Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:23

“ΕΥΤΥΧΟΣ” η ονομασία πρωτοβουλίας πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά της Πρέβεζας

472 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/11/2022, 5:11 μμ | 1 σχόλιο

Τους στόχους της Αστικής Εταιρίας Μη Κεδοσκοπικού Σκοπού “ΕΥΤΥΧΟΣ” παρουσίασαν την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τρυφωνίδης, ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Τζάκης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Ζάχος. Εισαγωγικά ο κ. Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρείας για την αξιοποίηση της πλούσιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχεια τα ιδρυτικά μέλη απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα τονίστηκε:
“Ο ΕΥΤΥΧΟΣ είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που ενδιαφέρεται για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας , και δανείστηκε το όνομα της, από το όνομα συμπατριώτη αγρότη, τον οποίον συνάντησε χάραμα στους λόφους της Νικόπολης, τον Σεπτέμβριο του 31 π.X ο Οκταβιανος, καθώς πήγαινε για δουλειά στα χωράφια του με το γαιδουράκι του.
Τον ρώτησε ο Οκταβιανός: Πως σε λένε. Ευτύχο του απάντησε Και το γαιδουράκι σου; Νίκων .
Ο Οκταβιανός το θεώρησε καλό οιωνό, μήνυμα των Θεών και απεφάσισε την επίθεση όπου και νίκησε στην Ναυμαχία του Ακτίου.
Στο Μνημείο του Αυγούστου στην Νικόπολη υπήρχε μια σύνθεση-άγαλμα του ΕΥΤΥΧΟΥ και του υποζυγίου του.
Αναγνώριση της έμμεσης συμβολής τους, στην νίκη του Οκταβιανού απέναντι στον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα.
Όλοι γνωρίζουμε την τεράστια σημασία της επίπτωσης του αποτελέσματος της Ναυμαχίας του Ακτίου στην Παγκόσμια Ιστορία. Από εκεί ξεκίνησε η δημιουργία της Αυτοκρατορίας της Ρώμης. Ενός και μόνον Κέντρου Διοίκησης του τότε γνωστού Κόσμου.
Η Νικόπολης, η ίδρυση της οποίας ακολούθησε την Ναυμαχία του Ακτίου, η αρχαία Κασσώπη, το Νεκρομαντείο και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού μας, αποτελούν ένα ΑΥΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ τεράστιας αξίας που παραμένει στην ουσία αναξιοποίητο.
Η περιοχή μας ειναι προικισμένη με φυσικές ομορφιές, ωραίες παραλίες, θαυμάσιο κλίμα, σπάνια οικοσυστήματα ,εξαιρετική γαστρονομία κλπ. Αλλά το Πολιτιστικό της Κεφάλαιο αν και μοναδικό και μεγάλης αξίας δεν έχει αναδειχθεί και πολύ περισσότερο αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.
Νικόπολη: η μεγαλύτερη αρχαία πολιτεία στην Χώρα μας.
Νεκρομαντείο: Η ύπαρξη του μνημονευτηκε στην Οδύσσεια του Ομήρου, και είναι μοναδικό σε όλον τον Κόσμο. Και τόσα άλλα μνημεια.
Την προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κεφαλαίου του Νομού μας έχει στόχο η Πρωτοβουλία Πολιτών ΕΥΤΥΧΟΣ.
Είμαι ευγνώμων γιατί στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν ξεχωριστές προσωπικότητες της Χώρας. Όπως:
Ο Ακαδημαϊκός ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΖΑΚΗΣ.
Ο Πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν βουλευτής Ηλείας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ.
Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ.
Άφησα τελευταίο τον γνωστό μας αρχαιολόγο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΧΟ. Αυτον που με την αγάπη και το πάθος του για την Νικόπολη, και όχι μόνο, όλα αυτά τα χρόνια έγραψε Ιστορία. Διαφύλαξε την Νικόπολη, και αυτή είναι η πρώτη του μεγάλη προσφορά, για να ακολουθήσει το πολύτιμο έργο του.
Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Πολιτιστικού μας Κεφαλαίου.
Είναι τεράστια πηγή ΑΥΛΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ , που πρώτοι εμείς οι πολίτες του Νομού πρέπει να συνειδητοποιησουμε και να εκμεταλλευτουμε.
Μπροστά μας είναι μια πρόκληση για να δώσουμε τεράστια ώθηση στην Κοινωνική, Οικονομική , και Τουριστική ειδικότερα αναβάθμιση της Περιοχής μας.
Καθόμαστε μεταφορικά πάνω σε μια τεράστια «πετραιολοπηγη»!, την ύπαρξη της οποίας αγνοούμε, όπως ανέφερε διακεκριμένος Άγγλος Αρχαιολόγος.
Η αξιοποίηση αυτή θα πρέπει να γίνει με σχεδιασμό ,περιβαλλοντική ευαισθησία και με αειφορία ώστε να διαφυλαχτεί η κληρονομιά που έχουμε. Καταλήγοντας, διευκρινίζουμε ότι προφανώς δεν ήρθαμε να υποκαταστήσουμε το Κράτος. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης για διάφορες δράσεις που θα αναδείξουν την Περιοχή μας , στην οποία έχουμε την τύχη να ζούμε.

1 σχόλιο για ““ΕΥΤΥΧΟΣ” η ονομασία πρωτοβουλίας πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά της Πρέβεζας”

  1. Ο/Η Σάκης Τσιώλης λέει:

    τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα….

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα