Παρασκευή, 29/03/2024 | 01:10

Ναι στην αδελφοποίηση της Πρέβεζας με τη Σωζόπολη Βουλγαρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο

1081 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/06/2022, 12:45 μμ | 0 σχόλια
Την αδελφοποίηση της Πρέβεζας με τον Δήμο Σωζόπολης Βουλγαρίας ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Η Σωζόπολη με τς αρχαίες ονομασίες Απολλωνία Ποντική ή Απολλωνία Μάγκνα ή ‘Ανθεια είναι μια μικρή παραλιακή πόλη στη βουλγαρική ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια θέρετρα της χώρας με τουρισμό από όλα τον κόσμο και γνωστές εκδηλώσεις πολιτισμού.
Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες Αποίκους από τη Μίλητο (περίπου το 611-547 π.Χ) και εδραιώθηκε ως εμπορικό και ναυτικό κέντρο.
Η Σωζόπολη ξεσηκώθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στις 17 Απριλίου με επικεφαλής το μητροπολίτη Παΐσιο και τον οπλαρχηγό Δημήτριο Βάρη και εξέχουσες προσωπικότητες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν από τις οθωμανικές αρχές, λόγω της συμμετοχής στην προετοιμασία του αγώνα Κατά την διάρκεια του Ρωσο-Τουρκικού πόλεμου (1877-8) οι περισσότεροι κάτοικοι φεύγουν στην Ρωσία για να αποφύγουν του Τούρκους, η πόλη ερημώνει και λίγες δεκαετίες εποικείται από Τούρκους, Βούλγαρους και Έλληνες.
Το 1906 και αργότερα το 1925 πολλοί Έλληνες εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, αντικαθιστάμενοι με Βούλγαρους από την Ανατολική Θράκη. Συγκεκριμένα πολλοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην Χαλκιδική και δημιούργησαν τη Νέα Σωζόπολη

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα