Παρασκευή, 19/04/2024 | 00:24

Παρουσίαση από το ίδρυμα Ακτία Νικόπολις: “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη”

517 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/06/2022, 11:43 πμ | 0 σχόλια

Το βιβλίο του Κ. Σταματόπουλου “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη” παρουσίασε το ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών που ασχολούνται με τα κρίσιμα χρόνια της μετά επαναστατικής περιόδου της ιστορίας της Ελλάδος αποτελεί το βιβλίο του Κώστα Μ. Σταματόπουλου “Οι επιστολές του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη.(Πρέβεζα, Ιανουάριος – Μάρτιος 1879)”και παράλληλα αναδεικνύει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της καθημερινότητας των Πρεβεζάνων.

 

 

 

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022  το απόγευμα από το ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις και όπως εισαγωγικά σημείωσε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Καράμπελας αφορά την ανέκδοτη και άγνωστη έως σήμερα αλληλογραφία του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη προς τον Ανδρέα Καλίνσκη, γραμματέα και εξ απορρήτων του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Ο συγγραφέας επιχειρεί να την εντάξει στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, στις αρχές του 1879, μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ελλάδος –μέλος της οποίας ήταν ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης– και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφορούσαν στον προσδιορισμό της οροθετικής γραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Για το ιστορικό περιβάλλον μετά το Συνέδριο του Βερολίνου μίλησε Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Ιάκωβος Μιχαηλίδης ενώ ο κ. Θανάσης Χρήστου Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε στην επιστημονική μεθοδικότητα του συγγραφέα και σημείωσε ότι μας μεταφέρει και στην καθημερινότητα των σκέψεων των Πρεβεζάνων εκείνης της περιόδου. Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σταματόπουλος παρενέβη διαδικτυακά, ενώ ο κ. Καράμπελας παρουσίασε δύο φωτογραφίες τραβηγμένες τον Μάρτιο του 1879 από τη βασιλική θαλαμηγό “Αμφιτρίτη”, φωτογραφίες που μας μεταφέρουν στην εικόνα της πόλης της Πρέβεζας εκείνη την εποχή.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα