Παρασκευή, 19/04/2024 | 06:50

Θ. Καββαδάς: «Οι δηλώσεις δικαιωμάτων του δημοσίου στο Κτηματολόγιο στα Ιόνια Νησιά θα γίνεται πλέον μόνο αν έχει τίτλους

286 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/02/2023, 9:37 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Οι δηλώσεις δικαιωμάτων του δημοσίου στο Κτηματολόγιο στα Ιόνια Νησιά θα γίνεται πλέον μόνο αν έχει τίτλους – 

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Περιβάλλοντος»

 

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις δικαιωμάτων που κατέθεσε στο Κτηματολόγιο το Δασαρχείο Λευκάδας δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με νέα εγκύκλιο για την οποία ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ενημερώθηκε σε πρωινή σύσκεψή του με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Κώστα Αραβώση. 

Στην νέα εγκύκλιο αναφέρεται:

«Επομένως δηλώσεις δικαιώματος του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 που υποβάλλονται από το Δημόσιο και αφορούν δάση, δασικές  εκτάσεις καθώς και εκτάσεις των περιπτώσεων α` και β` της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, οι οποίες περιλαμβάνονται σε περιοχές του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 62 του ν. 998/1979 (Α` 289), θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά του επικαλούμενου δικαιώματος στοιχεία, ήτοι τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του Ελληνικού Δημοσίου, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας.»

Σχετικά με το θέμα, ο  Βουλευτής δήλωσε:

«Είχα πει από την αρχή ότι τόσο εγώ, όσο και η Κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να σκύψουμε επάνω στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις δικαιωμάτων που κατέθεσε το Δασαρχείο. Σήμερα, δόθηκε αποφασιστική και ουσιαστική λύση, με νέα εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει ότι το Δημόσιο στα Ιόνια διεκδικεί μόνο με τίτλους. 

Από την πρώτη στιγμή που ενημέρωσα του Υπουργείο, η πολιτική ηγεσία επέδειξε ισχυρή βούληση και μόλις διαπιστώθηκε ότι λανθασμένα είχαν δηλωθεί οι δασωμένοι αγροί (ΑΔ), δόθηκε εντολή να ανακληθεί η δήλωση από το Δασαρχείο και να μην αποσταλεί εκ νέου μέχρι την επανεξέταση του θέματος. 

Έπειτα από επιστολή μου προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την Πέμπτη 2/2/2023 και την ερώτησή μου στη Βουλή, ακολούθησαν επανειλημμένες συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς. Συνάντησα επίσης τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Γιάννη Μπρατάκο και, βεβαίως, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο έκανα κοινωνό του προβλήματος. 

Έπειτα και από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σάββατο 4/2/2023 και τη σχετική απόφαση, ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη συμμετοχή του Δημάρχου και εκπροσώπων της Λευκάδας, όπου είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε εκτεταμένα το πρόβλημα. Στη συνάντηση αυτή εκφράστηκε η πολιτική βούληση από τον Υφυπουργό κ. Αμυρά να δώσει λύση. Ακολούθησε νομική σύσκεψη.

Το Υπουργείο αποφάσισε την αντικατάσταση της εγκυκλίου, που καλούσε τα δασαρχεία να δηλώνουν το σύνολο των εκτάσεων, από νέα εγκύκλιο, η οποία ξεκαθαρίζει ότι στις περιοχές του ειδικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όπως η Λευκάδα και το Ιόνιο, το δημόσιο δεν μπορεί πλέον να κάνει δηλώσεις δικαιωμάτων χωρίς τίτλους.

Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά δίνει λύσεις. Αναγνωρίζει τα λάθη και τα προβλήματα εκεί που εμφανίζονται, αφουγκράζεται τους πολίτες, έχει ανοιχτούς διαύλους στο διάλογο – αλλά κυρίως, δίνει λύσεις. Έπειτα από την απολύτως δικαιολογημένη ανησυχία που προκλήθηκε στους πολίτες, αλλά και στο Δήμο και στην Εκκλησία, μπροστά στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δημόσιο τις περιουσίες τους, πλέον έχουμε ένα ξεκάθαρο, κρυστάλλινο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενεργούν τα Δασαρχεία ως προς τις δηλώσεις. 

Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν στο να λυθεί το πρόβλημα. Και θέλω όλοι οι συμπολίτες μου να είναι βέβαιοι ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό τους – όπως ακριβώς τους υποσχέθηκα και στο δημοτικό συμβούλιο. Και τους διαβεβαιώνω ότι στο πλευρό τους θα είναι και η Κυβέρνηση. Είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί. Συνεχίζουμε, με λύσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, με έργο για την καθημερινότητα, με σχέδια για το μέλλον.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα