Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:58

Όλοι για τη Λευκάδα: Πρόταση στο Δ. Σ. Λευκάδας να τιμηθεί ο Ναπολέων Δουβίτσας

252 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/03/2023, 11:51 πμ | 0 σχόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας την 4η Μαρτίου 2023.

 

Πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή ο Ναπολέων Δουβίτσας στα 91 του χρόνια.

Ο Ναπολέων Δουβίτσας υπήρξε μια εμβληματική μορφή όχι μόνο για τη γενέτειρά του Καρυά, την οποία λάτρευε αλλά για όλο το νησί της Λευκάδας και όχι μόνο. 

Γεννήθηκε το 1932 στην Καρυά όπου τέλειωσε το Δημοτικό, μετά το Γυμνάσιο Λευκάδας και συνέχισε τις σπουδές του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων. Εργάστηκε ως δάσκαλος στα χωριά Νιοχώρι, Πλατύστομα, Λυγιά και Καρυά.

Κατά τη διάρκεια της 7χρονης τυραννίας κι ενώ ήταν δάσκαλος και μέλος της Διοίκησης του «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρυάς, όχι μόνο διώχθηκε για τις δημοκρατικές ιδέες του αλλά και καταδικάστηκε από το στρατοδικείο Ιωαννίνων σε πολύμηνη φυλάκιση με αποτέλεσμα την παύση από το λειτούργημά του. Επανήλθε στην εκπαίδευση μετά την πτώση της χούντας, διδάσκοντας σε σχολεία της Αθήνας ενώ υπήρξε Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε. 

Έγραψε το μυθιστόρημα “Πήγασος Οδοιπόρος” (εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2000) που έγινε θερμά δεκτό, το βιβλίο “Η Καρσάνικη Βελονιά” (έκδ. Πνευματικό Κέντρο Κοινότητας Καρυάς, 1995) για το οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς και πλήθος άρθρων κοινωνικού, λαογραφικού, ιστορικού ενδιαφέροντος σε διάφορες τοπικές εφημερίδες και εφημερίδες συλλόγων.

Ήταν ένας θαρραλέος και περήφανος άνθρωπος που αγωνίστηκε για τις ιδέες του και δεν λύγισε, διαλεκτικός, διδακτικός για τους νεότερους, ένας άνθρωπος με χιούμορ. Υπήρξε ιστορικός, σπουδαίος λαογραφικός ερευνητής, συγγραφέας και ακούραστος εργάτης για τον «ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρυάς σε σκοτεινές, πολύ δύσκολες εποχές. Αδιαμφισβήτητα υπήρξε μια πολιτική και πνευματική προσωπικότητα με στίγμα ανεξίτηλο στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, με προσφορά που θα μεγιστοποιηθεί αν αξιοποιηθεί το πλούσιο έργο που μας άφησε ως παρακαταθήκη.  

Θεωρούμε, ως πολίτες, ως δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λευκάδας-μέλη της παράταξης «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ», ότι είναι για όλους μας επιτακτική η υποχρέωση να τιμήσουμε τον Ναπολέοντα Δουβίτσα. Για όσα προσέφερε στην αγαπημένη του Καρυά, στη Λευκάδα, σε όλους μας.  

Προτείνουμε: Το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, σε επόμενη-άμεση συνεδρίασή του, να συζητήσει και να αποφασίσει την ονοματοδοσία 

του δημοτικού κτιρίου που είναι υπό κατασκευή στην Καρυά, σε Κτίριο «Ναπολέων Δουβίτσας».  

Γιατί πέρα από την Τιμή στον Θανόντα, θα είναι τιμή και για το Σωματείο «ΑΠΟΛΛΩΝ Καρυάς» να στεγάζεται σε ένα κτίριο που φέρει το όνομα αυτού που το υπηρέτησε με πάθος και κόστος.

Η παρούσα ανακοίνωση-πρόταση:

1._Κατατίθεται στο Προεδρείο και ως εισήγηση στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισηγητή εκ μέρους της Παράταξής μας τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Περδικάρη. 

2._Κοινοποιείται στο Κοινοτικό Συμβούλιο Καρυάς για ενημέρωσή του και για όποιες ενέργειες κριθούν απ’ αυτό αναγκαίες.

 

Λευκάδα 4/3/2023

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Παράταξης «ΟΛΟΙ για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»

Κων/νος Δρακονταειδής, Κων/νος Σέρβος, Θανάσης Περδικάρης, 

Λάκης Χαλικιάς, Χρήστος Γληγόρης

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα