Πέμπτη, 25/04/2024 | 04:22

Πάργα: 10 χρόνια PARAGAEA-Έντονο ενδιαφέρον των τουριστών για το μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας

499 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/08/2022, 8:46 μμ | 0 σχόλια

Τον φετινό Ιούνιο το Μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας, του Paragaea, old olive oil factory στην Πάργα συμπλήρωσε δέκα χρόνια ζωής (Εγκαινιάστηκε 22 Ιουνίου του 2012) και αποδεικνύεται στην πράξη ότι η η Αθηνά και ο Ηλίας Λιάκρης είχαν προχωρήσει σε ένα εξαιρετικό project που κεντρίζει το ενδιαφέρον πάρα πολλών επισκεπτών της περιοχής μας.

Δέκα χρόνια μετά η περιοχή μας έχει να δείξει στους χιλιάδες επισκέπτες της, κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό.

Η ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση επισκέφθηκε το μουσείο ελιάς και γευσιγνωσίας στην Πάργα την Πέμπτη 25 Αυγούστου και η αήθεια είναι ότι υπάρχει θετική ενέργεια μόλις μπαίνεις στον χώρο.

Η ξενάγηση για τον χώρο στους τουρίστες ήταν αψεγάδιαστη όσο για το ενδιαφέρον των τουριστών; Κάτι παραπάνω από έντονο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Πάργας, που δημιουργήθηκε το 1929 από τους εμπόρους Γρηγόρη και Ηλία Λέκκα.
Το 1954 το ελαιοτριβείο εξοπλίστηκε με γεννήτρια και το 1960 έγινε η ηλεκτροδότησή του.

Η μεταβολή της ιδιοκτησίας και η παράλληλη ηλεκτροδότηση της Πάργας, το 1960, οδήγησε στην ανακαίνιση του ελαιοτριβείου. Η περίοδος 1974- 1975 φαίνεται πως ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε το ελαιοτριβείο.

Το 2009 το ελαιοτριβείο περιήλθε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών του, στους Αθηνά και Ηλία Λιάκρη, που έθεσαν σαν στόχο την αναστήλωσή του και τη διαφύλαξη και ανάδειξη της βιοτεχνικής αυτής δραστηριότητας της Πάργας.

Όπως μαρτυρά τεκμήριο του αρχείου Λέκκα, στην Πάργα λειτουργούσαν ήδη από τη δεκαετία του 1930 πέντε μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία. Το 1949, φαίνεται ότι είχαν ήδη δημιουργήσει αναγνωρισμένο σωματείο, την Ένωση Βιομηχάνων Εκθλίψεως Ελαιοκάρπου Περιφερείας Πάργας, για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων.
Από τα πέντε αυτά μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία, σήμερα διατηρείται μόνο το Ελαιοτριβείο των Αδελφών Λέκκα, το οποίο διασώζει τον αρχικό εργοστασιακό του εξοπλισμό και τμήμα του αρχείου του και είναι διαθέσιμο για περιήγηση στους επισκέπτες του.

Αποτελούμενος από δύο ορόφους (ισόγειο και πατάρι) ο χώρος του ελαιοτριβείου είναι διαμορφωμένος έτσι, ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες βασικές γνώσεις για την παραγωγή και επεξεργασία του ελαιόλαδου.
Στο ισόγειο παρουσιάζεται η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο κατά τα τρία στάδια επεξεργασίας, ενώ παράλληλα σημαίνεται η συμβολή του ανθρώπου, της μηχανής και του νερού, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του.
Στον όροφο του παταριού ουσιαστικά παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα. Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου.
Η περιήγηση στον κόσμο της παργινής ελαιοπαραγωγής ολοκληρώνεται στο χώρο γευσιγνωσίας και μελέτης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα και παράγωγα ελιάς.

Το ενδιαφέρον των τουριστών για το μουσείο ήταν έντονο και όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο και δεν έχετε επισκεφθεί το συγκεκριμένο μουσειακό χώρο σας τον συνιστώ ανεπιφύλακτα. Μπράβο στην Ηλία Λιάκρη, μπράβο στην Αθηνά, μπράβο σε όλους τους συντελεστές, είναι εξαιρετική περίπτωση.

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα