Παρασκευή, 29/03/2024 | 12:49

Ο Οκτώβρης που αγαπάμε και ο δρόμος προς τα χειμαδιά-του Σπύρου Πλέουρα

554 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/09/2022, 10:57 μμ | 0 σχόλια

Πάει κι ο Σεπτέμβρης και τώρα, επειδή κάποιοι…ηλιοκαμμένοι Γκαντέμηδες θα μας πουν: Καλό χειμώνα, αυτό ήταν;

Πάει το έργο με τις χαριτωμενιές και τις σκέψεις κάτω από τον ήλιο; Όχι καλέ, δεν νομίζω. Ορισμένες φορές ειδικά στο ξεκίνημά του ο… Οκτώβρης είναι μια δευτεροτρίτη ευκαιρία, για ότι δεν πρόλαβες ή δεν έτυχε να κάνεις το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβρη.

Και σου εμφανίζει εκπλήξεις εκεί που δεν το περιμένεις, αρκεί να πας κι εσύ προς τα εκεί που θες, μην τα περιμένεις όλα από τη φαντασία, δεν κάνουμε προκοπή έτσι.

Πήγες; Ωραία δεν ήταν; Και ποιος χειμώνας, (έκανα λάθος που σταμάτησα 22 Σεπτέμβρη τα μπάνια φέτος) για ρωτήστε την Ξανθούλα, τη Σόνια, τη Βούλα και τα άλλα κορίτσια της Κυανής Ακτής; Για ρωτήστε τον Βασίλη, τον Πολ, τον Σόρεν και τα άλλα αγόρια της Κυανής Ακτής;  Θα γελάσουν πολύ αν τους πείτε για… χειμώνα.

Το λατρεύω όλο αυτό το σημείο από Κυανή Ακτή, Παντοκράτορα, μέχρι Αλωνάκι, αν και φέτος δεν με έβγαλε ο δρόμος κάπου που θα ήθελα να είχα κάνει στάσεις, ποιος ξέρει μπορεί να με βγάλει η… καρδιά στο μέλλον.

Καλό μήνα σε όλους και σε όλες. Ο καιρός τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου θα είναι καλοκαιρινός, με τις υψηλές θερμοκρασίες , λένε οι ειδικοί αλλά σε μια περιοχή σαν τη δική μας που δεν την πιάνει… μάτι και δεν την πιάνουν και πολλά… άλλα, δεν την πιάνουν πολλές φορές, ούτε οι μετεωρολογικές προβλέψεις. Γενικά δεν… πιανόμαστε!

Βέβαια θα αρχίσει λίγο το τοπίο να γίνεται μελαγχολικό, τα φύλλα να πέφτουν από τα δέντρα, κάνε ότι δε βλέπεις και δείξει ότι δεν καταλβαίνεις γιατί έχεις … καλοκαίρι στην καρδιά. Και βέβαια αν ανήκεις στην κατηγορία των… Shiny happy people, δεν κρατιέσαι με τίποτα, εκφράζεσαι χύμα, άσε που αν ήσουν…σκύλος θα κουνούσες την ουρά σου από χαρά κάθε φορά που θα… οκ  κάνε like με καρδούλες να δούμε τι θα καταλάβεις…

Δεν ξέρω αν σας αρέσει ή αν συνηθίζετε να ταξιδεύετε τον Οκτώβρη, μια φορά το επιχείρησα, υποτίθεται ότι θα πηγαίναμε για λίγο και μείναμε ένα… τρίμηνο στην Κρήτη. Άλλα μυαλά, άλλες εποχές… Τον Οκτώβρη τον έχουν χαρακτηρίσει και ως μήνα των χρωμάτων.

Ο Οκτώβρης μας βρίσκει σε μια επιστροφή στην περιοχή της Αθήνας που αγαπώ πιο πολύ, που είμαι μαζί της ερωτευμένος από μικρό παιδί, τη Νέα Φιλαδέλφεια… 

Τα πιο γλυκά χρώματα, τα πιο ζωντανά , θα τα βρεις το ξημέρωμα, την ώρα που βγαίνει ο ήλιος να καλημερίσει τον κόσμο. Έτσι είναι ο Οκτώβρης που αγαπάμε και τα χειμαδιά πάντα εκεί ψηλά, σαν τα δικά μας ιδανικά και πιστεύω.

Το ροζ που έχει η αυγή δεν θα το βρεις πουθενά και καμιά άλλη στιγμή της μέρας. Το κίτρινοπάλι του αγουροξυπνημένου ήλιου έχει τη λάμψη του χρυσού και κάνει τα γκρίζα σύννεφα  να παίρνουν χρώμα μενεξεδί.

Μενεξεδιά η τρέλα που φοράς, την ψώνισες μια νύχτα με πανσέληνο…

 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας των χρυσανθέμων. Ανθίζουν κάθε χρόνο τον Οκτώβρη εκεί γύρω στη γιορτή του Αϊ Δημήτρη και για αυτό τα λένε και αγιοδημητριάτικα και τα συναντάμε σε πάνω από 180 ποικιλίες. Είναι το λουλούδι του φθινοπώρου, τα άνθη του χρυσού και καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην μακρινή Ανατολή που θεωρείται πατρίδα τους.

Μακάρι να είναι ο Οκτώβρης γουστόζικος, παιχνιδιάρης και να μας εξιτάρει. Καλό μήνα γενναίες και γενναίοι μου!

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα