Σάββατο, 26/11/2022 | 17:32

Οικονόμου: Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να μετριάσει το «αποτύπωμα» της ακρίβειας

114 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/10/2022, 11:40 πμ | 0 σχόλια

Από τα σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και τους δημοσιογράφους,
Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου

 

Είναι κρίσεις που δεν ενέσκηψαν εδώ, αλλά τις συνέπειές τους τις βιώνουμε και δυστυχώς κάποιοι πολύ περισσότερο. Οι πιο ευάλωτοι υποφέρουν περισσότερο. Κι αν αντιληφθεί κανείς ότι αυτό έρχεται από μια 10ετή περίοδο μνημονίων και μετά την πανδημία, δοκιμάζονται και οι οικονομικές και οι ψυχολογικές μας αντοχές. Εμείς λέμε καθαρές κουβέντες. Το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις, είναι να είσαι ειλικρινής. Το δεύτερο που οφείλεις να κάνεις, είναι να είσαι συντονισμένος με την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να την αρνείσαι. Και το τρίτο, με τι πολιτικές μπορείς να μετριάσεις το «αποτύπωμα» αυτής της ακρίβειας. Προσπαθούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών.
Συνεχίζεται η οριζόντια υποστήριξη στην ηλεκτρική ενέργεια. Μέσω του μηχανισμού τιμολόγησης που έφτιαξε η Κυβέρνηση και που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει από το Μάρτιο στην Ευρώπη ανακτούμε τα υπερέσοδα από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας και αυτά τα μαζί με την επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό επιστρέφουν στους καταναλωτές. Αυτό είναι πάρα πολύ απλό να το επιβεβαιώσει κανείς, μπάινοντας στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. και βλέποντας κάθε μέρα τι ποσό παίρνουμε από τα υπερέσοδα. Φροντίζουμε να έχουμε εφεδρείες, για να μπορούμε να στηρίξουμε τους πολίτες όσο διαρκεί η κρίση.
Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και προκρίθηκε η επιλογή να ενισχύσουμε το πετρέλαιο θέρμανσης. Η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη στη Δ.Ε.Θ.- βλέποντας τον ορίζοντα, πήρε την απόφαση να φύγει η επιδότηση από το πετρέλαιο κίνησης για να στηρίξουμε -επειδή δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνατότητες- το πετρέλαιο θέρμανσης. Δεύτερον: Έχει αποδείξει η Κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί την αγορά, βλέπει τις τάσεις και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει, για να μετριάσει το «αποτύπωμα». Είμαστε εδώ για να δούμε τι μπορεί να κάνουμε.
Υπάρχουν όντως Κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση -κυρίως αυτές που έχουν καλύτερα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά από τα δικά μας, αλλά και άλλα πλεονεκτήματα- που έχουν αξιοποιήσει φορολογικά εργαλεία, Φ.Π.Α. και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, για να προσπαθήσουν να τιθασεύσουν τις τιμές. Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές γιατί, εδώ στη χώρα, δεν είναι εύκολο κανείς να πάρει αυτή την απόφαση. Διότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, είναι δυσανάλογα περισσότερο συνδεδεμένα με τους έμμεσους φόρους, απ’ ό,τι με τους άμεσους.
Αυτό που λέμε αύξηση εσόδων είναι επί της ουσίας έσοδα που στηρίζουν τη μόνιμη μείωση φόρων. Είναι έσοδα που στηρίζουν τους φοιτητές, που από 1.500 ευρώ παίρνουν 2.000 επίδομα, που στηρίζουν την επιταγή ακρίβειας, που θα δώσουμε. Είναι έσοδα που στηρίζουν την οριζόντια στήριξη για το ρεύμα, που μας επιτρέπουν να μην παράγουμε καινούργια ελλείμματα, άρα, να μην έχουμε ανάγκη να δανειστούμε με τα υψηλότατα επιτόκια που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε αυτές τις δυσμενείς και ασταθείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον, η χώρα πορεύεται σε στέρεες βάσεις.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα