Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:50

Ρεύμα: Αυτά θα είναι τα νέα μέτρα για την τιμή – Πόσο θα διαρκέσουν

540 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/05/2022, 7:10 πμ | 0 σχόλια

Δραστική θα είναι η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού με την οποία θα μειώνει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, σημαντικά το ύψος των λογαριασμών στο ρεύμα.

Από αυτά που μέχρι το βράδυ υποστήριζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το πακέτο για το ρεύμα θα είναι στοχευμένο και κυρίως αποτελεσματικό. Όπως αναφέρεται, στόχος ένας και μοναδικός: να επιστρέψουν τα τιμολόγια στα περυσινά επίπεδα τέτοιο καιρό.

 

Παράλληλα υπήρξαν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ίσως και να υπάρξει ζήτημα αναδρομικότητας, αλλά αυτό να είναι ιδιαίτερα στοχευμένο, διότι εγείρονται και πολλά τεχνικά ζητήματα.

Με το νέο πακέτο η κυβέρνηση δεν θα μείνει στην λογική των γενναίων επιδοτήσεων στον τελικό καταναλωτή, σε μηνιαία βάση, ανάλογα με το ύψος που θα διαμορφώνεται η χονδρική τιμή του ρεύματος.

 

Το μέτρο θα είναι οριζόντιο και θα αφορά τους πάντες και όχι μόνο την κύρια κατοικία, ενώ όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα είναι γενναιόδωρο.

Τα τωρινά δεδομένα
Το πακέτο των παρεμβάσεων που ενδεχομένως θα είναι πολυεπίπεδο, θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα είναι έχει διάρκεια, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, έως και το τέλος τους έτους.

Θα αφορά περίπου 7,5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος, όλοι δηλαδή οι οικιακοί καταναλωτές, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις και επιδίωξη θα είναι η μείωση της λιανικής τιμής της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 με 0,16 ευρώ.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή έχει εκτιναχθεί, χωρίς να υπολογίζεται η επιδότηση στα 35 λεπτά περίπου η κιλοβατώρα.

Με βάση τα στοιχεία της μηνιαίας επιχορήγησης η τιμή της κιλοβατώρας υποχώρησε τον περασμένο μήνα στα 0,21 με 0,27 ευρώ/κιλοβατώρα και για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες μηνιαίως καθηλώθηκε στα επίπεδα των 0,15 ευρώ/κιλοβατώρα.

Το ζητούμενο βέβαια είναι να δούμε και πόσο θα είναι το κόστος αυτής της παρέμβασης. Οι πληροφορίες διίστανται. Κάποιοι κάνουν λόγο για επιπλέον κόστος για το υπόλοιπο του έτους, που θα ανέλθει περίπου στα 5 δις. ευρώ.

Ένα ποσό περίπου 2 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, 1,5 με 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον ΕΛΑΠΕ και το υπόλοιπο 500 εκατ. έως 1 δις περίπου θα διαθέσουν οι πάροχοι ρεύματος για εκπτώσεις στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο
Ο πρώτος θα αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας στους προμηθευτές.

Η τιμή του πλαφόν για την εκκαθάριση των πράξεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Έτσι εκτιμάται ότι θα πιεσθούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές του ρεύματος.

Ο δεύτερος άξονας θα είναι η συνέχιση των επιδοτήσεων στα νοικοκυριά, μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, έτσι ώστε παραμείνουν οι τιμές στα σημερινά επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα.

Τέλος υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει και ανώτατο πλαφόν στην επιδότηση των νοικοκυριών, όπου θα κρατιέται η τιμή στα 15 λεπτά, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι, σαφώς πάνω από τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Πιθανότερο επίπεδο είναι οι 500 έως και 600 κιλοβατώρες.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα