Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:19

Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης υποδέχτηκε πάλι κοινό μετά από 1.500 χρόνια

679 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/09/2022, 2:09 μμ | 0 σχόλια

Ένα “παράθυρο” στο χρόνο άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας στην τελετή έναρξης του Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων με αφορμή την ολοκλήρωση ενός μεγάλου τμήματος των εργασιών για την ανάδειξη και αναστύλωση του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης.
Σχεδόν μετά από 1.500 χρόνια το Θέατρο υποδέχθηκε και πάλι θεατές προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι στο “παζλ” των προσπαθειών για την αξιοποίηση των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται στην περιοχή μας.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό θεατών, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός ,ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος , ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρχαία Νικόπολη Κων/νος Ζάχος, ο πρόεδρος του “Ακτία Νικόπολις” Νίκος Καράμπελας και οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την επίτευξη του εντυπωσιακού αυτού αποτελέσματος.
Στο χαιρετισμό που απέστειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια καθώς και σε κείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί και θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στην περιοχή.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Ανθή Αγγέλη ανέτρεξε στην έναρξη των εργασιών τη δεκαετία του 1990 που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ζάχου και σε κείνες που ακολούθησαν για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα το οποίο αναδεικνύει το σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο σε όλο τον κόσμο.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ευχαρίστησε θερμά την κ. Αγγέλη, τον κ. Ζάχο κι όλους όσοι εργάστηκαν για την ανάδειξη του Μεγάλου Θεάτρου της Νικόπολης με χρημαδότηση από το ΕΣΠΑ Ηπείρου, καθώς και τον πρόεδρο του Διαζώματος Σταύρο Μπένο και τους δημιουργούς και “υποστηρικτές” της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των 5 αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου.
Την συγκίνηση και τη χαρά του εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου για την παράδοση του χώρου ο οποίος αναδείχθηκε μέσω του ΕΣΠΑ με συνολικό ποσό 5,5 εκ. ευρώ.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις για το αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης και την ανάδειξη του Σταδίου αλλά και το μεγάλο έργο παράκαμψης της Νικόπολης ευχαριστώντας και ο ίδιος όλοι όσοι συνέβαλαν στις εργασίες.
Δέος και συγκίνηση εξέφρασε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, μιλώντας για ένα μνημείο που θα φιλοξενήσει σπουδαία καλλιτεχνικά γεγονότα και θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Τα θερμά τους συγχαρητήρια προς όλους όσοι εργάστηκαν για την ανάδειξη του μνημείου έδωσαν οι κύριοι Μπένος και Ζάχος, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία από την ορχήστρα Καμεράτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν στο Μουσείο της Νικόπολης το απόγευμα.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα