Παρασκευή, 19/04/2024 | 15:04

Θανάσης Καββαδάς: 330.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας για βελτίωση της υδροδότησης

266 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/02/2023, 6:29 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «330.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας για βελτίωση της υδροδότησης στις περιοχές των Σφακιωτών με γεωτρήσεις σε Κάβαλο και Βουρνικά και δεξαμενές σε Φρύνι και Βλυχό – Φορέας υλοποίησης ο Δήμος»

 

Δύο σημαντικές επιχορηγήσεις εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το Δήμο Λευκάδας, οι οποίες αφορούν: α) την προμήθεια δύο δεξαμενών ύδατος χωρητικότητας 250 κ.μ. έκαστη, αξίας 150.000 ευρώ για τις κοινότητες Βλυχού και Φρυνίου και β) την ανόρυξη γεώτρησης στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καβάλου και την αποκατάσταση της υφιστάμενης γεώτρησης στην Τοπική Κοινότητα Βουρνικά, αξίας 180.000 ευρώ. 

Οι αποφάσεις ήρθαν σε συνέχεια συνάντησης που είχε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Μανώλη Κουτουλάκη, καθώς και σχετική αλληλογραφία του Βουλευτή με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Δήμο Λευκάδας για την προετοιμασία των σχετικών αιτήσεων. 

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Είναι γνωστό ότι αρκετές κοινότητες της Λευκάδας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ύδρευσης. Τα προβλήματα αυτά θα διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό με την κατασκευή του μεγάλου αγωγού που θα φέρνει νερό από τον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας, όμως ακόμα κι έτσι παραμένει το πρόβλημα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης το οποίο χρειάζεται βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. 

Κατά τη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης για τα απαραίτητα έργα, απευθύνθηκα τον Δεκέμβριο του 2022 στο Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο διαθέτει ειδικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των νησιών. Υπό την καθοδήγηση του αρμόδιου ΓΓ κ. Κουτουλάκη, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω θερμά για όλη τη βοήθεια που μας προσέφερε, ενημέρωσα το Δήμο Λευκάδας για τις δυνατότητες που μας δίνονταν μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Ο Δήμος κατέθεσε τα αιτήματα και μέσα σε 3 εβδομάδες πήραμε αυτό που χρειαζόμασταν: την έγκριση 2 έργων που ζητήσαμε, συνολικής αξίας 330.000 ευρώ. Με τη γεώτρηση στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Καβάλου, που υδροδοτεί οικισμούς των Σφακιωτών, την αποκατάσταση της γεώτρησης στα Βουρνικά, και τις 2 δεξαμενές σε Βλυχό και Φρύνι εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη ύδρευση πολλών οικισμών. 

Θέλω δε να τονίσω ότι διεκδικούμε την έγκριση και ενός τρίτου αιτήματος για χρηματοδότηση με 250.000 ευρώ για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης σε 10 κοινότητες, και συγκεκριμένα στο Αθάνι, τον Άγιο Ηλία, τους Καρυώτες, τον Πόρο, το Φτερνό, το Κομηλιό, την Κοντάραινα, την Εγκλουβή, τα Χαραδιάτικα και το Κατωχώρι. 

Θέλω να επισημάνω ότι ο λόγος που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι η κατοχύρωση με νόμο του νησιωτικού χαρακτήρα της Λευκάδας. Από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητούσαμε να δοθεί η δυνατότητα στη Λευκάδα, ως νησί, να επωφελείται από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και η απάντηση στο αίτημά μας ήταν σταθερά αρνητική. Το διεκδικήσαμε ξανά και το κερδίσαμε με την άμεση θετική ανταπόκριση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και την ενσωμάτωση, έπειτα από εισήγησή μου στον Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικής διάταξης στο άρθρο 42 του Νόμου 4770/2021. 

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι με διεκδίκηση και με συνεργασία, αλλά και με την στήριξη της Κυβέρνησης, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών της Λευκάδας. Συνεχίζουμε, για τα μικρά και τα μεγάλα έργα που χτίζουν τη Λευκάδα του αύριο.» 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα