Δευτέρα, 11/12/2023 | 01:24

Απάντηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για τα νεκρά ψάρια στον Λούρο ποταμό

304 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/11/2022, 12:16 μμ | 0 σχόλια

Τη δική του απάντηση σχετικά με τα προβλήματα στη ροή του νερού και τον εντοπισμό μεγάλων ποσοτήτων νεκρών ψαριών δίνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Όπως αναφέρει σε διάστημα πέντε ημερών πραγματοποιήθηκαν δυο αυτοψίες απο τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου και μια αυτοψία από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του αρμόδιου Υπουργείου το πόρισμα των οποίων αναμένεται τις επόμενες μέρες.
Οι αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 12 Νοεμβρίου και στη θέση Πλατανάκια και Κουκλέσι διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων διακοπή της ροής σε μήκος 8 χλιομέτρων, τοποθέτηση ογκολίθων στα πλαϊνά της κοίτης, απομάκρυνση νησίδων και φερτών υλικών έως και ισοπέδωση της κοίτης του ποταμού , σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου συστήματος και πολλά νεκρά ψάρια.
Όπως επισημαίνεται δεν παρατηρήθηκαν νεκρά ψάρια από ενδημικά είδη (όπως η πέστροφα του Λούρου) κι αυτό προβληματίζει για το αν τα τα είδη αυτά ζουν ακόμη στην περιοχή. Συμπερασματικά, το φαινόμενο της εξαφάνισης του νερού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων του ποταμού, αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως αύξηση χωρητικότητας κοίτης λόγω των διαπλατύνσεων και της απομάκρυνσης νησίδων και φερτών, αλλοίωσης του αδιαπέρατου σχετικά υποστρώματος του πυθμένα λόγω των εργασιών κ.ά.
Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι διενεργούν αυτοψία και πραγματοποιούν μετρήσεις προκειμένου να συντάξουν σχετικό πόρισμα το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Εισαγγελία μαζί με το υλικό των ελέγχων των υπαλλήλων της Μονάδας Διαχείρισης Προστασίας Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα