Πέμπτη, 28/03/2024 | 22:10

Ρόμπερτ Ουίλιαμς: Από τους θρυλικούς Poll μέχρι το «Μάθημα Σολφέζ», μια διαδρομή γεμάτη μουσική

420 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/08/2022, 9:43 μμ | 0 σχόλια

Η φωνή που συνδέθηκε με την εποχή της αθωότητας, ο μουσικός που συμμετείχε σε ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα -φαινόμενο, ο τραγουδιστής που κατέκτησε την Ευρώπη συμμετέχοντας σε ένα υπέροχο «Μάθημα Σολφέζ». Αυτός ήταν ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία σε ηλικία 73 ετών, μετά από ολιγόμηνη αλλά σκληρή και αξιοπρεπή μάχη με τον καρκίνο, σκορπίζοντας συγκίνηση στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και σε όλους όσοι τον αγάπησαν μέσα από τα τραγούδια του.

Μάθημα Σολφέζ Πασχάλης Μπέσυ Μαριάννα Williams

Το αγόρι που γεννήθηκε στην Αθήνα, από Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα, έδειξε από νωρίς την κλίση του αλλά και την αγάπη του στη μουσική. Ήταν μόλις 15 ετών όταν με τον αδελφικό του φίλο Κώστα Τουρνά θα δημιουργήσουν, το 1964, το πρώτο τους συγκρότημα, τους Teenagers, με τους οποίους θα κάνει και την παρθενική δισκογραφική του απόπειρα. Το δισκάκι 45 στροφών, με τίτλο «You don’t love me», περιελάμβανε ποπ κομμάτια με σε αγγλικό στίχο.

Η επιτυχία με τους Poll

Η ερασιτεχνική παρείστικη αυτή μπάντα έμελλε να αποτελέσει τη βάση για τη γέννηση ενός από τα σημαντικότερα και πλέον επιτυχημένα ελληνικά γκρουπ, τους Poll. O Ρόμπερτ Ουίλιαμς, μαζί με τον Κώστα Τουρνά, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου στα ντραμς φτιάχνουν τη μπάντα περισσότερο για να κάνουν το κέφι τους, η δουλειά τους ωστόσο ήταν πολύ καλή για να μείνει κλεισμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας γιαγιάς όπου έκαναν τις πρόβες τους. Μέσω του εγγονού της γιαγιάς, που εργαζόταν τότε στις δισκογραφικές πωλήσεις, ένα demo τους θα φθάσει στα χέρια του ηχολήπτη Κώστα Φασόλα και κάπως έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη δισκογραφία.

Poll – Άνθρωπε αγάπα

Το πρώτο τους 45άρι κυκλοφορεί την άνοιξη του 1971, περιλαμβάνει τα διαχρονικά όπως αποδείχτηκε τραγούδια «Άνθρωπε αγάπα» και «Έλα ήλιε μου» και γίνεται αμέσως ανάρπαστο. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφορεί και το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο «Άνθρωπε…» και πουλάει πάνω από 200.000 αντίτυπα, νούμερο ρεκόρ για ελληνικό συγκρότημα. Τα τραγούδια του, μεταξύ των οποίων και τα «Και μιλώντας γι’ ανθρώπους», «Γιατί έχει μακριά μαλλιά», «2000 λόγοι», «Ο γέρος», «Παρασκευάς και Θωμάς», «POLL means love», «Στην πηγή μια κοπέλα», παίζοντας και τραγουδιούνται παντού. Δεν είναι μόνον οι όμορφες, πρωτότυπες και πρωτοποριακές μελωδίες τους αλλά και οι ιδιαίτεροι στίχοι που δεν μιλούν αποκλειστικά για την αγάπη αλλά και για ευαίσθητα κοινωνικά – πολιτικά θέματα.

Κι όμως αυτό το συγκρότημα – φαινόμενο είχε διάρκεια ζωής μόλις δύο χρόνια και κυκλοφόρησε μόνον δύο άλμπουμ το μουσικό αποτύπωμα των οποίων, ωστόσο παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα. Την Πρωτοχρονιά του 1973 οι Poll θα κάνουν την τελευταία τους εμφάνιση στην ΥΕΝΕΔ ενώ μια δεκαετία αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1982, θα επανενωθούν στο Θέατρο Λυκαβηττού για μια μεγαλειώδη συναυλία πλημμυρισμένη από κόσμο αλλά και συγκίνηση.

Ο Ρόμπερτ Ουίλιμας είναι το δεύτερο μέλος της θρυλικής μπάντας που «αποχωρεί» μετά τον θάνατο του Σταύρου Λογαρίδη, τον περασμένο Απρίλιο, σε ηλικία 69 ετών.

Η σόλο καριέρα και η Eurovision
Μετά τη διάλυση των Poll o Ρόμπερτ Ουίλιαμς συνεχίζει πλέον τη διαδρομή τους ως σόλο καλλιτέχνης. Το 1973 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τα τραγούδια «Αγάπη» και «Σαν τη δεις», ενώ το 1974 έρχεται και ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του με τίτλο το όνομά του.
Σημαντική θα αποδεχτεί η γνωριμία του και η συνεργασία του με τη Μπέσσυ Αργυράκη, με την οποία θα αποσπάσει, το 1975 πήραν το Α΄ βραβείο στο 14ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το τραγούδι του «Σαν ένα όνειρο». Μεγαλύτερη κοινή επιτυχία του μουσικού διδύμου, που για κάποια χρόνια υπήρξε ζευγάρι και στη ζωή, ήταν η ερωτική μπαλάντα «Μίλα μου».

ΡΟΜΠΕΡΤ ΟΥΙΛΛΙΑΜΣ ΜΠΕΣΥ ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΜΙΛΑ ΜΟΥ

Μαζί, εξάλλου θα βιώσουν οι δυο τους και την μεγάλη επιτυχία στην Eurovision, το 1977, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το πασίγνωστο «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου και κατακτώντας την τέταρτη θέση, με τον Πασχάλη και την Μαριάννα Τόλη να συμπράττουν επίσης στην εθνική μουσική dream team.


Ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς με την αγαπημένη του σύζυγο Αμαλία Δημητριάδη

Οι δύο γάμοι και τα παιδιά του
Μπορεί με την Μπέσσυ Αργυράκη, με την οποία διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις μέχρι το τέλος, να μην επισημοποίησε τη σχέση του, ανέβηκε, ωστόσο τα σκαλιά της εκκλησίας και μάλιστα δύο φορές. Ο πρώτος του γάμος έγινε το 1976 και ο δεύτερος το 1986 με την αγαπημένη του Αμαλία Δημητριάδη με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, τη Μάρθα και την τραγουδίστρια Ιλένια Ουίλιαμς. Όλοι μαζί αποτελούσαν τα μέλη μιας δεμένης οικογένειας που τώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια μεγάλη απώλεια…

ΠΗΓΗ-φώτος: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα