Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:40

Πρέβεζα-Ανυπότακτη Κίνηση: Η οικονομική και κοινωνική κρίση οξύνεται και ο λαός φτωχαίνει

360 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/06/2022, 8:36 πμ | 0 σχόλια

Η οικονομική και κοινωνική κρίση οξύνεται και ο λαός φτωχαίνει. Το κράτος θωρακίζεται απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό»

Η κυβέρνηση, με το άρθρο 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερήσιας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».
Ο αυταρχικός, αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης της ΝΔ ξεκίνησε από την αρχή της θητείας της στο όνομα των «μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού». Εκδηλώθηκε πιο καθαρά στην περίοδο της πανδημίας, όπου αντί για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ, προσπάθησε να επιβάλλει το δόγμα της «ατομικής ευθύνης», με πρόστιμα και αστυνομική καταστολή.
Η έξαρση της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, ζωτικής σημασίας για τη λαϊκή διαβίωση, η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, η συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε παιδεία, υγεία και εργασία, η επίθεση στο περιβάλλον για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και η πολεμική απειλή με την άμεση εμπλοκή της χώρας, οξύνουν τα προβλήματα και εντείνουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Η κυβερνητική πολιτική, υπαίτια για όλα αυτά, για να επιβληθεί χρειάζεται αυταρχικά κατασταλτικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα λαϊκά στρώματα πρέπει όχι μόνο να μην αφήνονται να αγωνίζονται για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αλλά να μην έχουν καν λόγο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντεργατικός και αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη, οι νόμοι για απαγόρευση των διαδηλώσεων και την αστυνόμευση των ΑΕΙ, η προσπάθεια κατάργησης των φοιτητικών συλλόγων αποτελούν βαθιές αντιδημοκρατικές, αντιδραστικές τομές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε από την αρχή στο στόχαστρο της και το πλαίσιο λειτουργίας δήμων και περιφερειών. Ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν ο πρώτος που ψήφισε. Στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας και της «κυβερνησιμότητας» δήμων και περιφερειών, μετέφερε τον απόλυτο έλεγχο της λειτουργίας τους στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη αντίστοιχα. Μια σειρά από κρίσιμες εξουσίες και αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν σε επιτροπές, στις οποίες η παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι περιστέλλεται ακόμη περισσότερο και αυτή τη δημοκρατική επίφαση στη λειτουργία των δημοτικών αι περιφερειακών συμβουλίων, με την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του ρόλου τους, καθώς και την αύξηση του συγκεντρωτισμού και των υπερεξουσιών.
Η ψήφιση του ν. Βορίδη άλλαξε το εκλογικό σύστημα σε δήμους και περιφέρειες, με την επαναφορά της 5ετούς θητείας και το όριο του 3% για την εκλογή των παρατάξεων στα συμβούλια, καταργώντας τα όποια ψήγματα απλής αναλογικής υπήρχαν σε αυτά και επεκτείνοντας το καλπονοθετικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών σε δήμους και περιφέρειες. Ο στόχος είναι μια ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική λειτουργία, το βάθεμα της διασύνδεσης της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης στο όνομα των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ο αποκλεισμός των ενοχλητικών φωνών από τα συμβούλια και η πλήρης μετατροπή τους σε βραχίονα προώθησης αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών.
Με τη νέα διάταξη για την αφαίρεση του δικαιώματος από τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, επιδιώκεται να σιωπήσουν οι ενοχλητικές φωνές μέσα στα συμβούλια για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και κινητοποιούν κατοίκους και εργαζόμενους τα οποία τοπικές αρχές δεν θέλουν να εκφραστούν. Η νέα διάταξη, εκτός από μακροπρόθεσμους στόχους, έχει και άμεσους προεκλογικούς: οι εκλεκτοί των συμφερόντων χρειάζεται να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση επανεκλογής για τη συνέχιση της ίδιας και βαθύτερης αντιλαϊκής πολιτικής.
Ως Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας δεν πρόκειται να πειθαρχήσουμε στην επιβολή σιωπητήριου που επιδιώκουν να εφαρμόσουν η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της δήμαρχοι. Αντιθέτως θα μεταφέρουμε τη φωνή των κινημάτων της πόλης και στα δημοτικά συμβούλια. Θα διασαλεύουμε την τάξη της υποταγής και της συναίνεση ούτως ώστε να αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής αυτών των πολιτικών και στο επίπεδο του τοπικού κράτους.
Καλούμε τις συλλογικότητες και τους φορείς της πόλης να υψώσουν φωνή αντίστασης απέναντι και σε αυτό το μέτρο πολιτικού ολοκληρωτισμού, να καταγγείλουν την διάταξη-τσεκούρι και να απαιτήσουν να συζητιούνται τα θέματα που θέτει ο λαός της πόλης και με διευρυμένα δικαιώματα παρέμβασης.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πρέβεζας να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στο άρθρο
42.

η δημοτική κίνηση
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και τη πόλη της Πρέβεζας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα