Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:02

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή ο αποκλεισμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων αγροτισσών μητέρων

466 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 23/06/2022, 9:44 πμ | 0 σχόλια

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή ο αποκλεισμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων αγροτισσών μητέρων από το ειδικό βοήθημα του ΟΠΕΚΑ λόγω ψηφιακής γραφειοκρατίας Μητσοτάκη – Πιερρακάκη

Στη Βουλή έρχεται το θέμα του αποκλεισμού των τρίτεκνων και πολύτεκνων αγροτισσών μητέρων, από το ειδικό βοήθημα του ΟΠΕΚΑ, λόγω μη επικαιροποίησης του Συστήματος του e- ΕΦΚΑ, μετά από σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σαράντα τέσσερις (44) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία της Τομεάρχισσας Κοινωνικής Πρόνοιας, Θεανώς Φωτίου.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, από τις 23/5/2022 έως τις 15/06/2022 ήταν ανοικτή για αιτήσεις η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για το χρηματικό βοήθημα του 2022 σε τέσσερις χιλιάδες (4.000) τρίτεκνες και χίλιες (1.000) πολύτεκνες μητέρες ασφαλισμένες στον κλάδο αγροτικής ασφάλισης του e-EΦKA.
Το βοήθημα αυτό, που παλαιότερα απευθυνόταν μόνο σε πολύτεκνες αγρότισσες, επεκτάθηκε και στις τρίτεκνες επί ΣΥΡΙΖΑ, με αντίστοιχη αύξηση της δαπάνης.
Φέτος τέθηκε ως προϋπόθεση να είναι οι μητέρες ασφαλιστικά ενήμερες στις 31/12/2021. Όμως, το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ έχει ενημερωθεί για τις πληρωμές μόνον μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021. Έτσι, όσες αγρότισσες είχαν τακτοποιήσει τις οφειλές τους τον Δεκέμβριο του 2021, αποκλείονταν από την πρόσβαση στην πλατφόρμα και δεν μπορούσαν να υποβάλουν καν αίτηση, ενώ εγγράφως διέθεταν την ασφαλιστική τους ενημερότητα για να την καταθέσουν στα ΚΕΠ, όπου υποβάλλονταν οι αιτήσεις.
Η προθεσμία έληξε αφήνοντας εκτός πολλές μητέρες, παρόλο που το πρόβλημα είχε επισημανθεί στον e-ΕΦΚΑ από τα ΚΕΠ, ιδίως μεγάλων αγροτικών περιοχών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον κ. Χατζηδάκη, που εποπτεύει και τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, πρώτον, αν θα δώσει νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα της πολύτεκνης και τρίτεκνης αγρότισσας μητέρας ώστε και όσες δικαιούχοι απορρίφθηκαν αδίκως να υποβάλουν αίτηση και δεύτερον, αν θα φροντίσει να ενημερωθεί άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για τις πληρωμές που έγιναν στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2021 ώστε να εμφανίζει ως ασφαλιστικά ενήμερες όσες μητέρες είχαν τακτοποιήσει τότε τις οφειλές τους.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα