Παρασκευή, 19/04/2024 | 12:24

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023

271 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2022, 4:59 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια, με μειώσεις φόρων και μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων, στηρίζει την κοινωνία και συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη» 

– Ομιλία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023. 

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Βουλευτής σχολίασε ότι η απελπισία αποτελεί κακό σύμβουλο, και αυτό επιβεβαιώνεται από τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την κυβέρνηση για μια παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση, που τροφοδοτείται από ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Επεσήμανε την ευδιάκριτη, όπως την χαρακτήρισε, πρόθεση κάποιων να δημιουργήσουν ένα τοξικό κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, τη στιγμή που άλλα είναι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ελληνική οικογένεια, προβλήματα που, όπως είπε, απαιτούν λύσεις και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, τις οποίες δεν διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, γι’ αυτό και επιλέγει τη στρατηγική της έντασης και της οξύτητας, τον αποπροσανατολισμό.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 όμως αποτυπώνει μια πραγματικότητα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποφύγει, όπως θέλει να αποφύγει και τις συγκρίσεις – τα στοιχεία όμως, τόνισε, είναι αμείλικτα, αφού σε φυσιολογικές συνθήκες, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική οικονομία κατά μέσο όρο είχε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν στο 2.1%, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας, με πανδημία αλλά και παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 1,5%, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 1%.

Τόνισε ότι για το 2022, κινούμαστε πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Μάλιστα, χωρίς να έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί τα στοιχεία, οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπολογίζουν το ρυθμό ανάπτυξης στο 5.6%, εκτιμήσεις πολύ πιο συντηρητικές αφού η Κομισιόν προβλέπει ρυθμούς 6% και ο ΟΟΣΑ 6,7%, ενώ ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει ανάπτυξη 1,8%, ρυθμό τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχολίασε ότι, παρόλο που κάποιοι έρχονται σε δύσκολη θέση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να μιλάει με στοιχεία, όπως το γεγονός ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί  έντεκα φορές και είναι μόλις ένα βήμα πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ή το ότι εδώ και 3,5 χρόνια η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει καμία νέα φορολόγηση αλλά έχει μειώσει πάνω από τριάντα φόρους, ενώ προχώρησε δύο φορές σε μείωση του ΕΝΦΙΑ παρά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα, τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέβαλε 29 νέους φόρους.

Ανέφερε ότι η μείωση των φόρων είναι αυτή που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, κάτι που είναι δύσκολο να το αντιληφθούν όσοι πιστεύουν ότι η φορολογική πολιτική εξαντλείται σε έναν ακραίο εισπρακτικό χαρακτήρα, και πρόσθεσε ότι η δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ορθή δημοσιονομική διαχείριση, επιβεβαιώθηκε από την Κομισιόν και, κυρίως, επιβραβεύτηκε με μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθύμισε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2018 ήταν  στο 186% του ΑΕΠ, ενώ τώρα το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μειώνεται κατά 25 εκατοστιαίες μονάδες το 2022 και κατά 9,6 μονάδες το 2023, και διαμορφώνεται στο 168,9% για φέτος, ενώ το 2023  θα διαμορφωθεί στο 159,3% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που εφαρμόστηκαν το 2022, όπως:

    • Επιδότηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια μέσω του power pass και άνω του 80% μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
    • Οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ, που θα καταβληθεί τις επόμενες μέρες, με δικαιούχους  2,3 εκατομμύρια οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
  • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.
  • Επιδότηση του 80% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχές αγροτικής χρήσης, με ταυτόχρονη οικονομική στήριξη 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και 50.000 κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.

Ως προς τα μέτρα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2023, αναφέρθηκε σε:

Α. Μειώσεις φόρων, όπως:

  • Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους υπαλλήλους του δημοσίου, τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών  κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
  • Παράταση ισχύος και για το 2023 του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

Β. Μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων, όπως:

  • Νέα, τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει μέσα στο 2023 και
  • Αύξηση κατά 7,75% των κύριων συντάξεων –  η πρώτη που γίνεται εδώ και 12 χρόνια και λειτουργεί συνδυαστικά με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που αφορά ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Οι Έλληνες πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και η μεσαία τάξη, ζητούν συγκεκριμένα μέτρα, πολιτικές στήριξης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αυτή την ανάγκη.

Λαμβάνει τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα, εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηρίξει την κοινωνία.

Η πολιτική σταθερότητα είναι αυτή που διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.

Και οι Έλληνες πολίτες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, συγκροτημένη, αποτελεσματική και κυρίως σοβαρή κυβέρνηση.

Και η κυβέρνηση αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς μια Κυβέρνηση που διατηρεί και ενισχύει κάθε μέρα τη σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με τους πολίτες. 

Υπερψηφίζουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2023.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα