Πέμπτη, 25/04/2024 | 09:49

Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας στο 27ο πανελλήνιο οργανωτικό συνέδριο Σαρακατσαναίων

432 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/10/2022, 8:47 μμ | 0 σχόλια

Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου στο 27ο πανελλήνιο οργανωτικό συνέδριο Σαρακατσαναίων
Αξιότιμα μέλη του 27ου Πανελληνίου οργανωτικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων, εκπρόσωποι και απόγονοι των Τσελιγκάτων του αρχαιοελληνικού νομαδικού φύλου από κάθε γωνιά στη πατρίδα όπου χτυπά δυνατά η καρδιά και η παράδοση των Σαρακατσάνων σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στο Δήμο Πρέβεζας.
Ο Φλάμπουρας το σαρακατσάνικο σύμβολο των Σαρακατσάνων υψώθηκε και κυματίζει στις εργασίες του 27ου Πανελληνίου οργανωτικού συνεδρίου σας στην πόλη της Πρέβεζας και στο Δήμο μας όπου μας τιμά και μας κοσμεί η παρουσία μίας ιστορικής και πολύ σημαντικής κοινότητας Σαρακατσάνων η οποία με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ της τοπικής μας κοινωνίας.
Πρέβεζα σημαίνει Πέρασμα, και εσείς οι απόγονοι των νομάδων κτηνοτρόφων προγόνων σας αλλά και ηρώων οπλαρχηγών όπως ο Κατσαντώνης όπου με κοιτίδα την Πίνδο όπου βρίσκονταν σε κίνηση και περάσματα το αντιλαμβάνεστε πλήρως.
Η εθνογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία επίσης έζησε με τους Σαρακατσάνους, υποστηρίζει την καταγωγή τους από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας, τονίζοντας την ομοιότητα της σαρακατσάνικης τέχνης με την τέχνη της Γεωμετρικής εποχής. Χαρακτηριστικά αναφέρει για τους Σαρακατσάνους:
«Νομάδες από πανάρχαια μήτρα κτηνοτρόφων, τσελιγκάδες, τσοπάνοι, προβαταραίοι, χωρίς δική τους γη και μόνιμη κατοικία. Περπατάρηδες και κόσμος από λόγγα, αυτοί είναι οι Σαρακατσάνοι. Ζούνε στους κάμπους τον χειμώνα κι ανεβαίνουν στα βουνά το καλοκαίρι. Η ζωή τους είναι ένα ταξίδι, μια αδιάκοπη μετακίνηση».
Σήμερα όπως και στην Πρέβεζα με τη φημισμένη Σαρακατσανεϊκη Στάνη στα Φλάμπουρα, όπου οι Σαρακατσάνοι συντοπίτες μας με τόσο μεράκι, προσήλωση στις παραδόσεις αλλά και σεβασμό στην ιστορία σας συντηρούν σε πείσμα ώστε να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα, οι ομάδες των Σαρακατσαναίων έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε πόλεις και χωριά και αποτελούν δυναμικές παραγωγικές κοινότητες πάντα με την ισχυρή αλληλεγγύη που χαρακτήριζε και τις φάρες των τσελιγκάτων.
Νιώθω ως Δήμαρχος και εκφράζοντας το σύνολο των δημοτών μας κάθε καταγωγής και κοινότητας μεγάλη χαρά αλλά και υψηλή τιμή όπου επιλέξατε το Δήμο για τις σημαντικές εργασίες του 27 Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων αλλά και με όμορφες εκδηλώσεις στα οποία θα συμμετάσχω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέληση.
Φίλες και φίλοι Σαρακατσαναίοι σας καλωσορίζω στην όμορφη Πρέβεζα και εκφράζω την αμέριστη υποστήριξή μου όπως άλλωστε και την έχει διαχρονικά η πολύ σπουδαία και δυναμική κοινότητα των συντοπιτών Σαρακατσάνων που μας κοσμεί και μας κάνει πιο πλούσιους με τις παραδόσεις, τα έθιμα, το ήθος την εργατικότητα και την ποιότητα που τη χαρακτηρίζει όπως άλλωστε όλοι οι Έλληνες Σαρακατσάνοι.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα