Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:36

Στις 15 Ιουλίου εγκανιάζει το νέο γεωτρύπανο – «Θα ενισχύσει τις έρευνες στη Γαλάζια Πατρίδα», λέει η Hurriyet

854 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/06/2022, 12:20 μμ | 0 σχόλια

Λιβελογράφημα της τουρκικής εφημερίδας που μεταδίδει ότι οι Τούρκοι κατασκηνώνουν μπροστά από το πλοίο για να το… θαυμάσουν – Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο θα βγει σε τρεις εβδομάδες στην ανατολική Μεσόγειο αλλά ακόμη δεν έχει γίνει επισήμως γνωστός ο προορισμός του

H Τουρκία  δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε μέσα στο καλοκαίρι μιας και τα τουρκικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν έρευνες του νέου τουρκικού γεωτρύπανου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στις 15 Ιουλίου θα κάνει το πρώτο του ταξίδι το νέο γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Αυτό είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται τώρα στο λιμάνι της Μερσίνης και είναι έτοιμο για απόπλου σε 25 μέρες. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και χωρητικότητα 200 μελών πληρώματος, ενώ είναι βαμμένο κόκκινο και λευκό και «κεντημένο» με την τουρκική σημαία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι θα δραστηριοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη δήλωση.

«Θα ενισχύσει τις έρευνες στη Γαλάζια Πατρίδα»

Η Hurriyet αναφέρει στο δημοσίευμά της για τις εργασίες στο λιμάνι της Μερσίνης για το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ότι «οι διερχόμενοι πολίτες κάνουν ένα διάλειμμα και βγάζουν μια αναμνηστική φωτογραφία παρακολουθώντας τη μαγευτική θέα που δημιουργεί το πλοίο. Ορισμένοι πολίτες κατασκηνώνουν επίσης στην παραλία και απολαμβάνουν τη θάλασσα και περνούν τη μέρα τους παρακολουθώντας τη ζωγραφική του πλοίου».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρεται ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα», γράφοντας πως «το γεωτρύπανο το οποίο ξεχωρίζει με μήκοςτου 238 μέτρων, πλάτος 42 μέτρων και το διπλό σύστημα ασφαλείας, αναμένεται να προσθέσει σημαντική ισχύ στις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη “Γαλάζια Πατρίδα” ως το πιο τεχνικά εξοπλισμένο και μεγαλύτερο του στόλου. Είναι γνωστό ότι το πλοίο, το οποίο έχει χωρητικότητα 200 μελών πληρώματος και ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους, έχει τη δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος έως 12.200 μέτρων».

«Δόξα τω Θεώ, άρχισαν οι παραγωγές μας που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής στην Hurriyet,

Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για την αγορά Eurofighter, αν δεν προχωρήσει το «deal» με τις ΗΠΑ για τα F-16

Την ίδια ώρα, σε εναλλακτικά σχέδια φαίνεται να προσανατολίζεται η Άγκυρα εάν δεν προχωρήσει το πρόγραμμα με τα μαχητικά f-16. Ειδικότερα, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ενδιαφερθεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, εάν το αίτημα αγοράς νέων F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων δεν προχωρήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστοχώρος MiddleEastEye επικαλούμενος τουρκικές πηγές.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγός Χασάν Κιουτσούκακγιουζ επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε συνάντηση για ακριβώς αυτό το θέμα με την ηγεσία της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας και πιο συγκεκριμένα με τον διοικητή Σερ Μάικ Γουίνγκστον.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά… Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια προσωρινή εναλλακτική επιλογή έως ότου πάρουμε στα χέρια μας τα εγχώριας παραγωγής πέμπτης γενιάς TF-X, εάν φυσικά δεν μπορέσουμε να πάρουμε τα F-16», παρουσιάζεται να δηλώνει τουρκική πηγή στο MiddleEastEye, ενώ «κατά σύμπτωση», πριν από μόλις δυο ημέρες, είχε δημοσιευτεί και στην φιλοκυβερνητική τουρκική DailySabah ένα άρθρο γνώμης για το ίδιο ακριβώς θέμα με τίτλο: «Αντί να περιμένει για τα F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αγοράσει Eurofighter Typhoon».

Σύμφωνα με το MiddleEastEye, το αμερικανικό Κογκρέσο δεν αποκλείεται τελικώς να δώσει το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16 αλλά μετά τις επόμενες τουρκικές εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023.

Πίσω στην Τουρκία ωστόσο, κάποιοι σπεύδουν πλέον να παρουσιάσουν ως εναλλακτική τα Typhoon (είτε επειδή πραγματικά το πιστεύουν, είτε για να ασκήσουν έτσι εμμέσως πίεση στην αμερικανική πλευρά υπέρ των F-16), ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές στο Τwitter, και κατά την επικείμενη επίσκεψη της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας στην Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα