Σάββατο, 03/12/2022 | 08:47

Με αυτά τα όπλα θέλουν οι Τούρκοι να καταλάβουν ελληνικό νησί;

280 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2022, 7:46 πμ | 0 σχόλια

Ο στρατηγός Κωσταράκος τους το ξεκαθάρισε ότι θα τους φάνε τα ψάρια αν επιχειρήσουν να καταλάβουν κάποιο ελληνική νησί. Και τα όπλα που έδειξαν οι Τούρκοι στην πολυδιαφημισμένη άσκηση EFES 2022 δείχνει ότι οι γείτονες μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει.

Ζούμε ένα “θερμό” καλοκαίρι, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα πιο καυτό αν ο Ερντογάν και οι ακόλουθοί του συνεχίσουν την τακτική του αναθεωρητισμού και να απειλούν ευθέως και με πρωτοφανή στα χρονικά τρόπο την Ελλάδα και την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της.

Πρόσφατα, οι Τούρκοι έκαναν μία πολυδιαφημισμένη άσκηση, την EFES 2020. Επρόκειτο για μία κατά κύριο λόγο αποβατική άσκηση, στην οποία οι γείτονες προσπάθησαν να δείξουν στον κόσμο -και βεβαίως στους Έλληνες- τις τρομερές δυνατότητες της πολεμικής τους μηχανής.

Μόνο που τα όπλα που παρουσίασαν όχι μόνο θύμισαν περασμένα μεγαλεία αλλά ήταν και εντελώς ακατάλληλα για το ενδεχόμενο απόβασης σε ένα ελληνικό νησί.

Για παράδειγμα τα τουρκικά άρματα Μ-48 είναι μία εντελώς λάθος επιλογή για μία απόβαση, καθώς δεν είναι επιχειρησιακά τη νύχτα, άρα υπολογίζουν ότι η απόβαση θα γίνει ημέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπεροχή του αμυνόμενου πάνω σε ένα ελληνικό νησί. Ιδίως όταν απέναντι από το τουρκικό τεθωρακισμένο βρίσκονται σύγχρονα αντιαρματικά όπλα και τα πιο εξελιγμένα ελληνικά άρματα.

Στην ίδια άσκηση οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν και ένα αποβατικό της κλάσης Bayraktar. Πρόκειται για ένα σύγχρονο πλοίο με ικανοποιητικές μεταφορικές ικανότητες, όμως έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Χρειάζεται μεγάλο βάθος για να επιχειρήσει.

Αυτό του στερεί το όποιο πλεονέκτημα έχει, καθώς οι ακτές των ελληνικών νησιών είναι είτε ρηχές είτε με βράχια. Οπότε το συγκεκριμένο σκάφος δεν μπορεί να επιχειρήσει, εκτός αν οι Τούρκοι εννοούν ότι θα κάνουν απόβαση κανονικά από το λιμάνι, σαν πλοίο της γραμμής.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν οι Τούρκοι έχουν κάποια κρυφά όπλα τα οποία δεν έδειξαν στην EFES 2022 (γιατί άραγε;), η εισβολή και κατάληψη ενός νησιού δεν είναι τόσο απλή όσο φαντασιώνεται ο Ομέρ Τσελίκ.

Και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την μνημειώδη ανάρτηση του στρατηγού Κωσταράκου, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά προς όσους συμμερίζονται τις απόψεις του Τσελίκ, ο οποίος δήλωσε η κατάληψη ενός ελληνικού νησιού θα είναι ένας περίπατος, να είναι πιο προσεκτικοί. Γιατί αλλιώς “θα τους φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό”. Ιδίως αν έρθουν με αυτά τα όπλα.

ΠΗΓΗ-φώτος: newsauto.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα