιο υλικό μέσα από βιωματικές δράσεις με τη στήριξη της υπεύθυνης καθηγήτριας Σοφίας Γιαννούλη και το κοινό που είχε κατακλύσει το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πρέβεζας μεταφέρθηκε νοερά στο κλίμα της εποχής, βιώνοντας στιγμές ιδιαίτερης συγκίνησης.
Στο καλωσόρισμα της η Διευθύντρια του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας κ Καινουργιώτη Κωνσαντούλα, αναφέρθηκε στην εκδήλωση και τους στόχους της και ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια.
Για το έργο και τους στόχους που έχουν τα Πρότυπα σχολεία μίλησε ο Ιωάννης Φύκαρης, αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Επιστημονικού και Εποπτικού Συμβουλίου του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Πρέβεζας και καλωσορίζοντας την κ. Μιμή Ντενίση είπε πως αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση για να δώσει κίνητρο στα νέα παιδιά να οραματίζονται.
Στην προσφυγιά, τις γενοκτονίες αλλά και στο έργο της Μιμής Ντενίση αναφέρθηκε Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, θύμισε ότι ο Δήμος Πρέβεζας είναι το δίκτυο αναγνώρισης τόσο στην γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού της Μ. Ασίας και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα στην Πρέβεζα θα γίνουν τα εγκαίνια δύο μνημείων των Μικρασιατών και Ποντίων και του Μνημείου του Ολοκαυτώματος.
Είμαστε πολίτες του κόσμου και συνυπεύθυνοι για την πορεία και το μέλλον της ανθρωπότητας” είπε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Φανή Μπισκανάκη στον χαιρετισμό της και όσον αφορά το μάθημα της ιστορίας ανέφερε πως σφυρηλατεί, εξευγενίζει, εξυψώνει την εθνική συνείδηση και συμβάλει στην κατανόηση των γεγονότων.
Η φιλόλογος και υπεύθυνη του ομίλου Σοφία Γιαννούλη, υπεύθυνη του Ομίλου Ιστορίας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όλους όσοι στήριξαν την εκδήλωση, τη Μιμή Ντενίση, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους τον Γιάννη Ζήγο- Χαϊτίδη, την Γιώτα Ροντογιάννη,τους πρόσφυγες δεύτερης γενιάς Αικατερίνη και Χαράλαμπο Κοτζαμουράτογλου,Κωνσταντίνο Καρασαβόγλου και Αρχοντία Καρίπογλου που “άνοιξαν” τα σπίτια τους και τις καρδιές τους.
Τους μαθητές για την προσπάθεια τους συνεχάρει η κ. Ντενίση και τόνισε ότι τα τα παιδιά χρειάζονται πρότυπα και ενδιαφέροντα όπως τους έδωσαν οι καθηγητές τους 1ου Πρότυπου Γυμνασίου της Πρέβεζας και σημείωσε χαρακτηριστικά “σας ευχαριστώ που με κάνατε κομμάτι αυτής της εκδήλωσης».
Την εκδήλωση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρακολούθησαν ο Αρχιμανδρίτης Σίμωνας πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός, περιφερειακοί σύμβουλοι , η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί μαθητές και πλήθος κόσμου.
Το κοινό μετά το τέλος της εκδήλωσης περιηγήθηκε στο φουαγιέ στην έκθεση φωτογραφίας και γεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, ο σύλλογος του Αγίου Θωμά, ο σύλλογος Νέας Σινώπης “Διογένης” και ο σύλλογος Ν. Σαμψούντας “Αμισός”.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα