Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:45

Πρέβεζα-Αντώνης Μπέζας: Είναι ανάγκη να κρατάμε τις παραδόσεις και τα έθιμα

468 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/10/2022, 8:34 πμ | 0 σχόλια

Στην ανάγκη να κρατάμε τις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός και γενικός γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας Αντώνης Μπέζας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο της επιστημονικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων. Με αφορμή 27ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα ο κ. Μπέζας μίλησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας και στην εκπομπή “Νωρίτερα δε γίνεται” με την Αθηνά Παππά.
Ο χαρακτήρας του Συνεδρίου ήταν οργανωτικός, είπε ο κ. Μπέζας και εξήγησε ότι αποτελεί αφενός τη μεγαλύτερη διασυλλογική οργάνωση των 45 συλλόγων Σαρακατσαναίων της Ελλάδας και αφετέρου το καθοδηγητικό όργανο της ομοσπονδίας, που αποφασίζει για την τακτική και δράση που πρέπει να ακολουθήσουν οι σύλλογοι καθώς και για οργανωτικά θέματα.
Ο κ. Μπέζας εξήρε το έργο της Ομοσπονδίας,τον σεβασμό στα ήθη και έθιμα και τον αγώνα όλων Συλλόγων οι οποίοι όπως είπε διασώζουν τον σαρακατσάνικο πολιτισμό και τον μεταλαμπαδεύουν αναλλοίωτο στις νέες γενιές και έφερε ως παράδειγμα την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στο συνέδριο της Πρέβεζας αλλά και τις θεματικές του συνεδρίου που αφορούσαν τους νέους.
Αναφέρθηκε στους Σαρακατσαναίους που υπάρχουν στη Βουλγαρία και οι οποίοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά τους σημειώνοντας ότι “στη Βουλγαρία ζουν 20.000 Σαρακατσαναίοι, οργανωμένοι σε 19 πολιτιστικούς συλλόγους ενώ έχουν ιδρύσει και τη δευτεροβάθμια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας με έδρα την πόλη Σλίβεν”.
Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικό το έργο της επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργο Καψάλη και ανέφερε ότι τα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη στήριξη της για δράσεις, μεταξύ των οποίων επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες και εκδόσεις. Στη συνέχεια μίλησε για την περιοχή της Ηπείρου και την ουσιαστική συμβολή όλων των συλλόγων Σαρακατσαναίων σημειώνοντας ότι στο συνέδριο έγιναν δέκα εισηγήσεις και οι τέσσερις από Σαρακατσαναίους της Θεσπρωτίας. Οι σύλλογοι συνέχισε ο κ. Μπέζας κρατιούνται ζωντανοί χάρη στους εθελοντές και ανέφερε πόσο σημαντική είναι να υπάρχει στήριξη από την πολιτεία θυμίζοντας ότι το συνέδριο στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και του Δήμου Πρέβεζας. Σημαντική υποστήριξη για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου παρείχαν ο πρόεδρος κ. Κάλλης, η διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας, ένα συνέδριο με πολιτιστικά, κοινωνικά και επιμορφωτικά δρώμενα αφού από τις εργασίες του συνεδρίου υπήρχαν και παράλληλες εκδηλώσεις για τους συνέδρους και τους συνοδούς τους όπως επισκέψεις και ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους Νικόπολης και Κασσώπης καθώς και στον Ιερό Βράχο του Ζαλόγγου, περιήγηση με παραδοσιακά σκάφη στον Αμβρακικό κόλπο και επίσκεψη στη σαρακατσάνικη στάνη στα Φλάμπουρα.
Η κ. Μπέζας δεν παρέλειψε να δηλώσει την στήριξή του, συγχαίροντας την ομοσπονδία Σαρακατσαναίων, το σύλλογο της Πρέβεζας, τους ομιλητές του συνεδρίου και όλους τους συνέδρους που με τη συμβολή τους ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα των Σαρακατσαναίων και ενημερώνουν την νεότερη γενιά για την παράδοση και την ιστορία.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα