Παρασκευή, 29/03/2024 | 02:53

Μεγάλο ενδιαφέρον & Ενημέρωση για τις ανασκαφές στην Αρχαία Πανδοσία στο Καστρί Φαναρίου

519 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/10/2022, 8:50 πμ | 0 σχόλια

Με μεγάλο ενδιαφέρον και την συμμετοχή σχολείων αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε “το άνοιγμα” για το κοινό και η ενημέρωσή του για τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται για τρίτη περίοδο στην Αρχαία Πανδοσία στο Καστρί Φαναρίου.
Η δράση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Βασιλικάτας με την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου “Φίλοι του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα”.
Η ανασκαφή στο τόσο σημαντικό αυτό αλλά “παραμελημένο” μέχρι στιγμής μνημείο ξεκίνησε το 2020, ενώ στόχος των εργασιών είναι η ανάδειξη της αποικίας των Ηλείων του 8ου π.χ. αιώνα που αποτέλεσε για ορισμένο χρονικό διάστημα και έδρα του Κοινού των Ηπειρωτικών Φύλων, η οποία περικλείεται από πλήρη οχύρωση του 4ου πχ αιώνα μήκους σχεδόν 2,5 χλμ., με 11 πύργους και συμπεριλάμβανε πλήθος κτισμάτων.
Εν τω μεταξύ σήμερα σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, με την ομάδα ανασκαφών ανακοίνωσε την πρόθεση του στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο να προτείνει να ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες του Δήμου Πάργας ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Ρουμπής και η καθηγήτρια αρχαιολογίας Φραντζέσκα Σολγιάνη . Επίσης δήλωσε την πρόθεση του Δήμου για την αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Δήμο της Ιταλίας στον οποίο ανήκει η εκεί Πανδοσία. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστριού και οι πρόεδροι του Συλλόγου των Φίλων του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα και του Συλλόγου Αχέρων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα