Παρασκευή, 19/04/2024 | 20:14

Έργα αποκατάστασης στη Μονή Αβάσσου από την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης

903 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/02/2023, 9:51 πμ | 0 σχόλια
Στη δημοπράτηση του έργου «Εργασίες Αποκατάστασης – Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αβάσσου» οι οποίες περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 “Αναβάθμιση Υποδομών και Υπηρεσιών Προσκυνηματικού Τουρισμού” προχωρά η Ιερά Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 157.232,00 ευρώ, ενώ περιλαμβάνει την παροχή γενικών υπηρεσιών συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών, του λίθινου δαπέδου και του ξυλόγλυπτου τέμπλου στο Καθολικό της ιστορικής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μεταξύ άλλων θα γίνει καθαρισμός επιχρισμάτων ασβέστη , όπου είναι απαραίτητο σε όλες τις τοιχογραφίες του Ναού, θα σφραγιστούν ρωγμές και γενικότερα θα γίνουν σωστικές παρεμβάσεις και εργασίες ανάδειξης τους ενώ παράλληλα θα γίνει αποκατάσταση του τέμπλου και συντήρηση του δαπέδου έτσι ώστε να αναδειχθεί η αρχική του μορφή.
Η Μονή Αβάσσου ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου είναι χαρακτηρισμένη ιστορικό μνημείο και βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τον Λούρο στο δρόμο προς Κοτσανόπουλο μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο από φτέρες, ελιές και πλατάνια.
Το όνομά της χρωστάει στον ιδιοκτήτη της. Λεγόταν Αβασσιώτης και ήταν έμπορος στην Ρωσία του 19ου αιώνα. Αξιόλογο το ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή. Τις Δεσποτικές εικόνες φιλοτέχνησε ο πρεβεζάνος Καρατζούλας το 1891.
Σε απόσταση αναπνοής από την Μονή υπάρχει αναστηλωμένος ένας από τους παλαιότερους νερόμυλους της περιοχής, ενώ πρόσφατα έγιναν παρεμβάσεις στα κελιά και τον εξωτερικό μαντρότοιχο.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα