Παρασκευή, 29/03/2024 | 14:00

Θανάσης Καββαδάς: 1.800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια για αθλητικές υποδομές στη Λευκάδα

239 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/02/2023, 5:57 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «1.800.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια για αθλητικές υποδομές στη Λευκάδα – Πρότεινα τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, μέσα από τη θέσπιση δωρεάν μετακινήσεων στα Ιόνια Νησιά»

Ομιλία στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε συνεδρίαση με θέμα το υψηλό κόστος μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στα νησιά του Αιγαίου, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας. 

Ο Βουλευτής συνεχάρη τον Πρόεδρο της Υποεπιτροπής κ. Μάνο Κόνσολα, για την πολύ σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, συνεδρίαση, αναφέροντας ότι συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, αλλά και την αγωνία των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα αθλητικά σωματεία στο νησιωτικό χώρο, λόγω και της προσωπικής του θητείας στο χώρο του αθλητισμού για πάνω από μια δεκαπενταετία, ως Πρόεδρος στην ομάδα μπάσκετ Δόξας Λευκάδας, αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας – Λευκάδας. 

Ανέφερε ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο στην περιφέρεια, τόνισε όμως ότι το πρόβλημα του αυξημένου κόστους μετακίνησης των αθλητικών σωματείων δεν περιορίζεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, καθώς και το Ιόνιο είναι μια νησιωτική περιφέρεια και τα αθλητικά σωματεία έχουν και αυτά υψηλό κόστος σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις.

Χαρακτήρισε αυτονόητη τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων, μέσα από τη θέσπιση δωρεάν μετακίνησης στο ενδονησιωτικό πλαίσιο, ενώ ανέδειξε την ανάγκη να στηριχθεί συνολικά ο αθλητισμός στις νησιωτικές περιφέρειες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ομάδες ποδοσφαίρου της Λευκάδας, όπως ο Τηλυκράτης, ο οποίος, όπως ανέφερε, παίζει στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία, αλλά και άλλες ομάδες της Λευκάδας που έπαιζαν παλιότερα στη Γ΄ Εθνική, όπως ο Πανλευκάδιος και χρειάζεται να ταξιδέψουν σε άλλα νησιά του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά ή στην Κρήτη ή και σε πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκάδα. 

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα σωματεία ερασιτεχνικά, τα οποία χαρακτήρισε ιστορικά και με μεγάλη διαδρομή, όπως οι ομάδες μπάσκετ Δόξας Λευκάδας, αλλά και Νίκη Λευκάδας γυναικών που παίζει στην Α1 Εθνική Κατηγορία, και που επίσης έχουν πολλά έξοδα μετακίνησης, εντός και εκτός της περιφέρειας Ιονίων Νήσων. 

Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν θέλουμε να υπάρχει αποκέντρωση, να υπάρχουν ομάδες σε υψηλό επίπεδο στην περιφέρεια ή αν θέλουμε ένα πρωτάθλημα να περιορίζεται μόνο στις ομάδες του λεκανοπεδίου και να υπάρχουν ως συμπλήρωμα άλλες δύο ή τρεις ομάδες από Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη περιοχή της χώρας. 

Επεσήμανε ότι για να υπάρξει αποκέντρωση και να στηριχθεί ο αθλητισμός στην περιφέρεια, θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης για τα σωματεία, να γίνουν πιο ορθολογικά και στοχευμένα, να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική ασυνέχεια, η απομόνωση, που επιφέρει ένα υψηλό μεταφορικό κόστος, αλλά και μια υψηλού βαθμού δυσκολία στη μετακίνηση. Βεβαίως, τόνισε, πρέπει να αυξηθεί η επιχορήγηση προς αυτά τα σωματεία, να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και κυρίως, τα έσοδα από τη φορολογία του Στοιχήματος και να ενισχυθεί ο αθλητισμός στην περιφέρεια. 

Ανέφερε ότι κάποια ερασιτεχνικά σωματεία είχαν να χορηγηθούν από το 2009, συνεχάρη τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη για τη θέσπιση του μητρώου, μέσω του οποίου θα επιχορηγούνται πλέον ερασιτεχνικά σωματεία από το Στοίχημα, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, χαρακτηρίζοντάς το «κομβικό ζήτημα». 

Τόνισε, ότι οι υποδομές είναι απαραίτητες όχι μόνο για τις ομάδες, αλλά και για τις ακαδημίες και για όλο τον κόσμο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, προσθέτοντας ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι το πραγματικό κύτταρο του αθλητισμού. Τόνισε ότι ιδιαίτερα με τις ακαδημίες και τα τμήματα υποδομής που προσφέρουν παράλληλα και κοινωνικό έργο, δίνουν θετική διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά, δημιουργούν ένα φυτώριο για την ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού, γι’ αυτό και εξέφρασε τη θέση ότι, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων και τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών, στη νέα τετραετία πρέπει να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης αθλητικών έργων και βελτίωσης των υποδομών στην περιφέρεια, και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεγάλο στόχο για την κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πέτσα, για την απόφαση χρηματοδότησης 1.119.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημοςσυνολικά 1.800.000 ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις στη Λευκάδα, με τις οποίες θα μπορέσουν πολλές αθλητικές υποδομές να βελτιωθούν και να προσφέρουν σύγχρονους ποιοτικούς χώρους για προπόνηση. Τόνισε ότι ιδιαίτερα στα χωριά, η βελτίωση τέτοιων υποδομών έχει τεράστια σημασία για τον τοπικό πληθυσμό, καθώς εξασφαλίζουν μια υγιή διέξοδο και ένα μέσο ψυχαγωγίας για τους ντόπιους, αναβαθμίζοντας έτσι τις τοπικές κοινότητες. 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα