Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:44

Γιάννενα: Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις σχολικές καθαρίστριες

344 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/08/2022, 8:56 μμ | 0 σχόλια

Εκτενής συζήτηση για το θέμα των σχολικών καθαριστριών, τον αριθμό που προσλαμβάνεται και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων.
Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του ενημέρωσε διεξοδικά για την διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Έτσι όπως είπε το θέμα άνοιξε με την έγκριση των εργατοωρών από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη βάση αυτή ζητήθηκε η καταγραφή των αναγκών από τις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις ανάγκες που κωδικοποιήθηκαν προστέθηκε ένα ποσοστό της τάξης του 10% και ελήφθη η απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος τα χρονικά περιθώρια ώστε να γίνει η προκήρυξη και οι προσλήψεις ήταν ασφυκτικά.
Ο ίδιος απευθύνθηκε με επιστολή του στο Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας αύξηση των κονδυλίων ενώ παράλληλα ζητήθηκε και η παρέμβαση της ΚΕΔΕ αφού το ζήτημα απασχολεί τους περισσότερους δήμους της χώρας.
Η πλειοψηφία των Δήμων προχώρησε στην πρόσληψη αριθμού ανάλογου με τις εγκεκριμένες πιστώσεις από το Υπουργείο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών και κατά την φετινή χρονιά προχώρησε στην πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού καλύπτοντας από τον προϋπολογισμό του κόστος 300 χιλιάδων ευρώ.
«Καλύπτουμε τις ανάγκες πλήρως σύμφωνα με τα στοιχεία των σχολικών επιτροπών και των υπηρεσιών. Πέρυσι ήταν μία ειδική περίπτωση με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και στα σχολεία. Φέτος πήραμε 10% περισσότερες από τις χρονιές προ Covid», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά το κόστος για τις σχολικές καθαρίστριες ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια. Από το ποσό αυτό 1,09 εκατομμύρια δόθηκαν από το Υπουργείο και 930 χιλιάδες διατέθηκαν από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ και εκπρόσωποι άλλων σωματείων.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» τοποθετήθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς ζητώντας να προσληφθούν όλες οι καθαρίστριες που είχαν εργαστεί κατά την προηγούμενη χρονιά.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης ανέφερε ότι οι ανάγκες των σχολείων δεν καλύπτονται και πρέπει να γίνουν περισσότερες προσλήψεις.
Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη τόνισε ότι η κύρια ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση. Ζήτησε να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να δεσμευτεί πίστωση για την πρόσληψη και των υπολοίπων 40 καθαριστριών.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας ζήτησε την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας καθώς καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας ανέφερε ότι η διασφάλιση της υγιεινής των σχολικών μονάδων είναι πρώτη προτεραιότητα. Τόνισε ότι θα πρέπει να απαιτηθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά από την πολιτεία και παράλληλα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα από τα ανταποδοτικά του Δήμου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι πρέπει να ενταθεί η πίεση προς την κεντρική κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις σχολικών καθαριστριών.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας παρέθεσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την περσινή χρονιά. Το συνολικό κόστος για τις σχολικές καθαρίστριες ανήλθε σε 2,1 εκατομμύρια ευρώ με τις 960 να προέρχονται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
«Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος δεν σταθήκαμε σε ότι έδινε το υπουργείο. Προχωρήσαμε στην κάλυψη θέσεων και πάλι από τον προϋπολογισμό μας. Και θα εξαντλήσουμε κάτι περιθώριο τόσο από τα οικονομικά μας όσο και μέσω διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος» υπογράμμισε ο κ. Βάββας.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Αϊβατίδης ανέφερε ότι το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου ανέρχονται σε 141, 47 δευτεροβάθμιας και 94 πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αριθμός σχολικών καθαριστριών τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά μεγαλύτερος από αυτόν που είχε προσληφθεί προ του 2019.
Ο Δήμαρχος απαντώντας σε όλα τα θέματα που τέθηκαν υπογράμμισε ότι κανείς δεν υποτίμησε τον καθοριστικό ρόλο των σχολικών καθαριστριών, ειδικά στο δύσκολο διάστημα της πανδημίας με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Ο Δήμος οφείλει να προσλαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες που έχει. Το 2021 προσελήφθησαν περισσότερες από τις πραγματικές ανάγκες λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν τις εκατό και αρκετές ήταν για ελάχιστες ώρες. Αυτό καταργήθηκε από την σημερινή Δημοτική Αρχή. Κάναμε και φέτος το μέγιστο που μπορούσαμε» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Έκανε γνωστό ότι μετά από επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ του μετέφερε ότι συμφωνήθηκε με τα υπουργεία επιπλέον χρηματοδότηση για μία σειρά αναγκών των σχολείων. Έτσι θα γίνει η μέγιστη προσπάθεια για να γίνουν επιπλέον προσλήψεις.
«Δυστυχώς οι κεντρικές κυβερνήσεις φέρονται στην αυτοδιοίκηση ως τον φτωχό συγγενή. Οι ανάγκες που δημιουργούνται και από το ενεργειακό κόστος είναι τεράστιες. Όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων έπρεπε να καλύπτονται από την πολιτεία. Δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε. Διεκδικούμε χωρίς να κραυγάζουμε καθημερινά. Και ασκούμε την μέγιστη πίεση» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης αποχώρησε η παράταξη «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα».
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης αποχώρησε και η παράταξη του Λάζαρου Νάτση.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου εξήγησε στους δημοτικούς συμβούλους και στους συγκεκριμένους ότι το σώμα δεν μπορεί να λάβει ουσιαστική απόφαση καθώς το θέμα αφορούσε μόνο ενημέρωση. Συμπλήρωσε δε ότι δεν είχε κατατεθεί καμία πρόταση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Ο Δήμαρχος παρεμβαίνοντας τόνισε ότι με την έγκριση συμπληρωματικής πίστωσης από το Υπουργείο το σώμα θα επανέλθει ώστε να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
«Δέσμευσή μου είναι ότι μόλις οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ολοήμερων σχολείων και η έγκριση επιπλέον χρηματοδότησης θα επανέλθουμε. Όσα χρήματα δοθούν θα είναι για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από την λίστα των επιλαχουσών» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.
Η πρόταση αυτή με την σύμφωνη γνώμη της παράταξης «Ιωάννινα 2023» αποτέλεσε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα