Τρίτη, 16/04/2024 | 20:49

Θανάσης Καββαδάς: Δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους με το θεσμό του προσωπικού ιατρού

445 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/05/2022, 8:01 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους
με το θεσμό του προσωπικού ιατρού –
Οι μεταρρυθμίσεις στη Υγεία μονόδρομος για τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό ιατρό, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ.
Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις, η οποία, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε και από την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του νομοσχεδίου, κατά την οποία δεν είπε τίποτα για την υγεία.
Επεσήμανε ότι, επειδή η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχει σχέδιο, κάθε φορά προσπαθεί να μηδενίσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως απαξίωσε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και τα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στις αυξήσεις στο ρεύμα, έτσι απαξιώνει και την εφαρμογή μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής ατζέντας στον τομέα της υγείας.
Τόνισε ότι το φαινόμενο της ταλαιπωρίας των πολιτών στα νοσοκομεία που κατακλύζονται από ασθενείς οι οποίοι συχνά χρειάζονται μόνο μια ιατρική συμβουλή αντιμετωπίζεται με το θεσμό του προσωπικού γιατρού, δωρεάν για όλους, ο οποίος θα είναι πλέον σύμβουλος και αρωγός του πολίτη για ιατρικά θέματα, αφού περιθάλποντας, συνταγογραφώντας και παραπέμποντας για εξετάσεις σε εξειδικευμένους γιατρούς, ή σε νοσηλεία, εφόσον χρειάζεται.
Επεσήμανε ότι:
Α) Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ιδιωτικό του ιατρείο, στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή κατ΄οίκον και
Β) Ο πολίτης μπορεί να επιλέξει τον προσωπικό γιατρό είτε από τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των Τοπικών Μονάδων Υγείας ή άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είτε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ή μπορεί να επιλέξει ιδιώτη γιατρό, και μάλιστα όχι μόνο από τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας, αλλά και από άλλες – κάτι που βοηθά πολύ την επιλογή προσωπικού ιατρού για παιδιά ή για ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
Ο Βουλευτής σχολίασε ότι η δυνατότητα επιλογής ιδιώτη ιατρού δίνεται αφενός ώστε οι πολίτες να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό τους ιατρό, δημόσιο ή ιδιωτικό, και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του δωρεάν, αφετέρου διότι το ιατρικό προσωπικό στις δημόσιες δομές δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει το θεσμό του προσωπικού ιατρού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας.
Αντιθέτως, ανέφερε, το ΕΣΥ ενισχύεται με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για το 2022, με 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 θέσεις ιατρών, που έχουν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, ενώ εκκρεμούν και οι προκηρύξεις για τις θέσεις των Τοπικών Μονάδων Υγείας.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ευεργετική διάταξη που προβλέπει ότι, όπου έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις ή άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος, και σε περιοχές και ειδικότητες με διαπιστωμένες ελλείψεις, τα κενά θα καλυφθούν με ιδιώτες ιατρούς.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια πρόβλεψη που μπορεί να αποβεί πολύ επωφελής για όλες τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, και ανάμεσα σε αυτές και τη Λευκάδα, όπου υπάρχει δυσκολία να προσελκυθούν ιατροί, ιδιαίτερα σε κάποιες δύσκολες ειδικότητες όπως αναισθησιολόγου, νεφρολόγου και άλλες.
Στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου ο Βουλευτής ανέφερε ακόμη την ενεργοποίηση και αναβάθμιση των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και στις μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργεία, οι οποίες οδηγούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας πολλαπλάσιο, δυσβάσταχτο κόστος.
Τόνισε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία, ο πολίτης μπορεί με καθορισμένο τιμολόγιο, πολύ χαμηλότερο από αυτό του ιδιωτικού τομέα, να εξυπηρετηθεί για διάφορες ιατρικές πράξεις εντός του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, με σημαντική μείωση του κόστους για τους ασθενείς, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και την ταχύτητα των υπηρεσιών και μάλιστα με τη δυνατότητα κάλυψης των δαπανών από ασφαλιστικές εταιρίες.
Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, δίνεται η δυνατότητα και στο δημόσιο να έχει έσοδα, αλλά και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να βελτιώσουν το εισόδημα τους.

Ο Βουλευτής ανέφερε ακόμη ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζεται το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης υποδομών ιατρικής τεχνολογίας σε δομές δημόσιας υγείας, ιδίως στην Περιφέρεια, αφού προβλέπεται ότι μέσα από ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι δομές αυτές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες, με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις, για να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες.
Έτσι, σχολίασε, οι πολίτες δεν θα υποχρεώνονται να καταφεύγουν διαρκώς στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν πολλαπλάσια τις υπηρεσίες ιατρικών εξετάσεων.
Τέλος, ο Βουλευτής τόνισε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εντάσσεται και η ενίσχυση των περιφερειακών Κέντρων Υγείας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα Κέντρα Υγείας Λευκάδας και Βασιλικής.
Ανέφερε ότι το Κέντρο Υγείας Λευκάδας θα λειτουργήσει σύντομα σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν πολύ πιο ποιοτικές υπηρεσίες, ενώ το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, που εξυπηρετεί όλη τη Νότιο Λευκάδα, ανακαινίσθηκε μερικώς το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται ωστόσο ριζική ανακατασκευή.
Ο Βουλευτής ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργού ώστε να πάρει η υφιστάμενη μελέτη σάρκα και οστά και να μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Βασιλικής σε ένα κέντρο κατάλληλο για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Κλείνοντας ο Βουλευτής ανέφερε:
«Το νομοσχέδιο συνδέεται και με άλλες θετικές παρεμβάσεις. Προβλέπει την παροχή κατ’ οίκον νοσηλείας και οδοντιατρικής περίθαλψης για τους ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Αναβαθμίζει το ρόλο του ΕΟΠΥΥ στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού καθιερώνει αυστηρά, ποιοτικά κριτήρια για την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας και έλεγχό τους σε πραγματικό χρόνο.
Φέρνει αλλαγές που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και σε προτεραιότητα τον πολίτη που χρησιμοποιεί το σύστημα υγείας.
Οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, είναι μονόδρομος για να βελτιωθεί το πεδίο αλλά και το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές τις αλλαγές με τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και με τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα