Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:36

Θανάσης Καββαδάς: 74.400 ευρώ για τη Λιμνοδεξαμενή Βασιλικής

348 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/07/2022, 6:39 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «74.400 ευρώ για επικαιροποίηση μελετών και νέα μελέτη αρδευτικού δικτύου για τη Λιμνοδεξαμενή Βασιλικής –
Διερευνάται η αύξηση χωρητικότητας από 750.400 σε 1.000.000 κυβικά»

Δημοσιεύθηκε στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου: «Επικαιροποίηση μελέτης λιμνοδεξαμενής Βασιλικής νήσου Λευκάδας», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ (74.400 ευρώ με ΦΠΑ), η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η προθεσμία κατάθεσης προσφορών λήγει στις 18 Ιουλίου 2022.
Η υλοποίηση των λιμνοδεξαμενών στη Βασιλική και στην Εγκλουβή, καθώς και των αρδευτικών τους δικτύων, είχαν συζητηθεί σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με τους πρώην Υπουργούς, καθώς και με τον νυν Υπουργό, κ. Γιώργο Γεωργαντά, τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο, τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τον Γενικό Γραμματέα, κ.Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.
Στην επικαιροποίηση αποφασίστηκε να μελετηθεί η αύξηση της χωρητικότητας της λιμνοδεξαμενής από 750.400 κυβικά σε 1.000.000 κυβικά, η κατασκευή αρδευτικού δικτύου, καθώς και να επικαιροποιηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που λήγει στις 29/01/2023, όπως είχε ζητήσει ο Βουλευτής.


Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Από τις αρχές του 2020 ανακίνησα το θέμα της κατασκευής των δύο λιμνοδεξαμενών στη Βασιλική και την Εγκλουβή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πιέζοντας ιδιαίτερα για την υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων, χωρίς τα οποία τα έργα δεν θα είχαν καμία χρησιμότητα. Πρόκειται για δύο έργα που με τις επιπλέον παρεμβάσεις θα ξεπεράσουν σε συνολική αξία τα 14.000.000 ευρώ και που η υλοποίησή τους επιδιώκουμε να γίνει μέσω της ένταξής τους στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027.
Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μελέτη της Βασιλικής έγινε η αρχή. Με την επικαιροποίηση των υδρολογικών στοιχείων και των τεχνικών έργων περισυλλογής του νερού, η λιμνοδεξαμενή Βασιλικής επανασχεδιάζεται ώστε να είναι πιο μεγάλη, να αξιοποιεί καλύτερα το υδάτινο δυναμικό της περιοχής και να μπορεί να αρδεύει τα 2.700 στρέμματα καλλιεργειών στον Άγιο Πέτρο, τη Βασιλική, την Κοντάραινα και το Σύβρο.
Σε ό,τι αφορά τη Λιμνοδεξαμενή Εγκλουβής, έχει ανατεθεί η μελέτη κόστους – οφέλους, ενώ το επόμενο βήμα είναι να εκπονηθούν ηλεκτρομηχανική μελέτη, μελέτη αρδευτικού δικτύου και Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η οικονομία της Λευκάδας έχει ανάγκη από μία ισχυρή, αποδοτική και βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων με σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα και εγγειοβελτιωτικά έργα, είναι θεμέλιος λίθος για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών του νησιού μας. Συνεχίζουμε, σχεδιάζουμε, διεκδικούμε το μέλλον της Λευκάδας.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα