Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:29

Γ. Στύλιος: «Στήριξη με απλό, διαφανή και δίκαιο για τους παραγωγούς μας τρόπο»

307 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/10/2022, 4:27 μμ | 0 σχόλια

Ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία για την ενίσχυση των παραγωγών μας για την αγορά λιπασμάτων. Την ενίσχυση είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτών μας.

Η ενίσχυση ύψους 60 εκατ. ευρώ. θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν μπορεί να εκχωρηθεί σε άλλο δικαιούχο. Αφορά φυσικά πρόσωπα επαγγελματίες αγρότες καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, αποκλειστικά σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, όπως ορίζει το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος δήλωσε σχετικά: «Αποδεικνύουμε με πράξεις πως είμαστε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς. Τους στηρίζουμε απέναντι στις επιπτώσεις των εξωγενών κρίσεων που αυξάνουν τα κόστη παραγωγής. Καλύπτουμε μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και το μέλλον του πρωτογενή μας τομέα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου η στήριξη αυτή τους παραγωγούς μας να γίνει με τρόπο απλό, διαφανή και δίκαιο. Με αναπτυξιακό χαρακτήρα και παραγωγικό πρόσημο, η ενίσχυση δίνεται και σε όσους έκαναν αποδεδειγμένα χρήση λιπασμάτων. Η διαδικασία και τα κριτήρια καταβολής της ενίσχυσης θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

 

Τι αναφέρει η τροπολογία

Η τροπολογία η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» αναφέρει τα ακόλουθα:

Σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων δύναται να χορηγείται ενίσχυση, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες αγρότες, καθώς και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 60.000.000 ευρώ.
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζόμενης της παρ. 1 του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α` 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποιησης της, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της ενίσχυσης ή ότι ο λαβών δεν είναι δικαιούχος ή ότι δικαιούται ποσό ενίσχυσης μικρότερο από αυτό που έλαβε, πέραν των προβλεπομένων από άλλες διατάξεις κυρώσεων, το σύνολο ή το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης, κατά περίπτωση, επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως από τη στιγμή που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αυτό καθορίζεται σύμφωνα με την Ανακοίνωσή της σχετικά με την αναθεώρηση της μεθόδου καθορισμού των επιτοκίων αναφοράς και προεξόφλησης (2008/C14/06) και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, Α΄ 190). Οι οφειλές που βεβαιώνονται δυνάμει της παρούσας καταβάλλονται εφάπαξ και, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν υπάγονται σε ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, συμφωνίας ή απόφασης διοικητικού οργάνου.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, η ενωσιακή νομική βάση χορήγησής της και εξειδικεύονται οι δικαιούχοι και η μεθοδολογία προσδιορισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι όροι, οι ειδικότερες προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος καταβολής της, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, οι διαδικασίες ελέγχου, ανάκτησης, βεβαίωσης και είσπραξης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα