Σάββατο, 20/04/2024 | 13:02

Όλγα Γεροβασίλη προς ΝΔ: Ας συγκριθούμε λοιπόν!

258 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/02/2023, 4:17 μμ | 0 σχόλια

Σημεία Παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον Τ/Σ Άττικα και στους Β. Σκουρή και N. Παναγιωτόπουλο

17.2.23

Ας συγκριθούμε λοιπόν!

Στην διόλου γενναιόδωρη με την αλήθεια επικοινωνιακή κορώνα του συνομιλητή της και υπουργού της ΝΔ ότι «παραλάβαμε μία χώρα που ήταν σχεδόν ο επαίτης της ΕΕ, απομονωμένη διεθνώς» και στο συνοδευτικό success story των κυβερνώντων που ανέπτυξε κατόπιν,  η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  απάντησε ότι  η χώρα που παρέλαβε η ΝΔ ήταν μία χώρα, εκτός μνημονίων, με επιτυχημένη συμφωνία για το χρέος, σε ρυθμούς ανάπτυξης και με αποθεματικό 37 δις. Η χώρα δηλαδή που το 2015 ήταν χρεοκοπημένη  μπορούσε πλέον να βγει ελεύθερη στις αγορές. Η χώρα που βρέθηκε το 2015 στη μέγγενη του στόχου που είχε θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά για αριστερή παρένθεση που σήμαινε προτροπές να φύγουν οι καταθέσεις έξω, αδειάστε τα ταμεία -καταστρέψτε τη χώρα για να μην αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω από ένα 6μηνο, η χώρα που έγινε θύμα ενός απολύτως αντιπατριωτικού στημένου παιχνιδιού, το 2019 παραδόθηκε στην ΝΔ με δέκα (10)  τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης και με ρεκόρ επενδύσεων επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η ιστορία της χώρας, δυστυχώς για τη ΝΔ δεν ξεκινά από το 2015. Αν όντως θέλουμε να συγκρίνουμε αυτό οφείλει να γίνει στη βάση του τι παρέλαβε ο καθένας και τι παρέδωσε. Αντικειμενικά και χωρίς στρεβλώσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφαίρεσε από τους συνταξιούχους 7,5 δις  και τους κάνει δώρο 400 εκ . για το Πάσχα και όλως τυχαίως προεκλογικά

Την πρώτη μείωση της φορολογίας τη νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Την πρώτη αύξηση που είδαν οι συνταξιούχοι από το 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 τη νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα παραπάνω τα νομοθετήσαμε αφού εξυγιάναμε την οικονομία και στήσαμε τα ταμεία στα πόδια τους. Αυτά τα ταμεία που παραλάβαμε ελλειμματικά. Η χώρα τότε δεν είχε χρήματα να πληρώσει συντάξεις παρά για δύο μόλις μήνες!  Έπρεπε λοιπόν να κάνουμε αυτή τη δουλειά και την κάναμε, όχι εύκολα, ενίοτε οδυνηρά. Αλλά το καταφέραμε και αυτό μας επέτρεπε και να γνωρίζουμε πότε το κράτος θα ήταν σε θέση να αποδώσει την πρώτη αύξηση στους συνταξιούχους, η οποία όντως δεν ήταν αρκετή. Διότι  οι μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι από το 2010 μέχρι και τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν τουλάχιστον δεκατέσσερις, με κατάργηση της 13ης-14ης κ.λπ.

Νομοθετήσαμε την άνοιξη του 2019 την 13η σύνταξη ως οριστικό μέτρο και με την υπερψήφιση της ΝΔ και με την υπόσχεση ότι θα τη διατηρήσει. Μόλις ανέλαβε την κατήργησε. Και στα 4 αυτά χρόνια έχει αφαιρέσει  συνολικά 4,5 δις από τους συνταξιούχους. Στη συνέχεια δεν τους έδωσε ούτε τα αναδρομικά δηλαδή άλλα 3,5 δις. Άρα: αυτή την 4ετία έχουν φύγει 7.5 δις από τις τσέπες των συνταξιούχων. Και τι λέει προεκλογικά;  Σας πήρα 7.5 δις αλλά θα σας δώσω ένα δωράκι 400 εκ για το Πάσχα. Το δωράκι πέφτει πάνω στις εκλογές, κατά τύχη.

Για να είμαστε δίκαιοι η νομοθέτηση της προσωπικής διαφοράς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο τρόπος για να μην μειωθούν οριζόντια οι συντάξεις, κατ’ απαίτηση των δανειστών της τρόικας.

Στο πρόγραμμά μας εξαγγέλθηκε ότι θα επαναφέρουμε την 13η συνταξη και θα δώσουμε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις. Η κάθε εξαγγελία είναι κοστολογημένη. Το κάθε μέτρο αντιστοιχεί σε ελεγμένα νούμερα.

Η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και να συνοδεύεται από λύσεις σε δομικές παθογένειες – Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει μέτρα που δίνουν λύσεις

Αναφορικά με τις κυβερνητικές κορώνες της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ακρίβειας και της μείωσης της φορολογίας τίθενται τα εξής ερωτήματα.  Είναι η ανάπτυξη που οραματίζεται η ΝΔ δίκαιη; Είναι συμπεριληπτική; Συνοδεύεται από πολιτικές που δίνουν χώρο στην υγιή επιχειρηματικότητα ή που επιτρέπουν την αισχροκέρδεια;  Αναγνωρίζει την αξία της δίκαιης φορολόγησης; Η απάντηση είναι όχι σε όλα!

Οι φόροι οι άμεσοι έχουν όντως μειωμένους συντελεστές.  Έχουμε όμως παράλληλα έκρηξη έμμεσων φόρων. Για να ακριβολογούμε αυξήθηκαν οι τιμές, και αυξήθηκαν συνεπώς και οι φόροι που είναι ποσοστιαίοι.  Τα μέτρα που προτείνουμε εμείς είναι διαφορετικού μείγματος και έχουν στόχο την λύση και όχι τη διαιώνιση ή το κουκούλωμα των προβλημάτων.  Αφορούν παρεμβάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα. Όριο στις τιμές της ενέργειας, όριο κέρδους για τους παρόχους ενέργειας. Παρέμβαση στην αγορά για τις τιμές των αγαθών.  Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ψαλίδα ανάμεσα στην τιμή του παραγωγού και την τιμή στο ράφι.

Επί τέσσερα χρόνια η παρούσα κυβέρνηση δίνει χρήματα σε έναν κουβά χωρίς πάτο. Επιδοτεί χωρίς να αγγίζει την αισχροκέρδεια. Αυτό πρόκειται για μία ακόμη συνειδητή της επιλογή στην οποία στεκόμαστε απέναντι. Και το γεγονός ότι στηρίξαμε όποια μέτρα θα ανακούφιζαν έστω και λίγο  τους πολίτες εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων δεν ακυρώνει στο ελάχιστο την κριτική που ασκούμε απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα απαλλάξει τη χώρα από το νεοφιλελεύθερο, καθεστωτικό, ισοπεδωτικό για τη δημοκρατία και τις ζωές των πολλών, συνονθύλευμα της Δεξιάς Μητσοτάκη

Εμείς έχουμε σαφή θέση: ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και την επόμενη μέρα προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα, για τους πολλούς κι όχι για τους ελάχιστους φίλους – κουμπάρους – Πάτσηδες – γαλάζια κοράκια – γαλάζιες ακρίδες που τα βλέπουμε πλέον καθημερινώς να ξετυλίγονται μπροστά μας και από την ΚΟ της ΝΔ και με απευθείας αναθέσεις άνω των 8 δις.

