Πέμπτη, 28/03/2024 | 13:17

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

515 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/06/2022, 1:27 μμ | 0 σχόλια

Στην κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση – με σαφείς και αυστηρούς όρους – επί της Μ.Π.Ε. του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ), ισχύος 1,70 MW, επί του υδατορέματος Αμάραντος που διέρχεται από τον οικισμό Αγίας Βαρβάρας, Δ.Ε. Κόνιτσας του Δήμου Κόνιτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου», προχώρησε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης στην τοποθέτησή του, κατά την παρουσίαση του θέματος, υπογράμμισε πως πλέον των όρων που έθεσε η υπηρεσία για την φάση λειτουργίας και κατασκευής του έργου τίθεται και σαφής επιπλέον όρος της Επιτροπής πως η υδροληψία και το σύνολο των έργων του μικρού υδροηλεκτρικού δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση την υφιστάμενη και κάθε μελλοντική υδροδότηση, αλλά και κάθε άλλη χρήση νερού του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας, καθώς και της περιοχής των Ιωαννίνων αν υφίσταται σχετική δυνατότητα μετά την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κόνιτσας και εφόσον μελλοντικά επικαιροποιηθεί και τροποποιηθεί παλαιότερη μελέτη που υπήρχε για το θέμα αυτό και δεν εγκρίθηκε. Επίσης τέθηκε και επιπλέον όρος κατά τον οποίο ο επενδυτής του έργου θα πρέπει να εφαρμόσει τις διατάξεις που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των τοπικών Κοινοτήτων Αμαράντου και Αγίας Βαρβάρας

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

«Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 35.000 πτηνών, με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Λειβάδι- Βάλτος-Μουσιάς» της Τ.Κ. Χαλκιάδων, Δ.Ε. Φιλοθέης του Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνη απόφαση)
«Λειτουργία υφιστάμενης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 60.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ», της Τ.Κ. Ρωμιάς, Δ.Ε. Φιλιππιάδας Δ. Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνη απόφαση)
«Σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας με οδοποιία και κωδική ονομασία «1290998 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΟΖΑΝΗ RD», επί εδάφους στο ύψωμα «Άγιος Χαράλαμπος», πλησίον οικισμού Μεσοβούνι, Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου, της Π.Ε. Ιωαννίνων , Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνη απόφαση)
«Υφιστάμενη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, εγκατεστημένη στη θέση «ΜΕΤΟΧΙ» της Τ.Κ. Ρωμιάς, Δ.Ε Φιλιππιάδας, του Δ. Ζηρού/ Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου» (ομόφωνη απόφαση)
«Ενεργειακή αναβάθμιση & εκσυγχρονισμός αντλιοστασίου άρδευσης Παντάνασσας, Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου»(ομόφωνη απόφαση)
Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για την χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του Νέου Γενικού Καταστήματος Κράτησης Ηπείρου (ομόφωνη απόφαση)

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς και εγχώριες τουριστικές εκθέσεις και δράσεις ειδικού σκοπού για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Τέλος, γνωμοδότησε αρνητικά για το περιεχόμενο της Μ.Π.Ε. για το έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μεγίστης ισχύος παραγωγής 15,0 ΜW στη θέση «ΠΕΣΤΑ» Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου του Δήμου Δωδώνης της Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα