Παρασκευή, 29/03/2024 | 10:23

Εκτός τόπου και χρόνου ο Πολιτιστικός σύλλογος “Πρέβεζα”; Μήνυση για το Κάστρο του Παντοκράτορα

453 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/10/2022, 10:50 πμ | 0 σχόλια

Μετά την τοποθέτηση στο Δημαρχείο του τιμητικού πολεμικού σταυρού που απένειμε η κατοχική δοσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου στην πόλη της Πρέβεζας, συνεχίζουν με… μήνυση και θα σας εξηγήσουμε γιατί αποτελεί ερωτηματικό εάν ο πολιτιστικός σύλλογος Πρέβεζα είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Για την απόδοση τιμής  στην Πρέβεζα, που αναγράφεται στην προτομή, φέρει την υπογραφή του δοσίλογου υπουργού Άμυνας, Γ. Μπάκου, ο οποίος είχε υπογράψει τότε για τον τιμητικό πολεμικό σταυρό.  Να θυμίσουμε ότι ο δοσίλογος υπουργός Άμυνας Μπάκος ήταν ταγμένος αναφανδόν με τους ναζί και προσπάθησε ανεπιτυχώς να δημιουργήσει την «Κυανόλευκη Μεραρχία», ένα ελληνικό σώμα που θα πολεμούσε με τα SS στο ανατολικό μέτωπο, κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ανεπιτυχώς βέβαια. Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη από τον ΕΛΑΣ, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε για τα εγκλήματά του.

Μετά το σοβαρότατο ατόπημα κατά μιας Δημοκρατικής πόλης όπως είναι η Πρέβεζα, ο Πολιτιστικός σύλλογος “Πρέβεζα” προχώρησε λέει σε μηνυτήρια αναφορά για το Κάστρο του Παντοκράτορα. Τόσα χρόνια λειτουργεί ο Πολιτιστικός σύλλογος Πρέβεζα, τώρα εδέησε να κάνει μήνυση για το Κάστρο του Παντοκράτορα; Γιατί δεν έκανε μήνυση τα προηγούμενα χρόνια; Ή μήπως ήταν σε καλή κατάσταση το Κάστρο του Παντοκράτορα τα προηγούμενα χρόνια και καταστράφηκε φέτος;

Σας θυμίζουμε ότι την 15η του Ιούλη 2022 μετά από την επίσκεψη του Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα στην Πρέβεζα, υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις και για το Κάστρο του Παντοκράτορα και για το μουσικό σχολείο Πρέβεζας. Δεν τα γνωρίζει αυτά ο πολιτιστικός σύλλογος Πρέβεζα; Τι προσθέτει αυτή η μηνυτήρια αναφορά; Μετά την κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε ο… “τιμητικός πολεμικός σταυρός” στην Πρέβεζα, ο Πολιτιστικός σύλλογος οφείλει να είναι περισσότερο προσεκτικός.

Σας θυμίζουμε ότι  εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  και το Κάστρο του Παντοκράτορα και το  Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας. Και τα δύο απαιτούν δύο μελέτες, 1,2 εκατομμύρια ευρώ και 800 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, σύνολο 2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία όμως μετά τις μελέτες θα οδηγήσουν σε έργα περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Μία διπλή και ιδιαίτερα σημαντική ένταξη, ή οποία λύνει ένα χρόνιο αίτημα (ακόμα και δεκαετιών όπως αυτό της κατασκευής του νέου Μουσικού Σχολείου) αλλά και του άκρως αναγκαίου απαραίτητου έργου προστασίας και αξιοποίησης για το εμβληματικό μνημείο του Κάστρου του Παντοκράτορα. Διπλή ένταξη και εκκίνηση για χρηματοδότηση υλοποίησης των δύο έργων όπου από τη μία ικανοποιεί πάγια διαχρονικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας και από την άλλη δικαιώνουν και επιβεβαιώνουνστο έπακρο τις προσπάθειες του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής ως προς τις προγραμματικές τους προεκλογικές δηλώσεις.

Η ανακοίνωση της ένταξης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» των δύο μελετών της τάξεως των 2.000.000€ (1.200.000€ και 800.000€ αντίστοιχα),οι οποίες και ανοίγουν με την υλοποίησή τους διάπλατα το δρόμο για την ένταξη και ολοκλήρωση των έργων σε χρηματοδοτήσεις της τάξεως των 13.000.000€ όπως ο ΑνΥΠΕΣ ανέφερε, έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη σημαντική σειρά εγκεκριμένων προγραμμάτων τόσο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» όσο και στο «Αντώνης Τρίτσης»

Διαβάστε το κείμενο του Πολιτιστικού συλλόγου “Πρέβεζα” και βγάλτε τα συμπεράσματά σας… 

Την Τρίτη 18/10/2022, παραμονή της 110ης Επετείου Απελευθέρωσης της Πρέβεζας από τον Τουρκικό ζυγό, ο Σύλλογός μας κατέθεσε ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών «καταγγέλλοντας την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κάστρο του Παντοκράτορα και ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να υποβληθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις κατά παντός υπευθύνου και να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα προς επίλυση της τραγικής κατάστασής του» (ερειπιώνας).

Πρέπει να κατανοήσουν οι κατά το νόμο υπεύθυνοι για το Κάστρο ότι αυτό δεν κατέχει αστείρευτη αντοχή.
Έχει ημερομηνία λήξης που σχετίζεται άμεσα με την πραγματική και όχι λεκτική τους θέληση να την σβήσουν από το ημερολόγιο της Τοπικής Ιστορίας.

Εκατομμύρια ευρώ από Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ακατανόητης αδιαφορίας και της παντελούς έλλειψης συνεργασίας Δήμου (το κάστρο του έχει παραχωρηθεί από το 1984) , της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού, που θα είχαν μετατρέψει το Κάστρο σ’ ένα τοπόσημο διεθνούς τουριστικής προβολής και πόλο οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η αόρατη αλυσίδα που δένει την Πρέβεζα με ιστορικά της στοιχεία έχει σπάσει σε πολλά της σημεία. Δεν αντέχει άλλες απώλειες και δεν πρέπει σαν Πρεβεζάνοι να ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ άλλες απώλειες και «κοροϊδίες».
Εμείς θα εξαντλήσουμε το καθήκον μας απέναντι στο τόπο.
Η ενεργοποίηση και άλλων συλλογικοτήτων και ομάδων μόνο θετικά αποτελέσματα θα φέρει, αρκεί να τη δούμε.

Το Κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο, όχι μόνο της Πρέβεζας αλλά και της Πατρίδας Ελλάδας και για την ΕΡΕΙΠΩΣΗ ΤΟΥ υπάρχουν ΕΝΟΧΟΙ.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα