Σάββατο, 14/12/2024 | 00:42

Εβραϊκό Ολοκαύτωμα 79 χρόνια μετά -Το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας τιμά και μνημονεύει

342 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/03/2023, 11:52 πμ | 0 σχόλια

Με τίτλο «Με τη δύναμη της μνήμης 79 χρόνων θυμόμαστε τους Αρτινούς Εβραίους 24.3.1944 – 24.3.2023» οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Άρτας τιμούν το ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη μνήμη των Αρτινών Εβραίων που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα ομήρων του ναζιστικού καθεστώτος.
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας με συνδιοργανωτές την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, την ΕΛΜΕ Άρτας και τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Άρτας «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 20.00. Η εκδήλωση πραγματοποιείται ακριβώς την ημέρα και την ώρα που οι Εβραίοι της Άρτας διατάχτηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να συγκεντρωθούν στον κινηματογράφο «Ορφεύς». Ήταν η ημέρα που η κοινότητα των Εβραίων παίρνει το δρόμο του μαρτυρίου χωρίς ελπίδα να ξαναδεί τα σπίτια της.
Θα παρουσιαστούν οι δύο ταινίες μικρού μήκους των μαθητών του σχολείου οι οποίες βραβεύτηκαν από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στους διαγωνισμούς του 2022 και του 2023. Θα διαβαστούν κείμενα από το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641». Μαθητές του σχολείου θα αποδώσουν μουσικά κομμάτια και θα εκθέσουν τις εμπειρίες τους από την επίσκεψή τους στο στρατόπεδο ομήρων Άουσβιτς – Μπιργκενάου. Παράλληλα θα ακουστούν Αρτινοί που κατέγραψαν στη μνήμη τους την τραγική εκείνη ημέρα που οι Γερμανοί συγκέντρωναν τους Εβραίους στον κινηματογράφο της πόλης Ορφεύς.
Όπως σημειώνεται στη σχετική πράξη του συλλόγου διδασκόντων του 3ου Γενικού Λυκείου, αν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν οι Εβραίοι στη συνοικία τους επί των οδών Φιλελλήνων και Μακρυγιάννη και στην περιοχή του Κάστρου της Άρτας, τα παιδιά τους θα φοιτούσαν στο δικό τους σχολείο. Με την έννοια αυτή έχει μια ξεχωριστή σημασία η διοργάνωση μιας επετειακής τιμητικής εκδήλωσης από το 3ο Γενικό Λύκειο, στον μαθητικό πληθυσμό του οποίου θα ανήκαν χωροταξικά και τα παιδιά των εβραϊκών οικογενειών της Άρτας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα