Πέμπτη, 18/04/2024 | 15:18

Κώστας Μπάρκας: Απούσα η κυβέρνηση από τη στήριξη των μισθωτών σχολικών κυλικείων

455 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/07/2022, 1:21 μμ | 0 σχόλια

Ερώτηση για την ανάγκη πολύπλευρης στήριξης των μισθωτών σχολικών κυλικείων, κατέθεσαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών είκοσι πέντε (25) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ο κλάδος των μισθωτών σχολικών κυλικείων, που στη συντριπτική του πλειονότητα απαρτίζεται από πολύ μικρές επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, λόγω και του ακολουθούμενου κυβερνητικού σχεδιασμού, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για τη στήριξη εν γένει της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στα δεδομένα, ότι αφενός η μίσθωση σχολικού κυλικείου είναι μια δραστηριότητα που δεν ασκείται όλες τις ημέρες του χρόνου και αφετέρου ότι υπάρχει πλαφόν, ορισμένο από την κυβέρνηση, στις τιμές των προϊόντων που πωλούν, καθώς και συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που επιτρέπεται να πωλούν, έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες των πανδημικών κυμάτων. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων βίωσαν και εξακολουθούν να βιώνουν την αβεβαιότητα της παύσης λειτουργίας ενός κυλικείου μιας σχολικής μονάδας λόγω κορωνοϊού, με το ενδεχόμενο κλεισίματος του κυλικείου μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν αυτό επέλθει. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα προϊόντα που έχουν παραγγελθεί πηγαίνουν για καταστροφή και άρα οικονομικές απώλειες, αφού το ξαφνικό κλείσιμο ή η υπολειτουργία μιας σχολικής μονάδας συνεπάγεται ότι τουλάχιστον τα προϊόντα με σύντομη ημερομηνία λήξης δεν θα πωληθούν. Επίσης, όταν σε ένα τμήμα σημειωθεί κρούσμα κορωνοϊού, πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και μαθητές που δεν έχουν προσβληθεί δεν προσέρχονται στο σχολείο τις επόμενες μέρες, με συνέπεια τον ξαφνικά μειωμένο κύκλο εργασιών, χωρίς να υπάρχει μια ελάχιστη προετοιμασία, ώστε να αντιδράσουν ανάλογα, οι μισθωτές σχολικών κυλικείων.
Ακόμη, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ότι στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, λόγω κορωνοϊού, εντάσσονται όσες επιχειρήσεις απασχολούν προσωπικό. Η επιλογή αυτή όμως αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών σχολικών κυλικείων διότι είναι αυτοαπασχολούμενοι.
Απορία προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι αν και τα σχολικά κυλικεία ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης, εντούτοις δεν εντάσσονται σε αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης, αποτελώντας τον μόνο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας της Εστίασης που δεν εντάσσεται σε Προγράμματα ΕΣΠΑ.
Οι πράξεις και οι παραλείψεις της κυβέρνησης έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση και οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί ο τρόπος υπολογισμού των μισθωμάτων, καθώς η πληρότητα, ειδικά την τελευταία διετία, ήταν μειωμένη. Δεύτερον, να μειωθεί αναδρομικά το σχετικό μίσθωμα, όπως συνέβη σε άλλους κλάδους. Τρίτον, να διευρυνθούν τα επιτρεπόμενα προς πώληση προϊόντα. Τέταρτον, να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά, διότι είναι μια οικονομική δραστηριότητα, που λαμβάνει χώρα τους μισούς σχεδόν μήνες του έτους. Πέμπτον, να ενταχθεί και ο συγκεκριμένος κλάδος σε κοινοτικά προγράμματα ενίσχυσης. Και τέλος, να ενταχθεί το σύνολο του κλάδου και όχι μόνο όσοι απασχολούν προσωπικό στα σχετικά προγράμματα οικονομικής στήριξης λόγω του κορωνοϊού.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα