Δευτέρα, 11/12/2023 | 13:36

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΔΟ: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…

241 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 17/11/2022, 11:04 πμ | 0 σχόλια

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από το μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 49 χρόνια πριν! Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

… η υπεράσπιση της ζωής, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των βιοπαλαιστών αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για σύγχρονες σπουδές πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα!

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ παραμένει επίκαιρο στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όλους όσους πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Δεν ανεχόμαστε να δίνουν 6,5 δις στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, την ώρα που στις σχολές μας λείπουν υποδομές και καθηγητές, που δεκάδες Ιδρύματα δεν διαθέτουν εστία! Δεν μπορούμε να συνηθίσουμε, να κλείσουμε τα μάτια στις εικόνες που έρχονται καθημερινά με νεκρούς, με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και τους πνιγμένους στο Αιγαίο. Εναντιωνόμαστε στον ανταγωνισμό και τα παζάρια του ελληνικού και του τούρκικου κεφαλαίου με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ που υποθηκεύει την ειρήνη, τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ακυρώνουμε τα ΝΑΤΟϊκά ερευνητικά προγράμματα σε κάθε σχολή, αρνούμαστε να αξιοποιείται η επιστήμη μας για να δολοφονούνται λαοί!

Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να στοιχηθούμε πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανένα ληστή, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των ομίλων της ενέργειας, των τραπεζιτών, πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει το λαό, τσακίζει δικαιώματα. Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε με ενεργειακή φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, τους ανταγωνισμούς και πολεμικούς εξοπλισμούς, ούτε να ματώσουμε για τα κέρδη των λίγων! Η ελπίδα βρίσκεται στην αλληλεγγύη και την πάλη των λαών ενάντια στην πολιτική που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους νέους στρατευμένους που δηλώνουν περήφανα την αντίθεσή τους στην ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και καταγγέλλουμε την απόπειρα ποινικοποίησης της έκφρασης της γνώμης τους από τα κυβερνητικά επιτελεία.

49 χρόνια μετά ο αγώνας για μόρφωση-δουλειά-ζωή με δικαιώματα παραμένει αναγκαίος και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου ζωντανά! Το Πολυτεχνείο ζει στον αγώνα ενάντια στη μορφωτική υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας. Στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των οικογενειών μας. Εμπνέει την πάλη για πτυχία με αξία, για ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση με βάση τα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. «Οπλίζει» τον αγώνα μας ενάντια στην κρατική καταστολή που συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις.

Αυτούς τους αγώνες δυναμώνουμε σε κάθε Τμήμα και έτος! Συμμετέχουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου και καταθέτουμε στεφάνια μαζί με τους εργαζόμενους την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 5:00 μ.μ. στο μνημείο ηρώων

Διεκδικούμε:

• Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμία εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Δώστε λεφτά για υποδομές, εστίες, καθηγητές και όχι για το ΝΑΤΟ.

• Καμία συνεργασία των Ιδρυμάτων με το ΝΑΤΟ, καμία έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

• Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι Αμερικανo-νατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα. Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.

• Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα