Παρασκευή, 29/03/2024 | 02:42

Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στο Καστρί Θεσπρωτικού από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1770 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/02/2023, 5:45 μμ | 0 σχόλια
Την χορήγηση πενταετούς άδειας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για έναρξη επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας στο Καστρί Ριζοβουνίου της Δ.Ε Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, έδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού μετά και την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Η ανασκαφική έρευνα θα έχει διάρκεια έως το 2027 υπό τη διεύθυνση της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κλεοπάτρας Καθάριου.
Τα ευρήματα των ανασκαφών θα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης όπου θα πραγματοποιείται η συντήρηση αλλά και η σχεδίαση-φωτογράφηση και η όποια μελέτη του υλικού της έρευνας των παρελθόντων ανασκαφικών ετών από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας.
΄Οσον αφορά στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που αποκαλύπτονται, θα προχωρούν άμεσα τυχόν αναγκαίες εργασίες στερέωσης, συντήρησης και άμεσης προστασία τους, ενώ στο τέλος της πενταετίας θα εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη στερέωσης συντήρησης και προστασίας των ιστάμενων αρχαιοτήτων, που θα περιλαμβάνει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και η οποία μελέτη να κατατεθεί προς έγκριση στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος “Καστρί” βρίσκεται πάνω σε λόφο, 3 χλμ. νότια του οικισμού Ριζοβουνίου, ενώ ταυτίζεται με την ηλειακή αποικία Βατίες.Τα αρχαία κατάλοιπα του χώρου χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή, ενώ σποραδικά ευρήματα μαρτυρούν τη χρήση του ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο και την εποχή του Χαλκού.
Ο Κοκκινόπηλος εξάλλου είναι ορατός από τον εν λόγω οχυρωμένο οικισμό. Οι συμπληρώσεις στο τείχος υποδεικνύουν ότι ο χώρος κατοικήθηκε και στην ύστερη αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα