Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:45

Π.Ε. Λευκάδας: Με επιτυχία η τριήμερη διασυνοριακή εκδήλωση του έργου Interreg AI SMART στη Λευκάδα

432 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/07/2022, 10:53 πμ | 0 σχόλια

Τα εύσημα απέσπασε η κατασκευή του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί

Με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα ολοκληρώνεται σήμερα (8/7/2022) η τριήμερη διασυνοριακή εκδήλωση του έργου AI SMART – Andriatic Ionian Small Port Network (Δίκτυο Μικρών Λιμένων Ανδριατικής-Ιονίου), που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Το έργο AI SMART υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 από τις Περιφέρειες Απουλίας (επικεφαλής), Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός κοινού δικτύου λιμένων στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου βασισμένο στην έννοια των «έξυπνων, πράσινων και ολοκληρωμένων λιμένων».

Η τριήμερη εκδήλωση στη Λευκάδα ήταν η πρώτη δια ζώσης εκδήλωση του έργου μετά την υγειονομική κρίση των δύο τελευταίων χρόνων και συγκέντρωσε:
στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG,
στελέχη της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Interreg Ελλάδα-Ιταλίας,
στελέχη των υπηρεσιών από τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες,
εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας από:
Πανεπιστήμιο της Λ’ Άκουιλα (Ιταλία),
Πολυτεχνείο του Μπάρι (Ιταλία),
Πανεπιστήμιο Πατρών,
Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
ειδικούς και τεχνικούς εμπειρογνώμονες, και
εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα.

Σε πολιτικό επίπεδο συμμετείχαν οι:
Ανδρέας Κτενάς, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας,
Κωνσταντίνος Καποδίστριας, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων & Θεμάτων, και
Φωκίωνας Ζαΐμης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας,
οι οποίοι αναφέρθηκαν στην άριστη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Ιταλούς εταίρους, και στην σπουδαιότητα του έργου AΙ SMARΤ, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι σήμερα παραγωγικά αποτελέσματα.

 

 

 

Τεχνικές Συναντήσεις
Η πρώτη ημέρα των εργασιών (6/7/2022) περιελάμβανε τεχνικές συναντήσεις όπου εξετάστηκαν τα έως τώρα επιτεύγματα του έργου και προγραμματίστηκαν οι επόμενες ενέργειες μέχρι την ολοκλήρωση της πράξης.

Αυτοψία στο Νυδρί
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Ιταλών και Ελλήνων στο σημείο που η Π.Ε. Λευκάδας κατασκευάζει το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί. Εκεί τους υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας «SABO S.A.» – Ματίνα Κοίλιαρη (Διευθύνουσα Σύμβουλος), Ανδρέας Περήφανος (Επικεφαλής Μηχανικός) και Κώστας Γραβάνης (Εργοταξιάρχης) – όπου τους ξενάγησαν στο εργοτάξιο και τους εξήγησαν τις τεχνικές λεπτομέρειες του κατασκευαστικού έργου. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τα θετικά τους σχόλια για την τεχνική αρτιότητα του έργου, καθώς και για την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται οι εργασίες.

Ξενάγηση στην πόλη της Λευκάδας
Το βράδυ της πρώτης ημέρας οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν από τον κ. Κτενά στην πόλη της Λευκάδας. Στην Κεντρική Πλατεία το ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, όπου ο Αντιπεριφερειάρχης τους ενημέρωσε για την ιστορία του μνημείου και το επικείμενο έργο της αναστήλωσης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ανοικτή εκδήλωση για το θαλάσσιο τουρισμό
Η δεύτερη ημέρα των εργασιών (7/7/2022) περιελάμβανε συζήτηση με φορείς και εκπροσώπους σχετικών κλάδων του ιδιωτικού τομέα (διαχειριστές λιμένων & μαρινών, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορείς, κλπ.), όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, από ειδικούς και ακαδημαϊκούς, για τα θετικά αποτελέσματα του έργου AI SMART στην τοπική οικονομία και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Κρουαζιέρα στα Πριγκιποννήσια
Το κλείσιμο των εργασιών της δεύτερης ημέρας, περιελάμβανε κρουαζιέρα στα πανέμορφα Πριγκιποννήσια.

Αυτοψία στο Μύτικα
Η σημερινή τελευταία ημέρα (8/7/2022) περιλαμβάνει αυτοψία στον Μύτικα Πρεβέζης και τις εκεί παρεμβάσεις λιμενικής υποδομής.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα