Τρίτη, 23/04/2024 | 13:02

Θανάσης Καββαδάς: H Κυβέρνηση απαντά δίνοντας λύση σε πραγματικά προβλήματα

283 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/12/2022, 7:15 μμ | 0 σχόλια

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Απέναντι στη στρατηγική της έντασης και της πόλωσης, η Κυβέρνηση απαντά δίνοντας λύση σε πραγματικά προβλήματα, στηρίζοντας πολίτες και νοικοκυριά» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, ρυθμίσεις για τη ναυτιλία, επείγουσες φορολογικές, τελωνιακές και μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις. 

Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο Βουλευτής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μπροστά στο ξεκάθαρο πολιτικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει και αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, επιλέγει την τοξικότητα και την ακραία ρητορική στην πολιτική αντιπαράθεση, τη στιγμή που οι πολίτες και η ελληνική κοινωνία ζητούν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. 

Σχολίασε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων εντάσσεται στα πραγματικά προβλήματα, και αυτά είναι που απασχολούν τους πολίτες, όχι αυτά που η αντιπολίτευση επιχειρεί να βάλει στη δημόσια συζήτηση.

Στο τέλος της ημέρας, τόνισε, όλοι θα κριθούμε από τις απαντήσεις που έχουμε απέναντι σε αυτή την κρίση και αυτό θέλει να το αποφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ανέφερε ότι απέναντι στις προσπάθειες αλλά και στις εφαρμοσμένες πολιτικές της κυβέρνησης, με την επιδότηση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και με το καλάθι του νοικοκυριού, που διασφαλίζει τη συγκράτηση τιμών στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης μιας οικογένειας, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει τίποτα να αντιπαραθέσει, εκτός από ευχολόγια και εξαγγελίες που θυμίζουν το «με ένα νόμο και με ένα άρθρο».

Υπενθύμισε ωστόσο ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγηθήκαμε σε πολλούς νόμους και πολλά άρθρα που αφορούσαν νέους φόρους, νέες επιβαρύνσεις, ένα νέο και επώδυνο μνημόνιο, γι’ αυτό και, όπως είπε, οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση – την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι γίνονται νομοθετικές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν υπαρκτά προβλήματα, στηρίζουν τους πολίτες, μειώνουν φορολογικές επιβαρύνσεις, διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να στηριχθούν τομείς της οικονομίας και να συνεισφέρουν σε υψηλούς και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – κάτι που, όπως είπε, κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που περιέχει ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως:

  1. Παράταση της ισχύος των μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, στα εισιτήρια του θεάτρου. Η ισχύς των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ στα συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ για τα εισιτήρια του θεάτρου προβλέπεται η υπαγωγή τους στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%. 
  2. Παράταση μέχρι το τέλος του 2024, της αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα.
  3. Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων μέχρι το τέλος του 2024.

Και τα δύο αυτά μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της αγοράς ακινήτων που συνδέεται με πολλούς κλάδους της οικονομίας.

  1. Παράταση της ισχύος για 6 ακόμα μήνες του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για προϊόντα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία όπως τα υλικά που  χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση και στους απινιδωτές.
  2. Παράταση μέχρι το τέλος του 2024 της έκπτωσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 40%, για τις δαπάνες που πραγματοποιεί ένας φορολογούμενος πολίτης και σχετίζονται  με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους.
  3. Παράταση της ισχύος των μειωμένων τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων για όλο το 2023.
  4. Παράταση για ένα ακόμα χρόνο της δυνατότητας που είχαν οι πολίτες να ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Πρόκειται για χρέη και οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

  1. Δυνατότητα επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών εκεί που υπήρχαν υπέρμετρες και εκτός λογικής αυξήσεις που δεν έλαβαν υπόψη τους πραγματικά δεδομένα.

Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να γίνει από τους Δήμους, που μέχρι τις 20 Ιανουαρίου μπορούν να καταθέσουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους και στη συνέχεια να επιληφθεί η επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών που είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών.

  1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων αλλά και των διοικητικών διαδικασιών ακινητοποίησης οχημάτων που τίθενται στο τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη γραφειοκρατική διαδικασία γινόταν από τις τελωνειακές αρχές ενώ με τη νέα ρύθμιση, η ακινητοποίηση οχήματος  θα πραγματοποιείται κατά αναλογία με την ακινητοποίηση οχημάτων με ελληνικές πινακίδες, με ευθύνη του δικαιούχου προσώπου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επιλέγει τη στρατηγική της έντασης, της πόλωσης, της οξύτητας. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να δίνει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Να στηρίζει πολίτες και νοικοκυριά, που σε αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται να νιώσουν κοντά τους τη Πολιτεία. Οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα κρίνουν. Και μέχρι σήμερα, όλες οι ισχυρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις, δείχνουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.»

 

                     

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα