Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:20

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή η υποστελέχωση των Δομών Υγείας του Νομού Πρέβεζας

223 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/11/2022, 11:38 πμ | 0 σχόλια

Τον Υπουργό Υγείας καλεί να απαντήσει με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, για την υποστελέχωση των Δομών Υγείας που βρίσκονται στον Νομό Πρέβεζας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία του Νομού, Κώστας Μπάρκας.
Με αφορμή πρόσφατα τραγικά περιστατικά, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο συμπολιτών μας, αναδείχθηκε η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, ειδικά των Κέντρων Υγείας, ως κύρια πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα αυτό.
Όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μπάρκα, η υποστελέχωση των δομών, ειδικά των Κέντρων Υγείας και οι μετακινήσεις ιατρών για να καλυφθούν τα κενά των Νοσοκομείων είναι χαρακτηριστικά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Στον Νομό Πρέβεζας, για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα και καθημερινά λειτουργεί έως το μεσημέρι. Παράλληλα, στην ίδια, στη δυτική πλευρά του Νομού, ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Μεσοποτάμο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή, μιας και βρίσκεται επί του πολυσύχναστου οδικού άξονα Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, έχει αφεθεί στη μοίρα του.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τη μετακίνηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας προς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, το οποίο επίσης έχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο όμως, ούτε το Νοσοκομείο λύνει τα προβλήματα στελέχωσης, αλλά αποδυναμώνονται και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες του μεγαλύτερου τμήματος του Νομού, που καλύπτεται από τα Κέντρα Υγείας.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μπάρκας ρωτά τον Υπουργό Υγείας, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού Πρέβεζας, πρόβλημα που επιδεινώνεται κι από τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρότερες ελλείψεις σε μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Επίκαιρη Ερώτηση:

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2022

Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Υγειονομικά ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές του Νομού Πρέβεζας, λόγω των κυβερνητικών επιλογών»

Με αφορμή πρόσφατα τραγικά περιστατικά, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο συμπολιτών μας, αναδείχθηκε η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, ειδικά των Κέντρων Υγείας, ως κύρια πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, όπως αποτυπώνεται σε καταγγελίες συλλογικών φορέων εκπροσώπησης στον χώρο της υγείας και σε δημοσιεύματα, η υποστελέχωση των δομών, ειδικά των Κέντρων Υγείας και οι μετακινήσεις ιατρών για να καλυφθούν τα κενά των Νοσοκομείων είναι χαρακτηριστικά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Στον Νομό Πρέβεζας, για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει τις μισές ημέρες του μήνα και καθημερινά λειτουργεί έως το μεσημέρι. Παράλληλα, στην ίδια, στη δυτική πλευρά του Νομού, ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Μεσοποτάμο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2018 ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών για την ευρύτερη περιοχή, μιας και βρίσκεται επί του πολυσύχναστου οδικού άξονα Πρέβεζας Ηγουμενίτσας, έχει αφεθεί στη μοίρα του.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τη μετακίνηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας προς το Νοσοκομείο της Πρέβεζας, το οποίο επίσης έχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο όμως, ούτε το Νοσοκομείο λύνει τα προβλήματα στελέχωσης που έχει, αλλά αποδυναμώνονται και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες του μεγαλύτερου τμήματος του Νομού, που καλύπτεται από τα Κέντρα Υγείας.
Στο πρόγραμμα εφημεριών του Οκτωβρίου για το Νοσοκομείο Πρέβεζας προγραμματίστηκε μετακίνηση γιατρού από το Κέντρο Υγείας Καναλακίου στην παθολογική κλινική, από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού στην παιδιατρική και στην παθολογική κλινική και από το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας στη χειρουργική κλινική.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού Πρέβεζας, πρόβλημα που επιδεινώνεται κι από τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Πρέβεζας, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρότερες ελλείψεις σε μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μπάρκας Κωνσταντίνος

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα