Παρασκευή, 19/04/2024 | 17:56

Ομιλία του Θανάση Καββαδά σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών

431 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/07/2022, 5:42 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση προτάσσει τη σταθερότητα, δημιουργεί δίκτυ κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους πολίτες και τα νοικοκυριά, εφαρμόζει ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις» –
Ομιλία σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, καθώς και τελωνειακές και φορολογικές ρυθμίσεις.
Στην εισαγωγή του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός, την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά, προτάσσει την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις του λαϊκισμού, που ηττήθηκαν, βλέπουν την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις υφεσιακές διαστάσεις που προκαλεί ως μια ευκαιρία για να πάρουν τη ρεβάνς.
Τόνισε ωστόσο ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ξανά σε περιπέτειες, αφού η ελληνική κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται, βλέποντας το μέγεθος μιας εισαγόμενη κρίσης, τις ασύμμετρες απειλές, αλλά και τις επιβουλές στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, για μια σοβαρή, στιβαρή και κυρίως αξιόπιστη διακυβέρνηση.
Σχολίασε ότι ο δύσκολος χειμώνας που διαγράφεται είναι για κάποιους η τελευταία ευκαιρία για να επενδύσουν στον λαϊκισμό και να πισωγυρίσουν τη χώρα, όμως για όλους τους άλλους, για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, είναι η ώρα της ευθύνης: η ώρα της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην ενεργειακή κρίση η οποία δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο, η ώρα της στήριξης με στοχευμένα μέτρα αυτών που έχουν ανάγκη.
Επεσήμανε ότι, πέρα από τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους πολίτες και τα νοικοκυριά, που η Κυβέρνηση αναπτύσσει με συνέπεια και συνέχεια, αναδεικνύεται η ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης μιας νέας ατζέντας αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στις οποίες η Κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα είτε πρόκειται για μικρά και περιστασιακά ζητήματα είτε πρόκειται για κορυφαίες θεσμικές παρεμβάσεις.
Ως προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, τόνισε ότι το πρώτο μέρος του επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2020/262 του Συμβουλίου της 19 Δεκεμβρίου 2019 για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περιλαμβάνει οριζόντιες ρυθμίσεις για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, δηλαδή ενεργειακά, αλκοολούχα και καπνικά.
Ανέφερε ότι με τη νέα Οδηγία ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο νέες προϋποθέσεις αναφορικά με θέματα όπως η παραγωγή, η διακίνηση, η αποθήκευση, η καταστροφή, η εξ αποστάσεως πωλήσεις ενεργειακών, αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων, αλλά και θέματα σχετικά με τη βεβαίωση, την επιστροφή, τη διαγραφή του φόρου, αλλά και απαλλαγές από τον φόρο.
Ο στόχος, όπως είπε, είναι να αυξηθεί ο δείκτης διασφάλισης των δημοσίων εσόδων και να ενισχυθούν οι διαδικασίες ελέγχου και διακίνησης των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, ενώ με το νέο διαλειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αλλά και το Ενωσιακό σύστημα παρακολούθησης των διακινήσεων των προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εξαγωγή αυτών των προϊόντων σύμφωνα με τον Ενωσιακό τελωνειακό κώδικα και τις διαδικασίες διακίνησης προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Κλείνοντας την αναφορά στο πρώτο μέρος του νόμου, αναφέρθηκε στη θέσπιση ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ενδοενωσιακής διακίνησης φορολογημένων προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης μέσω του κοινού Ενωσιακού πληροφοριακού συστήματος των τελωνείων.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ουσιαστική θεσμική και μεταρρυθμιστική παρέμβαση, όπως την χαρακτήρισε, που περιέχεται στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και διαμορφώνει τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις για την τελωνειακή αντιπροσώπευση, που εναρμονίζονται πλέον με τον Ενωσιακό τελωνειακό κώδικα.
Η χώρα, τόνισε, αποκτά ένα σύγχρονο νομοθέτημα σε σύγκριση με τον παρωχημένο πλέον ν.718/1998 περί εκτελωνιστών, καθώς:
Α) Θεσπίζονται νέες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων για την εγγραφή τους στο Μητρώο Επαγγελματιών Τελωνειακών Αντιπροσώπων, προκειμένου να λάβουν άδεια για να ασκήσουν το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου.
Β) Προβλέπεται η πιστοποίηση των τελωνειακών αντιπροσώπων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς και η κατάργηση των εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.
Γ) Διαμορφώνεται ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για όλα τα θέματα που συνδέονται με την αναστολή, ανάκληση και ακύρωση της άδειας επαγγελματία τελωνειακού αντιπροσώπου.
Δ) Προσδιορίζεται πλέον με σαφήνεια το είδος της ευθύνης του τελωνειακού αντιπροσώπου είτε πρόκειται για άμεση τελωνειακή αντιπροσώπευση, δηλαδή όταν ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα αυτού που αντιπροσωπεύει, είτε πρόκειται για έμμεση τελωνειακή αντιπροσώπευση, για τις περιπτώσεις που ο τελωνειακός αντιπρόσωπος ενεργεί στο δικό του όνομα, αλλά για λογαριασμό αυτού που αντιπροσωπεύει.

Ε) Προβλέπεται διαρκής κατάρτιση και επιμόρφωση όσων ασκούν το επάγγελμα του τελωνειακού αντιπροσώπου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, από μια σοβαρή, στιβαρή και συγκροτημένη κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εδώ και τρία χρόνια καταθέτει έμπρακτα δείγματα γραφής αυτού του υποδείγματος διακυβέρνησης. Διαχειρίζεται με επάρκεια, αποτελεσματικότητα και σταθερό χέρι πρωτοφανείς κρίσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παρά το μέγεθος και την ένταση αυτών των κρίσεων συνεχίζει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό.
Αυτή τη στιγμή εμείς προτάσσουμε την ανάγκη της σταθερότητας, της κοινωνικής προστασίας και συνοχής, την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη μέγιστη ανάγκη της εθνικής ενότητας. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα στους πολίτες.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα