Τρίτη, 16/04/2024 | 08:26

Στην τελική ευθεία για πρόωρες εκλογές; Οι παράγοντες που θα κρίνουν την απόφαση του πρωθυπουργού

437 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/06/2022, 6:27 πμ | 0 σχόλια

Μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση για το αν οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της άνοιξης του 2023 ή το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο είναι γεγονός ότι ήδη το πολιτικό προσωπικό της χώρας κινείται σε εντατικούς προεκλογικούς ρυθμούς.

Η ΝΔ μέχρι τα τέλη Ιουλίου έχει σχεδιάσει 21 περιοδείες κλιμακίων σε ολόκληρη τη χώρα. Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη, εντείνουν τις στοχευμένες επαφές τους με πολίτες και επαγγελματικές ομάδες ανά την επικράτεια.

 

Ενώ, και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του έχει εντάξει σειρά περιοδειών στη χώρα, προβάλλοντας τα έργα της κυβέρνησης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή δρομολογούνται, με όχημα κυρίως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και όχι μόνο.

Αναφορές δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, το τελευταίο διάστημα, συντηρούν, αν όχι ενισχύουν, τα σενάρια για κάλπες μέσα στον Σεπτέμβριο ή στις αρχές Οκτωβρίου. Όπως οι αναφορές ότι ένα παρατεταμένο κλίμα τοξικότητας και πόλωσης από την αντιπολίτευση θα κάνει κακό στη χώρα, ή ό,τι η πολιτική σταθερότητα θα βοηθήσει τον στόχο της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

 

Το παράδειγμα της Γαλλίας και το μήνυμα για ψήφο αυτοδυναμίας
“Οι κρίσεις, οι προκλήσεις, τα διακυβεύματα που υπάρχουν απαιτούν σταθερότητα σε όλες τις χώρες. Σταθερότητα όχι μόνο για τη διαχείριση, αλλά και για την υπέρβαση της κρίσης. Ελπίζουμε αυτή η σταθερότητα να προκύψει μέσα από τη δημιουργία μιας σταθερής και ισχυρής Κυβέρνησης στη Γαλλία” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την αποτυχία Μακρόν να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δήλωση που έρχεται σε συνέχεια του καλέσματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στους πολίτες για ψήφο αυτοδυναμίας στη ΝΔ.

Δημοσκοπική ανάσα από τα νέα μέτρα για καύσιμα και ρεύμα;
«Η κυβέρνηση απαντά με μέτρα που παράγουν αποτελέσματα, γνωρίζοντας ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, εν όψει και των σημερινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο για την επέκταση του fuel pass, ώστε να πέσει η τιμή κοντά στα 2 ευρώ και να καλύψει περίπου 4 εκατ. πολίτες με επιδότηση από 60 έως και 75 ευρώ, όπως αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης, και το εισοδηματικό κριτήριο να “κλειδώνει” στις 45.000 ευρώ καθαρά.

Μέτρα που εκτιμάται ότι θα δώσουν δημοσκοπική ανάσα στην κυβέρνηση, μαζί με τις άλλες παρεμβάσεις που δρομολογούνται μέσα στον Ιούλιο (αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος κ.α.).

Πυρκαγιές και Ερντογάν καταλύτες στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Βασικό ρόλο στην απόφαση του Πρωθυπουργού θα παίξουν καταρχήν οι πυρκαγιές, καθώς τυχόν επανάληψη των περσινών σκηνών, όπου η κρατική μηχανή έλαβε “κόκκινη κάρτα”, θα βάλει φρένο σε σκέψεις για πρόωρες κάλπες.

Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας θα είναι και οι Τουρκική προκλητικότητα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν φωνές που εκτιμούν ότι ίσως το timing να μην είναι κατάλληλο.

Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερη κάλπης, συν ο χρόνος για την σχηματισμό κυβέρνησης (εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία για κάποιο κόμμα), ίσως αποτελέσει ένα… «παράθυρο» για τον Ερντογάν προκειμένου να κάνει πιο… αισθητές τις αναθεωρητικές του επιδιώξεις. Αυτό θα σήμαινε μια κρίση που θα πρέπει να χειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, εξέλιξη που θα προκαλούσε ανησυχία.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα