Θανάσης Καββαδάς: «Μεγάλη ημέρα για τον πολιτισμό στη Λευκάδα: παραχωρείται με αλλαγή χρήσης μέσω διάταξης του Υπουργείου Οικονομικών οικόπεδο 3.812,96 τ.μ. για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου»
Συζητήθηκε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών για την οριστική παραχώρηση με αλλαγή χρήσης στο Υπουργείο Πολιτισμού του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας. Η παραχώρηση γίνεται άνευ ανταλλάγματος κατά κυριότητα, αφορά το Ο.Τ. 479, το οποίο αποτελεί τμήμα του δημόσιου ακινήτου ΒΚ 75, συνολικού εμβαδού 3.812,96 τ.μ., ενώ μετά την ψήφισή της η παραχώρηση θα αποκτήσει ισχύ νόμου με τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ.
Ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας πραγματοποίησε ομιλία για το θέμα στη Βουλή, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε έπειτα από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στη Λευκάδα τον Αύγουστο του 2020, κατά την οποία η Υπουργός υποσχέθηκε στον λευκαδίτικο λαό ότι, εφόσον βρισκόταν το οικόπεδο, το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάμβανε τη μελέτη και την κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σχολίασε ότι η υπόσχεσή της έδωσε φτερά στις ελπίδες και στις προσπάθειες για να βρεθεί και να παραχωρηθεί κατάλληλο οικόπεδο, αναφέροντας ότι μετά τον εντοπισμό του οικοπέδου, ξεκίνησε η διερεύνηση, μαζί με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών του βέλτιστου τρόπου για την ταχύτερη ολοκλήρωση της παραχώρησης και την αλλαγής χρήσης.
Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε, όπως τόνισε, με την αμέριστη και πολύτιμη βοήθεια τόσο της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Μενδώνη, όσο και του Υπουργού Οικονομικών, κυρίου Χρήστου Σταϊκούρα, τους οποίους και ευχαρίστησε για την ισχυρή πολιτική βούληση που επέδειξαν.
Τόνισε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον πολιτισμό της Λευκάδας και εξέφρασε την ελπίδα το άρθρο 88 του νόμου, όπου αναφέρεται η παραχώρηση, θα συγκεντρώσει τη συναίνεση όλων των παρατάξεων της Βουλής, καθώς θέτει τα θεμέλια για ένα νέο και σύγχρονο αρχαιολογικό Μουσείο που θα στεγάσει το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Λευκάδας.
Επεσήμανε ότι τον δρόμο άνοιξε η προηγούμενη τροπολογία, που πλέον αποτελεί το άρθρο 221 του νόμου 4920/2022, η οποία, όπως τόνισε, κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από σχετική επιστολή του, και επέτρεψε την παραχώρηση ακινήτων από υπουργείο σε υπουργείο.
Απευθυνόμενος στον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών είχε αναφέρει ότι με τη δημιουργία του Μουσείου θα πάρουν αξία τα γύρω οικόπεδα, και ότι μάλλον πάει να γίνει στην παραλία μαρίνα για κότερα, ο κ. Καββαδάς τόνισε ότι, αφενός τα οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή έχουν ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη αξία και, αφετέρου, υπάρχει μαρίνα χωρητικότητας άνω των 700 θέσεων ελλιμενισμού εδώ και 20 χρόνια.
Εξέφρασε την ελπίδα το ΚΚΕ να αλλάξει το «παρών» που ψήφισε στην επιτροπή και να στηρίξει το άρθρο 88, τονίζοντας ως πολύ θετικό το γεγονός ότι ακριβώς σε μια τέτοια περιοχή, με πολύ μεγάλη εμπορική αξία, αντί να ανεγερθούν ξενοδοχεία ή πολυκατοικίες, η Λευκάδα επιλέγει να φτιάξει αρχαιολογικό μουσείο.
Κλείνοντας το κομμάτι της ομιλίας του σχετικά με την παραχώρηση, ο Βουλευτής τόνισε ότι η Λευκάδα θέλει να επενδύσει στον πολιτισμό.
Επεσήμανε ότι το οικόπεδο που με την ψήφο της Βουλής επιδιώκεται να αλλάξει χέρια και χρήση, βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της πόλης και αποτελεί ιδανικό σημείο για ένα μουσείο κόσμημα. Ένα νέο, σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο, όπως είπε, θα στεγάσει εκθέματα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πολλά από τα οποία σήμερα δυστυχώς βρίσκονται τσουβαλιασμένα σε υπόγεια, και θα τα καταστήσει προσιτά στο ευρύ κοινό, μέσα σε ένα χώρο που θα τα αναδείξει κατάλληλα.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι μετά την παραχώρηση μπορεί να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών και η κατασκευή του, γεγονός που, όπως ανέφερε, γεμίζει όλους τους Λευκαδίτες με ικανοποίηση και ελπίδα για την υποστήριξη του Κοινοβουλίου.
Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στο λοιπό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σχολίασε ότι, παρακολουθώντας τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάνε για το τραπεζικό σύστημα, αναρωτιέται κανείς αν πιστεύουν πράγματι όσα λένε ή αν πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν υποστεί συλλογική αμνησία για όλα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015, για το πού οδήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το τραπεζικό σύστημα και πόσο κόστισαν όλες αυτές οι αστοχίες και οι αυτοσχεδιασμοί στο δημόσιο.
Τόνισε ότι πρόκειται για κόστος δισεκατομμυρίων, αφού:
Α) Η αξία των μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο στις τράπεζες στο τέλος του 2014 ήταν 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 η αξία αυτών των μετοχών είχε υποχωρήσει στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή απώλειες 10 δις ευρώ.
Β) Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέδωσε καταθέσεις μειωμένες κατά 23,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με αυτές που παρέλαβε και
Γ) Τα κόκκινα δάνεια από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2016, αυξήθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όλα αυτά, ανέφερε, οδήγησαν σε μια νέα και αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με απώλειες για το δημόσιο, μέσα από την απομείωση της αξίας των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και για τους μικρομετόχους ιδιώτες.
Σήμερα, ανέφερε, οι καταθέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 ξεπερνώντας τα 178 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που, όπως είπε, έχει ιδιαίτερη αξία έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια πανδημίας, διότι δείχνει ότι τα μέτρα τις κυβέρνησης απέδωσαν, καθώς οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και για άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τα νομικά – συνολικά, κατέληξε, 40 δισεκατομμύρια περισσότερα έχουν αποταμιεύσει οι πολίτες, τα νοικοκυριά οι επιχειρήσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε τα κόκκινα δάνεια από το ΣΥΡΙΖΑ στα 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σήμερα έχουν μειωθεί στα 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κατέληξε τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει ξεχάσει τα capital controls, τις απώλειες δισεκατομμυρίων, τα προβλήματα που προκάλεσε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο διαμορφώνονται προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού εκσυγχρονίζει και βελτιώνει τη λειτουργία του, κατά κύριο λόγο παρατείνοντας τη διάρκεια λειτουργίας του κατά 3 χρόνια, μέχρι το τέλος του 2025, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη διάθεση των μετοχών που κατέχει σήμερα στις Τράπεζες, με όρους δημοσίου συμφέροντος.
Τόνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο περιέχει φορολογικά κίνητρα και άλλες θετικές διατάξεις, όπως η θέσπιση καταβολής ειδικού κινήτρου παραγωγικότητας στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας όπως γίνεται σε κάθε σχεδόν ανταγωνιστική επιχείρηση, περνάει μέσα από την ανταμοιβή των εργαζομένων για την επίτευξη στόχων.
Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:
«Η θετική ψήφος μας στο νομοσχέδιο αυτό είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη είναι και η στήριξη της πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών στην κυβέρνηση, που σε αυτή τη συγκυρία διαχειρίζεται κρίσιμες πτυχές των εθνικών μας θεμάτων αλλά και μια παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή αναταραχή και κρίση.
Οι πολίτες έχουν ωριμότητα, μέτρο σύγκρισης αλλά και αυστηρή κρίση και είμαστε βέβαιοι ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη μέτρο με το οποίο θα κρίνουν θετικά την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.»