Ζούμε σε μια περίοδο που αυξάνονται ραγδαία οι ανισότητες στη χώρα. Εμείς μιλάμε για αντιστροφή αυτού του φαινομένου, δηλαδή μείωση των ανισοτήτων, δικαιοσύνη για τους πολλούς, στήριξη της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων κι όχι δουλειές για έξι και για οκτώ μήνες για 400 ευρώ κι αυτό να θεωρείται θέση εργασίας, διότι οι πολλές και καλές δουλειές που έταξε η ΝΔ δεν ήρθαν ποτέ στη χώρα. Εξακολουθούν οι νέοι μας να φεύγουν, το δημογραφικό πρόβλημα εντείνεται και η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό έχει μειωθεί κατά 40%. Έχουμε έκρηξη του πληθωρισμού στα τρόφιμα, είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Κι αυτό διότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο κατώτατος 4% στην Ευρώπη κι ο ανώτατος 7%. Εμείς έχουμε 15,4%! Άρα ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα όταν λέει πως βρισκόμαστε στον Μ.Ο. Εμείς θα στηρίξουμε την Παιδεία, την Υγεία και το κοινωνικό κράτος, αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αναδιανομής υπέρ των πολλών και, βεβαίως, παραγωγή πλούτου μέσω ανάπτυξης και στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα χαρακτηριστικά μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

 

Αδρανής και απροβλημάτιστη η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το σκάνδαλο των υποκλοπών, της συγκάλυψης, του διεθνούς διασυρμού, των αποκαλύψεων από τον διεθνή Τύπο περί πλοκαμιού ισραηλινής εταιρείας με στημένο μηχανισμό ελέγχου εκλογικών αποτελεσμάτων

«Ο προβληματισμός μας είναι διαφορετικός σε σχέση με την ερώτησή σας για το αν θα αμφισβητήσουμε εμείς το εκλογικό αποτέλεσμα, απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση του δημοσιογράφου» και συνέχισε:  «Είναι μεγάλος και πριν από την κάλπη. Σήμερα, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών από τον Αύγουστο και μετά ξετυλίγεται μπροστά μας όλη η καθεστωτική αντίληψη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Δημοκρατία και οι θεσμοί της έχουν υποστεί τρομακτικό πλήγμα για να μην  μιλήσω για τις καταστρατηγήσεις του Συντάγματος, διότι αυτά είναι ψωμοτύρι. Θα μιλήσω όμως για τις υποκλοπές, για την παραβίαση της ιδιωτικότητας που είναι αυστηρά προστατευμένη από το Σύνταγμα. Παραβιάστηκε, λοιπόν, με κέντρο το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Με το predator παρακολουθούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, οικογένειες των Υπουργών κ.ο.κ. και δεν τα αρνήθηκε ποτέ η Κυβέρνηση. Παράλληλα παρακολουθήσεις της ΕΥΠ αποδεδειγμένα και στον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Αυτά επηρεάζουν τη Δημοκρατία στη χώρα. Και η χώρα σήμερα διασύρεται διεθνώς. Σας θυμίζω τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και μίλησαν για την Ελλάδα με τρόπο που δε νομίζω ότι έχει ξανακούσει κάποιος. Μαθαίνουμε από το διεθνή τύπο (Τhe Guardian, Νew York Τimes, Spiegel, Le Monde κ.λπ. ) ότι απλώθηκε και ένα πλοκάμι ισραηλινής εταιρείας, η οποία έχει στημένο μηχανισμό για να ελέγχει εκλογικά αποτελέσματα σε ολόκληρες χώρες. Αυτό δεν το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αποκάλυψε ο αντιπολιτευτικός τύπος. Εμείς λοιπόν λέμε πως όλα αυτά χρήζουν εισαγγελικής παρέμβασης. Δηλαδή, δε μπορεί να λέγεται πως έχει εγκατασταθεί σύστημα στη χώρα μας, το οποίο επηρεάζει εκλογές, όπως έγινε και σε άλλες χώρες, και δεν τρέχει τίποτα. Εμείς μέχρι εδώ μιλάμε. Το τι μέλλει να συμβεί περαιτέρω μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι πως η Κυβέρνηση έστησε το δεύτερο σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το σκάνδαλο συγκάλυψης. Και προσπαθεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ότι το να παρακολουθείται από τον Πρωθυπουργό, από την ΕΥΠ -που δεν είναι αυτός ο ρόλος της και η οποία χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως «σουρωτήρι» – όλο το σύστημα, να παρακολουθείται η ροή χρήματος, κατά κύριο λόγο, όλα αυτά είναι μια κανονικότητα».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα