Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:38

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες τις επιστρεπτέες προκαταβολές

410 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/07/2022, 11:40 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες τις επιστρεπτέες προκαταβολές στηρίζοντας επιχειρήσεις και επαγγελματίες από το εκρηκτικό πρόβλημα ρευστότητας

Ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου, κατέθεσαν ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, πενήντα εννέα (59) Βουλεύτριες και Βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι αυξήσεις σε ενεργειακό κόστος, πρώτες ύλες και καύσιμα, ο αποκλεισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δημιουργούν το εκρηκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ήδη επιβαρυμένες από τις πολλαπλές κρίσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία, η κυβέρνηση αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, την οποία είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας. Συνολικά βεβαιώθηκαν οφειλές σε πάνω από εξακόσιες χιλιάδες (600.000) επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Μάλιστα τις ίδιες μέρες, στα τέλη Ιουλίου, οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η έλλειψη ρευστότητας πολλών επιχειρήσεων είναι ήδη δραματική, καθώς δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν ακόμα και σε πάγιες λειτουργικές ανάγκες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετώπιζαν πρόβλημα ρευστότητας ήδη από το Β’ Εξάμηνο του 2021, ενώ το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή ιδιώτες.
Ενώ η αντιπολίτευση και μια σειρά επιμελητηρίων και εμπορικών φορέων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, προκειμένου να ορθοποδήσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τις συνεχείς κρίσεις, η κυβέρνηση δεν κατάφερε όλο το διάστημα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα περιλάμβανε μεταξύ άλλων την ουσιαστική ενίσχυση αυτών, αλλά και το «κούρεμα» του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία.
Με βάση τα παραπάνω οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πρώτον, αν προτίθεται η κυβέρνηση να μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα προκαταβολή, που έλαβαν πάνω από εξακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις και καλούνται να αποπληρώσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου. Δεύτερον, σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική εξόντωση επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τις συνεχείς κρίσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα