Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:44

Γιάννενα: “Το Φεστιβάλ των Δέντρων” από 5 έως 12 Νοεμβρίου

364 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/11/2022, 3:18 μμ | 0 σχόλια

Η Αρτέον Εκδοτική, οι Μονάδες Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου το Εργαστήριο Οικολογίας ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), διοργανώνουν “ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ – Έμπνευση στη σκιά των δέντρων!”, από 5/11 έως 12/12/2022, με δράσεις που θα υλοποιηθούν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ), στο Καφεθέατρο «ΟΛΥΜΠΙΑ» και στο Νησάκι Ιωαννίνων.

 

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ) θα φιλοξενείται Έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων “Αρτέον”, από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021), Ξυλόγλυπτα & Έργα Τέχνης από τις Συλλογές ΘΩΜΑ ΜΠΑΛΤΑ και NIKOY OΚΚΑ, Αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη Συλλογή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΟΛΥΖΟΥ και Ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο, ενώ “Ήχοι του Δάσους” από τον PETER ANNEAR, θα συνοδεύουν ακουστικά την έκθεση.

 

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 θα λάβουν χώρα τα εγκαίνια της Έκθεσης, η οποία θα ξεκινήσει με ένα “Μουσικό Ταξίδι”, από τους κ. Δημήτρη Ζώνιο (Βιολί), κ. Κώστα Σηφάκη (Βιόλα) και κα Μαρίνα Δημητριάδου (Φαγκότο) και θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου “Τα Δέντρα του τόπου μας”, με ομιλητές τον κ. Θωμά Μπαλτά (Εικαστικός), τον κ. Βασίλη Νιτσιάκο (Καθ. Κοινωνικής Λαογραφίας – Παν. Ιωαννίνων), τον κ. Γιώργο Πολύζο (Εικαστικός), την κα Καλλιόπη Στάρα (Ερευνήτρια/Συγγραφέας) και τον κ. Άρη Τσικοντούρη (Εκδότης/Συγγραφέας/Εικαστικός).

 

Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών, ομιλίες, χορωδίες, αφηγηματικά δρώμενα, προβολή ντοκιμαντέρ και δράσεις για παιδιά.

 

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Φεστιβάλ έχει ως έμπνευση την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021) που αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση! Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο στα χέρια κυρίως των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα