Παρασκευή, 19/04/2024 | 13:17

London bridge down: Το μυστικό σχέδιο που μπαίνει σε εφαρμογή με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

535 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/09/2022, 8:06 μμ | 0 σχόλια

H βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών, βυθίζοντας σε θλίψη τη Βρετανία, αλλά και όλο τον κόσμο.

Σε εφαρμογή αναμένεται τώρα να μπει ένα μυστικό σχέδιο, το οποίο αναφέρει το πώς θα τα φέρει εις πέρας η βρετανική κυβέρνηση τώρα που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ.

London bridge down: Το μυστικό σχέδιο για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Συγκεκριμένα το Politico είχε φέρει πριν από λίγο καιρό έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουν την ευρεία επιχείρηση ασφαλείας, με την κωδική ονομασία «London Bridge» («Γέφυρα του Λονδίνου»), που θα πρέπει να φέρει σε πέρας η βρετανική κυβέρνηση αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σε ποιον μεταβιβάζεται ο τίτλος του μονάρχη
Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Σερ Κρίστοφερ Γκέιτ.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Στη συνέχεια, η δημοσιογραφική ένωση θα ενημερωθεί επίσης για να διαμοιράσει την είδηση.

Ένας φύλακας φορώντας πένθιμη ενδυμασία θα θυροκολλήσει το χαρτί της αναγγελίας του θανάτου στην πύλη του Μπάκιγχαμ.

Αμέσως μετά, το BBC θα ενεργοποιήσει το Σύστημα Έκτακτων Μεταδόσεών του που χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις θανάτων σημαντικών μελών της βασιλικής οικογένειας. Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα όπως το BBC και το CNNi έχουν ήδη ετοιμάσει τα βίντεο – αφιερώματα που θα προβάλλουν όταν ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν το 2002 πέθανε η βασιλομήτωρ, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC που ανακοίνωσε την είδηση φορούσε κόκκινη γραβάτα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Για τον λόγο αυτό στα στούντιο του BBC υπάρχει πλέον πάντοτε μια μαύρη γραβάτα για κάθε ενδεχόμενο.

Επίσης όπως προβλέπεται, η σημαία της βασιλικής οικογένειας (Royal Standard) θα εμφανιστεί στις οθόνες των ΜΜΕ, και θα ακουστεί ο εθνικός ύμνος της χώρας, ενώ τo βρετανικό κρατικό κανάλι πρόκειται να σταματήσει να προβάλει όλες τις χιουμοριστικές σειρές μέχρι να γίνει η κηδεία της βασίλισσας σε ένδειξη πένθους. Το ίδιο είχε συμβεί και όταν πέθανε ο πατέρας της σημερινής βασίλισσας, βασιλιάς Γεώργιος VI.

Οι πιλότοι των αεροπλάνων που θα βρίσκονται στον αέρα εκείνη την ώρα θα κληθούν να ενημερώσουν τους επιβάτες τους.

Σε περίπτωση που η βασίλισσα πεθάνει στο εξωτερικό τότε μια συγκεκριμένη πτήση της βασιλικής αεροπορίας θα απογειωθεί από το αεροδρόμιο Νόρφολκ μεταφέροντας το φέρετρό της, ενώ εάν πεθάνει εντός της επικράτειας, η μετάβαση της σωρού της στο Λονδίνο θα γίνει είτε με αυτοκίνητο είτε με το βασιλικό τρένο.

Βασίλισσα: Το σώμα της θα μεταφερθεί στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ
Το σώμα της σε κάθε περίπτωση θα μεταφερθεί στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και θα φυλάσσεται από τέσσερις Γρεναδιέρους στρατιώτες που θα φορούν καπέλα από δέρμα αρκούδας.

Ακόμα και το σημείο συγκέντρωσης των δημοσιογράφων έχει ήδη καθοριστεί για την Canada Gate στο κάτω μέρος του Green Park, όπου θα δοθούν οδηγίες στους εκπροσώπους του Τύπου.

Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα ενώ όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες εκτός από εκείνη της βασιλικής οικογένειας, η οποία δεν έχει υποσταλεί ποτέ, καθώς ο θρόνος δεν προβλέπεται να μένει ποτέ κενός και ο νεκρός κυρίαρχος αντικαθίσταται αμέσως από τον διάδοχό του.

Και οι δύο Οίκοι της βρετανικής Βουλής θα συγκληθούν λίγες ώρες μετά τον θάνατο της βασίλισσας για να ορκιστούν υπακοή στον νέο βασιλιά.

Πότε θα απευθυνθεί στους Βρετανούς ο νέος βασιλιάς
Ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα απευθυνθεί στους Βρετανούς το απόγευμα της ημέρας του θανάτου της μητέρας του, ενώ εντός 24 ωρών θα τυπωθούν τα ελάχιστα εισιτήρια για την προκήρυξη του Καρόλου ως βασιλιά. Στην τελετή θα παραβρίσκονται μόνο τα μέλη του βασιλικού συμβουλίου.

Ο πρίγκιπας Κάρολος θα προκηρυχθεί Βασιλιάς και θα κληθεί να αποφασίσει το όνομά του.

Αν και αρκετοί παλαιότεροι βασιλείς άλλαζαν όνομα όταν αναλάμβαναν τον θρόνο, η Ελισάβετ διατήρησε το δικό της και ο Κάρολος αναμένεται να κάνει το ίδιο. Επειδή όμως ολόκληρο το όνομά του είναι Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, είναι πιθανό ο Κάρολος να διαλέξει ένα από αυτά.

Πάντως αν διατηρήσει το όνομα Κάρολος, ο νέος βασιλιάς θα είναι ο βασιλιάς Κάρολος ο τρίτος. Η σύζυγός του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα ονομαστεί Βασίλισσα Καμίλα και ο Κάρολος θα περιοδεύσει εντός εννιά ημερών από τον θάνατο της μητέρας του σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία.

Το φέρετρο με τη σωρό της Ελισάβετ θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό της και οι πύλες θα είναι ανοιχτές για 23 ώρες ανά 24ωρο.

Το αγγλικό χρηματιστήριο αναμένεται να κλείσει για περίπου τρεις ημέρες με το οικονομικό κόστος για τη χώρα να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λίρες.

Οι σημαντικές λεπτομέρειες
Ο εθνικός ύμνος της χώρας θα πρέπει να αλλάξει ώστε να μην λέει «Ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα», αλλά «τον Βασιλιά».

Τα νομισματοκοπεία θα πάρουν «φωτιά» καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί η μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ από τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα από τη μορφή του Καρόλου.

Μεγάλο κόστος αναμένεται να έχει και η αντικατάσταση των γραμματοσήμων. Πάντως τα πορτραίτα του Καρόλου που θα χρησιμοποιηθούν έχουν ήδη σχεδιαστεί.

Τα βασιλικά ταχυδρομεία θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλιά, παραδοσιακά πλέον, κιβώτια που φέρουν τα αρχικά Ε II R (Elizabeth II Regina) με νέα.

Αλλαγές θα συμβούν ακόμη και στις στολές των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Τα αστυνομικά πηλήκια φέρουν και εκείνα τα αρχικά της βασίλισσας, ενώ θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα βρετανικά διαβατήρια που εκδίδονται «στο όνομα της Βασίλισσας».

Όμως, καθώς κάποιες ενδείξεις της βασιλείας της Ελισάβετ θα σβήνονται και θα αντικαθίστανται, αρκετές θα είναι και οι προσπάθειες θεσμοθέτησης της Ελισάβετ Β’ ως ιστορική μορφή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο τέταρτος πλίνθος που παραμένει κενός στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, και φιλοξενεί περιοδικά κάποια έργα τέχνης, προορίζεται να αφιερωθεί στην Ελισάβετ μετά τον θάνατό της με την ανέγερση αγάλματος όπου η ίδια θα βρίσκεται πάνω σε άλογο.

ΠΗΓΗ :thestandard.gr Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα