Πέμπτη, 25/04/2024 | 04:30

Θανάσης Καββαδάς: Για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας

306 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/12/2022, 7:52 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένο σύστημα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας – Παρατάσεις συμβάσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία» – 

 – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, παρατάσεις συμβάσεων υγειονομικού και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς και ρυθμίσεις άλλων υπουργείων, όπως του Υπουργείου Οικονομικών για το market pass και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατά παρέκκλιση δόμηση. 

Ο Βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας ότι η ασθένεια είναι κομμάτι της ζωής και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν βιώσει κάποια σοβαρή αρρώστια, είτε αφορούσε τους ίδιους είτε κάποιον οικείο. Τόνισε ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αγωνία για την ίδια την αποκατάσταση της υγείας, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του ασθενούς, σε φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, συνθήκες που δημιουργούν μεγάλη υλική αλλά και συναισθηματική πίεση. 

Κάλεσε τη Βουλή να μπει στη θέση κάποιου ανθρώπου που ζει, ο ίδιος και η οικογένειά του, με την αγωνία μιας χρόνιας ή μιας θανατηφόρας ασθένειας, όπου η πίεση, ψυχική και οικονομική, μπορεί να διαλύσει τους ασθενείς αλλά και τον κοινωνικό ιστό που τους περιβάλλει, και τόνισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, ο ασθενής ενδέχεται από ένα σημείο και μετά να μην λαμβάνει την κατάλληλη περίθαλψη, ενώ η ζωή και του ίδιου και της οικογένειάς του δεν έχει καμία κανονικότητα.

Σε όλα αυτά, τόνισε, η Κυβέρνηση απαντά φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για να αντιμετωπίσει την απουσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας. Συνεχάρη μάλιστα την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη για την πρωτοβουλία, αλλά και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλη Οικονόμου, που προσπαθεί, όπως τόνισε, από όταν ήταν Τομεάρχης Υγείας της παράταξης για την υλοποίησή της. 

Ανέφερε ότι πρόκειται για υπηρεσίες που θα απαντούν στην αγωνία και τις ανάγκες και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής 135.000 ασθενών ετησίως και, βεβαίως, των οικογενειών τους, καθώς το 95% των ασθενών αυτών μπορούν να λαμβάνουν αυτήν τη φροντίδα σπίτι τους, ενώ το 3,5% χρειάζεται νοσοκομειακού τύπου περίθαλψη. Έτσι, ανέφερε, το νομοσχέδιο προβλέπει την παροχή υπηρεσιών είτε κατ’ οίκον, είτε σε ειδικές δομές και νοσοκομεία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε Ειδικά Εξωτερικά Ιατρεία ή σε Κέντρα Ημερήσιας Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, σε Ξενώνες και σε κλινικές ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου για τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Καθορισμό των δομών που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και των ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας τους.
  • Συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, αλλά και η πρόβλεψη για προγράμματα επιμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας που θα την παρέχουν.
  • Σύσταση εθνικού μητρώου ασθενών που χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες.

Στους στόχους που επιτυγχάνονται μέσα από αυτή τη θεσμική παρέμβαση ανέφερε:

  • Τη διασφάλιση της αυτονομίας και της αξιοπρέπειας των χρονίως πασχόντων.
  • Την αποφυγή έκθεσης χρονίως πασχόντων ασθενών σε συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους, όπως είναι η παρατεταμένη παραμονή σε νοσοκομειακές δομές.
  • Τη βελτίωση του επιπέδου του κόστους νοσηλείας. 

Παράλληλα, επεσήμανε, συστήνεται η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, ένα διεπιστημονικό συμβουλευτικό όργανο, που θα παρέχει υποστήριξη και συνδρομή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και στο Υπουργείο Υγείας, με στόχο το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας.

Τόνισε ότι φιλοδοξία της Κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν έως 500 κλίνες σε εξειδικευμένες δομές και 300 διεπιστημονικές ομάδες φροντίδας, που θα παρέχουν υπηρεσίες σε 50 ασθενείς ημερησίως η καθεμία, συνολικά δηλαδή θα εξυπηρετούνται καθημερινά 15.000 ασθενείς, σε ένα σύστημα κατάλληλα δομημένο ώστε να προσφέρεται εξατομικευμένη φροντίδα.

Επιπλέον, ανέφερε, θα παρέχονται υπηρεσίες από υγειονομικούς και εθελοντές σε κέντρα ημερήσιας ανακουφιστικής φροντίδας, που θα είναι ενταγμένα σε νοσοκομεία, θα υπάρχει μονάδα κατ΄οίκον ανακουφιστικής φροντίδας που θα παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς στο σπίτι τους αλλά και κάθε είδους υποστήριξη στις οικογένειες τους, θα λειτουργούν ξενώνες, δυναμικότητας από 8 έως 25 κλίνες, που θα δίνουν τη δυνατότητα παραμονής σε ασθενείς από δύο έως τρεις εβδομάδες, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες που δίνει η τηλεϊατρική για την παροχή κατ΄οίκον υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.

Εξέφρασε την πρόθεση να διερευνηθεί η δυνατότητα να ανακαινιστούν και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου Λευκάδας, ώστε να φιλοξενήσει μία Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων που θα εξυπηρετεί βεβαίως όχι μόνο τη Λευκάδα αλλά και πολλές περιοχές εκτός νησιού και δεσμεύθηκε ότι μόλις αυτή η πολύ σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης περάσει στη φάση της υλοποίησης θα επιδιώξει να συζητήσει με το Υπουργείο τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στο νησί.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, όπως:

  • Η ανανέωση για ένα χρόνο, μέχρι δηλαδή 31 Δεκεμβρίου 2023, των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού ιατρών και νοσηλευτών. 
    • Η ανανέωση μέχρι 30 Ιουνίου 2023 των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την παροχή υπηρεσιών σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στις μονάδες υγείας. 
    • Η ανανέωση επίσης μέχρι 30 Ιουνίου 2023 των συμβάσεων όσων προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα κενά που υπήρχαν στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των ανεμβολίαστων εργαζομένων και ανεξάρτητα από την επιστροφή στα καθήκοντα τους των υπαλλήλων που ήταν σε αναστολή.
  • Η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν και χωρίς συνταγή του εμβολίου της γρίπης.
  • Η υπό προϋποθέσεις ανάκληση των προστίμων για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.
  • Βελτιώσεις στο θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Αναφορικά με την διάταξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο και αφορά τις άδειες κατά παρέκκλιση δόμησης σε μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα, τόνισε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση για την οποία αγωνιστήκαμε πολύ και που έδωσε μια ανάσα σε μικρούς ιδιοκτήτες ώστε να κατοχυρώσουν την αξία της περιουσίας τους, αφού στη Λευκάδα όπως και στα περισσότερα νησιά οι κλήροι είναι μικροί οπότε η ρύθμιση αφορά εκατοντάδες πολίτες. 

Ωστόσο, τόνισε, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά, γι’ αυτό και κάλεσε το Υπουργείο να παραμείνει ανοιχτό στο ενδεχόμενο περαιτέρω ρυθμίσεων προκειμένου να προστατευθεί η αξία της μικρής ιδιοκτησίας.

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, που υλοποιεί τη δέσμευση που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για την θέσπιση market pass.

Ανέφερε λοιπόν ότι, σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία, από το  Φεβρουάριο και για έξι μήνες η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων, καλύπτοντας τον πληθωρισμό, ενώ σχολίασε ότι όσοι χλευάζουν ή απαξιώνουν το συγκεκριμένο μέτρο, μπορούν να το καταψηφίσουν και να απολογηθούν στη συνέχεια στους πολίτες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Τα λόγια του αέρα είναι ο εύκολος δρόμος. Ο δύσκολος δρόμος είναι να εξαντλείς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως κάνει αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο τώρα αλλά και την περίοδο της πανδημίας αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την επιδότηση στους λογαριασμούς. 

Αυτή η κυβέρνηση συνδέει την κοινωνική ευαισθησία με πράξεις και συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας, στο δρόμο του αύριο.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα